Hirdetés

Az igazság krónikája: Zack Snyder útja a DC-ben Az acélembertől Az Igazság Ligája rendezői változatáig

|

Reklámokkal kezdte, belassított képregényadaptációkkal folytatta, majd a DC egyik alapembere lett. Ott kellett hagynia a fedélzetet, de most visszatért.

Hirdetés

"Autumnnak" - áll majd a Zack Snyder: Az Igazság Ligája, a 2017-ben mozikban bemutatott film több mint négyórás - egészen pontosan 4 óra 2 perc hosszú - rendezői változatának végén. "Nélküle mindez abszolút létre se jöhetett volna" - tette ehhez hozzá maga a rendező, Zack Snyder, aki a mozipremier után majd' négy évvel viheti otthoni kijelzőkre szuperhősfilmjét, abban a formában, ahogy azt ő is elképzelte. Legalábbis szinte abban a formában.

Autumn Zack Snyder és exneje, Denise Weber örökbe fogadott kislánya. A kétszer is elvált, 2004 óta Deborah Snyderrel házas amerikai filmes bevallása szerint nyolc (köztük négy örökbe fogadott) gyermeke közül Autumn volt egyedül hozzá hasonló szuperhős-fanatikus. Kreatív lány volt, a főiskolán is írni tanult. A sci-fiért rajongott.

Hirdetés

Snyder szerint lánya próbálta kiírni magából fájdalmait: történeteinek főhősei mindig más dimenzióból jött, mások számára láthatatlan erőkkel küzdöttek. Nem véletlen az áthallás: Autumn a való életben is háborút vívott egyre erősödő depressziója ellen, amin lassan a terápia és a gyógyszerek sem tudtak segíteni.

Autumn 2017 márciusában lett öngyilkos.

Zack és Deborah Snyder 2016-ban, a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala (Batman v Superman: Dawn of Justice, 2016) New York-i premierjén

Snyder és neje javában benne voltak ekkor Az Igazság Ligája munkálataiban, az utóbbi producerként. Úgy döntöttek, a munkába menekülnek a gyász elől. Két hónapig bírták: Snyder 2017 májusában köszönt le a rendezői székből, közleményében arra hivatkozva, hogy családjának szüksége van rá, velük szeretne lenni, a produkciót pedig az első két Bosszúállókról ismert rendezőre, Joss Whedonra hagyja. Azóta már kiderült, hogy ez nem teljesen így történt.

Közel négy évvel később ott tartunk, hogy Snyder, aki 2010-ben kezdett el DC-filmeken dolgozni a Warner Bros. stúdiónak, első blikkre fura képarányban, gigantikus hosszban, magasabb korhatár-besorolással, de Hollywoodban jóformán példátlan úton mutathatja most meg a nagyérdeműnek, nagyjából hogy is képzelte el eredetileg a filmet, amit 2017-ben Whedon fejezett be - elég balhés körülmények között.

Cikkünk apropója nemcsak a Zack Snyder: Az Igazság Ligája március 18-i HBO Max- és szinkronos HBO GO-premierje, de az is, hogy a Vanity Fair nemrég fantasztikus írásban összegezte a jó ideig csak Snyder Cutként emlegetett, kvázi képregényfilmes Szent Grálnak hitt változat történetét, benne magát a rendezőt is megszólaltatva, aki több homályos és vitatott pontban is tiszta vizet öntött a pohárba. Összefoglaljuk tehát az 55 éves Snyder DC-s pályafutását Az acélembertől napjainkig - de talán kezdjük ennél is messzebbről.

Eredettörténet zombikkal és spártaiakkal

Zachary Edward Snyder 1966. március elsején született a wisconsini Green Bayben, de a connecticuti Riverside-ban cseperedett fel. Anyja festett és fotózni tanított, az utóbbit abban a suliban, ahová később Snyder is járt, míg apja fejvadász volt, munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gimnázium után Snyder is tanult festeni egy évet, méghozzá Londonban, jóllehet már ekkor elkezdett filmeket készíteni. Művészeti diplomát végül Pasadenában szerzett 1989-ben.

Jött ezután pár évnyi reklámfilmezés és videoklipgyártás - bár már házas volt, ekkortájt ismerte meg Deborah-t. Csak később, 2002-ben jöttek össze, mikor is Deborah felkérte őt egy reklámfilmhez, majd ott örömmel konstatálták, hogy épp mindketten szinglik.

Zack Snyder és Gerard Butler a 300 (2006) forgatásán

Nagyjátékfilmes bemutatkozásai meglepetéssikernek számítottak: a Holtak hajnala 2004-es feldolgozása, és az azt itthon 2007-ben követő képregényadaptáció, a 300 is egy csapásra sztárt csinált a rendezőből. Ha a korabeli kritika egyöntetűen nem is lelkesedett markáns stílusjegyeiért, bevételileg nagyot szólt Snyder első két filmje (Holtak hajnala: 28 millió dollárból több mint 103 millió; 300: 60 millióból 404 millió), így maga dönthetett úgy, hogy következő projektjeként Alan Moore ikonikus képregényét, a Watchment is vászonra viszi. Bemutatásakor 2009-ben járunk, Hollywood nagy franchise-építő korszakának hajnalán: az alapanyagot Snyder eléggé megcsavarva egy megosztó, ámbár jól hozó, méreteiben (és belassításaiban) pedig a filmest kicsit sem meghazudtoló darabot tett le az asztalra. Ezt követte két box office-csalódás az animációs Az Őrzők legendája, illetve a máig feldolgozhatatlan Álomháború képében.

Acélos kezdés?

Snydertől megszokhattuk már, hogy még masszívabb pénzügyi sikert sem tud úgy leszállítani, hogy azon amúgy ne rökönyödjön meg közönsége. Sokan megrökönyödtek azon a DC Moziverzumon is, melynek alapjainak lefektetésében bizony komoly szerepet játszott.

A 2008-ban indult Marvel Moziverzum már a 2010-es évek elején az évezred talán legnagyobb telitalálatának bizonyult, amikor a DC filmes univerzum még mindig csak a rajtra készült. A Marvel-filmek formulája pofonegyszerű: mint az eredeti képregények is, javarészt csupa hétköznapi embert vonultatnak fel, akik bár váratlan szupererőre tesznek szert, mégis könnyű velük azonosulni. Nyilván a DC-nek is ki kellett találnia valamit, bár az évek előrehaladtával mintha pont, hogy csak akadályozta volna őket saját koncepciójuk: ők megfordították a Marvel-receptet, tehát halhatatlan isteneket hoztak a Földre, akik pont arra törekednek, hogy minél emberibbé válhassanak, és hogy megértse őket a világ.

A sort a 2013-as Az acélember nyitotta, Snyder rendezői és Deborah produceri felügyeletében. Nemhogy stílusában, de a tekintetben sem hazudtolta meg magát a filmes, hogy mint annak idején a 300 főszereplőjét, Gerard Butlert, úgy Henry Cavillt is kockás hasú világsztárrá varázsolta pillanatok alatt. Mindezt úgy, hogy - ahogy azt már a Sötét Lovag-trilógiát is leszállító Christopher Nolan társtörténetírói és produceri kreditje is sejtette velünk - Snyder immár egy küszködő, sokat szenvedett, meg nem értett, ha kell, ölni is képes Supermant kíván nekünk adni. Tehát nem egy új Christopher Reeve-et.

Henry Cavill és Zack Snyder Az acélember (Man of Steel, 2013) forgatásán

Hogy ezt mennyire sikerült a közönség számára is átadni, az már egy másik kérdés, ám Az acélember 668 millió dolláros összbevétele, ha nem is rekordfeszegető, de korrekt kezdésnek tűnt. A lényeg úgyis az volt, hogy Snyder örökbefogadó szülőként végre elmesélhette annak a legendás DC-hősnek az eredettörténetét, akit szintén örökbe fogadtak.

Snyder természetesen a folytatásra is lehetőséget kapott. 2016-ban jött is a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala, ahogy azt a címe is megpedzegette, nem akármilyen történet felvezetéseként. Idővel az is kiderült, hogy a rendező összesen öt filmben gondolkozott Superman történetét illetően, jóllehet menet közben természetesen más DC-karakterekkel is gyarapítani kívánta világát. Mint ahogy a DC Moziverzum alapjait, úgy a castinggal kapcsolatos döntéseket is hosszabb távra hozta meg: így adott lehetőséget Gal Gadotnak Wonder Womanként (még mielőtt a színésznő majdnem úgy döntött, hátat fordít Hollywoodnak és hazaköltözik Tel Avivba), miközben Jason Momoával még a szőke halfiúból, Aquamanből is ki tudták hozni a maximumot. Pedig Momoa eredetileg Bruce Wayne szerepére csekkolt be.

Ez utóbbit ugyebár az a Ben Affleck kapta meg, aki egy megfáradt, sokat szenvedett, nyomozóként még mindig pompás Batmant alakított, mígnem a színész alkoholizmusából gyógyulni próbálva végül nemcsak a jelmezt, de a karakter készülő szólófilmjének rendezői székét is otthagyta. Idővel Robert Pattinsonra szállt a ruha, sőt valahogyan még Afflecket is sikerült visszacsábítani, meghozzá a 2022-re tervezett Flash-filmhez. Ha már Flash, vagyis Barry Allen: az ő megformálására a tavaly vitás fojtogatós videóban látott Ezra Millert, Cyborgéhoz pedig azt a Ray Fishert szerződtették le, akinek jelenlegi harca a Warnerrel és fejesekhez intézett, rasszizmussal és toxikus légkörrel kapcsolatos vádjai külön írást érdemelnének.

A Warner Snyder ellen

Tehát a Batman Superman ellen: bár az évek előrehaladtával szépen elkezdtek szaporodni a DC filmes projektjei (Wonder Woman, Öngyilkos Osztag, plusz még több, végül elkaszált vagy elnapolt cím), Snyder 2016-os, két és fél órás folytatása némiképp elhasalt a kritikusoknál (Metacritic: 44). Hiába lett pénzügyileg a rendező valaha volt legtöbb pénzt hozó filmje (872 millió dollárral), a felemás rajongói visszajelzéseket látván mintha a Warnernél is elkezdtek volna aggódni: lehet Snyder látásmódja bármennyire is eltökélt, nem biztos, hogy a nézők is odáig vannak attól, ahogyan időtálló DC-hőseiket mozikba álmodta.

Ben Affleck, Gal Gadot és Zack Snyder Az Igazság Ligája (Justice League, 2017) forgatásán

Nagyjából itt törhetett meg a bizalom. Kirúgni nem rúgták ki Snydert, de mikor 2016-ban elkezdett forogni a következő film, az ominózus Az Igazság Ligája, a rendező szerint a Warner Bros. akkori elnöke, a 2019-ben szexuális visszaélés miatt lemondott Kevin Tsujihara kvázi megfigyelőket küldött az Egyesült Királyságban zajló forgatásra - egészen pontosan Geoff Johnst és Jon Berget.

Nevük ismerős lehet, Johns akkor a DC Films, Berg pedig a Warner Bros. egyik meghatározó fejese volt. Az utóbbi szerint volt már jobb munkája is annál, minthogy legalább az egyikük minden nap ott legyen a forgatáson, majd közvetítsen a sötét elképzeléseket felvázoló rendező és a stúdió között, ami ennek az ellenkezőjét szánta a rajongóknak - Berg szerint lehet, hogy tévesen.

"Mondhatnánk azt is, hogy bébiszitterkedtek" - emlékezett vissza Snyder, aki nem tartott a tőlük hallott, poénosabb ötletektől, jelenlétüket nem érezte fenyegetésnek. Az már annál nagyobb fejtörést okozott, hogy grandiózus blockbustert nehéz úgy összehozni, ha a stúdió, ami nem mellesleg milliárd dollár feletti bevételt is elvárna most már Snydertől, mindössze kétórás hosszban gondolkozik. Nem véletlen tehát, hogy mikor a rendező 2017 januárjában megmutatta Tsujiharának Az Igazság Ligája első vágatát, nem sült el olyan jól a dolog.

"Hogy mutassak be hat karaktert és egy, a világot pusztulással fenyegető idegent két órában?" - tette fel a költői kérdést Snyder. "Mármint oké, megoldható. Láthattuk, hogy megoldották." Itt Whedon verziójára utal, de hozzáteszi, amit az elmúlt időkben is többször hangoztatott: ő máig nem látta a moziváltozatot.

Whedonosítva

Vannak történetszálak, mint Cyborg tragédiája vagy Barry Allen és Iris (Kiersey Clemons) románca, amiket leforgattak, csak végül nem kerültek mozivászonra, de voltak olyan ötletei is Snydernek, amit már jóval hamarabb megvétózott a stúdió. Egyik volt közülük, hogy Bruce Wayne beleszeretett volna a Superman halálát gyászoló Lois Lane-be (Amy Adams), hogy aztán azon őrlődjön: tudja, hogy vissza kell hozni Supermant, de azt is, hogy Lois természetesen még mindig őt szereti.

Joss Whedon a Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron, 2015) forgatásán

Ekkortájt jelent meg Whedon is a DC környékén, akivel épp Johns tervezett Batgirl-filmet készíteni. Johns volt az, aki arra is felkérte a Marvelnél megfáradt filmest, hogy pofozza már ki egy kicsit Az Igazság Ligája forgatókönyvét. Ekkor még Snyder is bizakodó volt, hátha Whedonnak van egy-két jó ötlete. Csakhogy Whedon egyre több feladatot, egyre több befolyást kapott a stúdiótól, sőt nemcsak tanácsokat adott az újraforgatás során, de néha rendezett is. Hogy mindezt Snyder kérésére tette volna, egyáltalán nem igaz: ők ketten csupán egyetlenegyszer konzultáltak, akkor is a stúdió észrevételeivel kapcsolatban.

Így jutunk el a Snyder család tragédiájáig, valamint a megtört szülőkig, akik belátták: munkájukban nem megváltásra, csak még több haragra lelnek, ezt pedig nem bírják továbbcsinálni, ezért kiszállnak. Mindenesetre Snyder rendezői kreditjét meghagyták, Whedon csak társíróként szerepel a stáblistán a Batman Superman ellenen is dolgozott, Oscar-díjas Chris Terrio neve mellett.

Whedon kapkodva, az anyag háromnegyedét újraírva és újraforgatva szállította le a filmet - a végeredmény pedig állítólag közel sem győzte meg a Warnert. Egy névtelenül nyilatkozó stúdiófejes szerint konkrétan "kiábrándító" volt végignézni, mit hozott össze Whedon: "Kínos volt, mert senki nem volt hajlandó beismerni, mekkora rakás szar lett."

Arra talán többen is emlékeznek, mikor Cavillt visszahívták az újraforgatásra: ekkor már rég bajuszban osztotta a pofonokat a Mission: Impossible - Utóhatás forgatásán, így hát Az Igazság Ligájához digitálisan kellett, nos, megborotválni. Ha pedig ez nem lenne elég, a már említett Fisher-féle vádak között szerepel az is, hogy Whedon nemhogy gyalázatosan viselkedett a forgatáson, de ezért a Warner illetékesei még csak kérdőre se vonták. Egyre gyakoribbak a hasonló történetek és vádak Hollywoodban - nem úgy Snyderrel kapcsolatban, akiről még a vele vitába keveredett stúdióvezetők is váltig állítják, hogy rendkívül kedves figura, aki remek hangulatú forgatásokat vezényel le és aki megbecsüli stábját.

Gal Gadot és Zack Snyder Az Igazság Ligája (Justice League, 2017) forgatásán

Győz az igazság

Térjünk is vissza Snyderhez: távozása után állítása szerint fontos időszakot töltött családjával. Ez idő alatt mozikba került a film is, jóllehet, ő nem, csak Deborah nézte azt meg, méghozzá Christopher Nolannel, a film executive producerével. A stúdió egyik privát vetítőtermében kerítettek erre sort, majd miután vége lett, Snyder színe elé vonultak és azt mondták neki: "Sosem nézheted meg." Deborah szerint azért, mert tudta, összetörné férje szívét.

Kellett egy kis idő, hogy a filmes új projektbe vágjon. 2019-ben kezdett el dolgozni a Warner és a Universal évek óta hánykolódó, végül a Netflix által átvett címén, A halottak hadseregén, egy zombis tolvajfilmen, melyben vakmerő zsoldosok hatolnak a zombijárvány sújtotta Las Vegasba, hogy kifosszák a legzsírosabb kaszinók széfjeit. Az egy dolog, hogy Snyder visszatért zombifilmes gyökereihez, de fontosabb, hogy újra kreatív munkába fogott, koncepciós vázlatokat készített és világot teremtett, egy immár valódi járvány miatt részben Zoomon keresztül befejezve a filmet. Május 21-i bemutatója talán csak a kezdet, hiszen a streamingszolgáltató egész franchise-t rendelt A halottak hadserege köré, előzményfilm és anime sorozat is készül hozzá.

Igen ám, de a happy end viszont még hátravan, Snyder ugyanis 2017-ben egy Igazság Ligája-matricájú laptoppal hagyta ott a DC-produkciót, rajta a film eredeti, négyórás verziójával.

Zack Snyder A halottak hadserege (Army of the Dead, 2021) forgatásán

Az elmúlt években hol külsősök, hol stábtagok, hol maga a rendező pedzegette meg, hogy bizony létezik az idővel Snyder Cutnak becézett rendezői változat. Whedon verziója után adta is magát a narratíva: javarészt a közösségi médiában indult rajongói kampány a Snyder Cutért, ez volt a híres-neves #ReleaseTheSnyderCut. Nemcsak komolyabb tömegeket aktivizált és vadabbnál vadabb magánakciókat termelt ki magából a mozgalom (akár hirdetőtáblát a Times Square-en), de időközben még az eredeti alkotók és közreműködők közül is többen hozzácsapódtak.

Egy 2019. novemberi hashtag-hullám után végül a Warner Bros. jelenlegi elnöke, Toby Emmerich hívta fel Snydert azzal: próbálják meg újra.

A hősök hazatérnek

Snyder szerint Emmerichék első nekifutásra szimplán a laptopján kimenekített, utómunka, zene és vizuális effektusok nélküli, fekete-fehér nyers vágatot akarták bemutatni. Ő erre nyilván több okból is nemet mondott - főképp azért, mert nem akarta, hogy ezt a "rossz" verziót bárki lássa, hiszen azzal csak támadási felületet nyújtana. 

Visszatérésével Snyder egy fillérnyi gázsit sem vett fel - mármint a rendezői változat befejezéséhez, a korábbi munkáját nyilván kifizették. "Nem akartam, hogy bárkitől is függjek, illetve segített abban is, hogy igazán erős maradjon az alkupozícióm" - indokolta meg a filmes.

2020 májusában hivatalosan is bejelentették a Zack Snyder: Az Igazság Ligáját az HBO Maxre: első körben még azt híresztelték róla, hogy a vizuális effektusok befejezése, valamint az esetleges utószinkron csupán pár tízmillió dollár költséget jelent, több feladat pedig nem lesz a nyersanyaggal. Mint később kiderült, ennél azért valamelyest nagyobb hangvételű újrázás kerekedett ki ebből: Snyder 70 millió dollárra lőtte be a film befejezéséhez szükséges büdzsét, sőt nemcsak évekkel ezelőtt leforgatott jeleneteit használja fel, de frissen felvetteket is (ezekből egy olyan 4-5 percet), Whedon anyagaiból viszont semmit. Emellett több színészét is behívta újraforgatni, ráadásul még Jared Leto Jokerét is beleszőtte a történetbe, továbbgyarapítva ezzel a film amúgy is tekintélyes szereplőgárdáját.

Arról is szó volt, hogy négy, egyenként kb. egyórás részre bontják a darabot, azok pedig hetente követik egymást a streamingszolgáltatón kvázi minisorozatként. Végül ebből sem lett semmi, az egész egyetlen nagy, hat fejezetből álló, több mint 4 óra hosszú film lesz, sőt nemrég az is hivatalossá vált, hogy egy nap jön a fekete-fehér változat, a Justice is Gray is, úgyszintén az HBO Maxre.

Ugyanakkor a betervezett folytatásokra hiába várunk, legalábbis egyelőre. Bár a film fogadtatása, nézettsége és HBO Max-es előfizetésekre való hatása sok mindenen változtathat még, Snyder nem kalkulál azzal, hogy a Warnernek kellene majd Az Igazság Ligája második, vagy akár harmadik része (ne feledjük Superman öt filmen át tartó történetívének ötletét sem). Még úgy se, hogy a cselekményt eredetileg - ahogy ő fogalmazott, mint A Gyűrűk Urát - három filmen át tervezte végigvinni. Ennek fényében nem is csoda, hogy a Zack Snyder: Az Igazság Ligája masszív cliffhangerrel zárul majd.

A tavaly májusi bejelentés óta Snyder töretlen készséggel és lelkesedéssel áll mind a világsajtó, mind azon szerencsés rajongók rendelkezésére, akik kérdéseket tesznek fel neki különböző közösségi médiás felületein, kiváltképp a Verón, amire eléggé rákapott a filmes az elmúlt években. Sokszor innen értesülhetünk a filmmel kapcsolatos részletekről, titkokról, de videócsetes interjúk hadában is viszontláthattuk az elmúlt szűk egy évben. Snyderen tehát semmi nem múlt, már ami a hype-ot illeti. Egyeseknek nyilván soknak tűnhet ennyi szereplés és túl fárasztó lehet ennyi sejtelmes utalgatás vagy félinfó, mások viszont örülhetnek, amiért a rendező mindig nagy mosollyal az arcán felel akár ezerszer megismételt kérdésekre is.

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája (Zack Snyder's Justice League, 2021) magyar plakátja

Superman fekete jelmezben, Steppenwolf tüskékkel felvértezve, Darkseid és Marsbéli Vadász belépője, dobozszerű képarány (hátha egy nap IMAX-ben is be tudják mutatni a filmet): csak pár, nekünk új, de Snydernek jól ismert elem a rendezői változatból.

A végén felcsendülő Hallelujah is egy ilyen elem lesz. Az a Leonard Cohen-szám, amit a Watchmen - Az őrzőkben is hallhattunk. Ami Autumn kedvenc dala volt. És amit most azzal az Allison Crowe-val vettek fel, aki Autumn temetésén is énekelt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)