Hirdetés

Video-on-Demand szolgáltatások - ideje kidobni a tévéújságot?

|

Ki akar már arra várni, mikor adja le végre a tévé kedvenc műsorát? A Video-on-Demand szolgáltatások térhódításának hála egyre többen jönnek rá, hogy már a műsorfogyasztó kezében van a döntés, mikor mit néz.

Hirdetés

Régebben az otthoni filmnézés megtervezése nagyjából úgy zajlott, hogy az ember az ölébe vette a televíziós műsorújságot és tollat ragadva bekarikázta azokat az adásokat, melyeket mindenképpen látni akart. A Z generáció tagjai viszont mindebből valószínűleg már viszonylag keveset ismernek, számukra teljesen kézenfekvő, hogy számítógépükön, telefonjukon, táblagépükön vagy éppen az okostévén egy Video-on-Demand (VoD) szolgáltatáson keresztül nézik meg kedvenceiket.

Az előfizetésen alapuló Video-on-Demand rendszerek lényegében úgy működnek mint egy online videotéka, ahol letöltés nélkül, azonnal élvezhetjük a szolgáltatásban felkínált filmeket és sorozatokat. Az Egyesült Államokban már a háztartások körülbelül felében használnak ilyen szolgáltatást, de hazánkban sem ismeretlen már ez a rendszer. Itthon főleg az HBO GO ismert és persze az egyelőre magyar felirat és szinkron nélkül működő Netflix, ami saját gyártású kiváló sorozatokkal erősíti felhozatalát. Világszinten mindenképpen a nagy nevek között szerepel a Hulu és az Amazon Prime is.

Nemrégiben még a digitális videórögzítésre szolgáló eszközök használatának volt nagy divatja, de míg ezeknek a berendezéseknek a népszerűsége stagnál, a VoD szolgáltatások előfizetőinek száma egyre jobban emelkedik.

Minderre természetesen a tévétársaságoknak is reagálniuk kell. A 2016-os MITPV rendezvényen (ahol a televíziós szakma meghatározó szereplői gyűlnek össze) már fontos téma volt a VoD térhódítása és a csatornák erre adott válasza. A The Girlfriend Experience című drámasorozat első évadának mind a 13 része például egyszerre debütált április 10-én a Starz saját On Demand rendszerén. Andrew Dice Clay komikus Dice című sorozata szintén ezen a napon érkezett meg a Showtime hasonló rendszerére. 

Jól látszik, hogy a megváltozott igények hatására a tévétársaságok is alakítanak stratégiájukon. Napjaink nézője nem szereti kivárni a csupán hetente érkező új epizódokat és nem szeretné a műsorigazgatókra bízni, hogy kedvenc filmje mikor kerül újra adásba. Egy esős napon az otthon melegében gond nélkül ledarál az ember akár egy teljes évadot is egy sorozatból, ezt pedig hála a VoD szolgáltatásoknak, a legtöbb esetben már a premier napján megteheti. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)