Hirdetés

Elhunyt William Friedkin, Az ördögűző rendezője

|

Az Oscar-díjas filmes 87 éves korában tért örök nyugovóra.

Hirdetés

87 éves korában, Los Angelesben elhunyt William Friedkin amerikai rendező, producer és forgatókönyvíró  - írta meg a The Hollywood Repoter. Halálának hírét a felesége, Sherry Lansing erősítette meg a sajtónak, de annak pontos oka nem derült ki. 

Az 1935-ben, az Illionis állambeli Chicagóban született William Friedkin fiatalon még a kosárlabdázó-karrier felé kacsintgatott, azonban nem ment neki jól a tanulás. A kosarazás helyett a filmek szeretetében találta meg önmagát, az 1941-ben bemutatott Aranypolgár volt az egyik alkotás, ami hatalmas benyomást tett rá, de kedvencei közé sorolta a Psychót is. Első munkája az 1962-es The People vs. Paul Crump című tévéfilm volt, majd 1965-ben megrendezhette a The Alfred Hitchcock Hour egyik utolsó epizódját, az Off Seasont. Legelső játékfilmjét, a Good Timest 1967-ban mutatták be. 

Hirdetés

Ezt követően nem telt el sok idő, és 1971-ben elkészült a Francia kapcsolat Gene Hackman, Roy Scheider és Fernando Rey szereplésével, amely hatalmas áttörést hozott Friedkin számára, hiszen alkotása több Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjat is nyert, őt is szoborral honorálták. Két évvel később pedig megvalósította minden idők egyik legkultikusabb horrorfilmét, az ördögűzős műfaj alfáját, Az ördögűzőt Ellen Burstynnel, Linda Blairrel és Max von Sydow-val. 

Pályafutása során olyan filmeket készített még többek között, mint az A félelem ára, az Élni és meghalni Los Angelesben, a Tizenkét dühös ember, a Veszett vad és a Gyilkos Joe, de sorozatok terén is gyakran alkotott, elég csak az Alkonyzóna, a Mesék a kriptából és a CSI egyes epizódjaira gondolni. Legutóbbi filmje 2017-ben jelent meg (The Devil and Father Amorth), utolsó leforgatott projektje, a Kiefer Sutherland főszereplésével készült The Caine Mutiny Court-Martial pedig a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál felhozatalát erősíti. Nyugodjék békében!

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)