Hirdetés

Minden, amit a Nintendo NX-ről tudunk

|

Rengeteg új érdekesség merült fel a Nintendo NX-szel kapcsolatban, ami sok korábbi pletykára rácáfol. Nézzük át, hogy mit is tudtunk meg.

Hirdetés

Új konzolt piacra dobni valószínűleg a játékipar egyik legnagyobb kihívása. A zárt hardveres konfiguráció miatt jó előre kell tervezni, időtálló feature-ökkel kell megtölteni a gépet, és ha ez még nem lenne elég, egy ilyen eszköz kifejlesztése rengeteg időt és pénzt vesz igénybe. A Sony és a Microsoft már évekkel ezelőtt felfedte a lapjait, viszont a Nintendo jelen generációs masinájáról még csak most derülnek ki az igazán érdekes információk.

Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt a Nintendo Wii olyan magasra tette a lécet a mozgáskontrolleres koncepcióval, hogy az egész világ lélegzet visszafolytva várta, hogy hogyan fogják kövektező alkalommal megváltani a világot. Jött is a szomorú pofára esés a Nintendo Wii U bejelentésekor, ugyanis kiderült, hogy többnyire sehogy. A Wii U alapötlete az volt, hogy a tévé mellett a kezünkben lévő kontrolleren további információkat láthatunk, ha pedig úgy esik, hogy nem a tévé előtt ülünk, akkor a kontrolleren is folytathatjuk a játékot. Ezzel az ötlettel a legnagyobb probléma, hogy a végeredmény egyszerűen két szék közé esik: otthoni konzolnak nem elég ütős, viszont hordozható gépnek sem igazán megfelelő, mert csak korlátozottan működik a hordozhatósága. A cég nyilván nem adja fel a harcot, de akkor milyen irányba lenne érdemes továbbmenni?

Ma több forrás is arról számolt be, hogy a Nintendo NX nem más lesz, mint egy speciális kézikonzol. Egész pontosan arról van szó, hogy menet közben pontosan úgy fog működni, mint egy kicsit komolyabb hordozható ketyere, viszont amikor hazaértünk, akkor szépen lecsatolhatjuk rólla a kontrollereket, a kijelzőt pedig egy dokkolóba helyezve a képernyőn folytathatjuk a játékot. Első hallásra úgy tűnik, hogy a Nintendo továbbviszi a Wii U által elkezdett gondolatmenetet, de ebben a verzióban máris életképesebbnek tűnik az koncepció, főleg a korábbi ötleteket figyelembe véve.

Viszont azért ha jobban belegondolunk, több kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban. Otthoni konzolok esetében természetes, hogy optikai adathordozókon kapjuk meg a játékokat, de még nem láttunk olyan kézi gépet vagy okostelefont, amibe belefért volna egy bluray lemez. Korábban felmerült, hogy esetleg kizárólag digitálisan vehetünk majd játékokat az NX-re, viszont a Nintendo elvetette ezt az ötletet (persze ettől még lesznek letölthető játékok) és inkább a többi DS-hez és 3DS-hez hasonlóan kazettákon kaphatjuk meg a játékokat, amiken a híresztelések szerint 32 GB hely lesz. Az ilyen adattárolók alapvetően nagyon jók, mert sokkal gyorsabban működnek egy optikai lemeznél, viszont azért reménykedünk egy kicsit több tárhelyben, mert a mai játékok bizony elég sok helyet el tudnak foglalni.

Ahogy a cikk elején is előkerült, egy konzolnál a hardver az egyik legfontosabb kérdés, hiszen előre kell tervezni (habár érdekes, hogy erre az alapvető megfigyelésre mintha a Sony és a Microsoft is próbálna rácáfolni). Ha megnézzük a jelenlegi nagy konzolokat, akkor nagyon úgy néz ki, hogy GPU-k terén az AMD dominálja a konzolos piacot és nem lenne igazán meglepő, ha a Nintendót is sikerülne meggyőznie a gyártónak. Ezzel szemben a legutóbbi értesülések alapján úgy néz ki, hogy a Nintendo NX-ben az Nvidia Shieldből és Google Pixel C-ből már ismerős Tegra foglal majd helyet és állítólag a development kitekben már most is egy Tegra X1-es chip található.

Az erősebb hordozható gépek létjogosultságát már a PlayStation Vita is igazolta, hiszen míg a konzol maga nem robbant túl nagyot, az olyan játékok, mint az Uncharted: Golden Abyss vagy hihetetlenül látványos Killzone: Mercenary bebizonyították, hogy kézikonzolon is lehet ütős a látvány. Ettől függetlenül azért azt is megértjük, hogy ez hordozható eszköz esetében kényes kérdés az akkumulátor élettartalma, így különösen kíváncsiak vagyunk arra, hogy a Nintendo milyen kompromisszumokra kényszerül majd, ha mindkét világban érvényesülni akar, különös tekintettel a felbontásra, ami a nagyobb konzoloknál is gyakori vitatéma. Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a korábban pletykákkal ellentétben nem Android fut majd a gépen, tehát a Google rendszere által képzett otromba szoftverréteg helyett a Nintendo operációs rendszere közvetlenül hozzáfér majd a hardverhez, ami mindig előnyös egy játékgép esetében.

Eddig is nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy a Nintendo mivel próbálja majd visszanyerni a megszokott lendületét a konzolos piacon, de most már hihetetlenül látni akarjuk ezt a gépet. Bejelentésre egyébként már idén is számíthatunk, viszont a megjelenésre sajnos 2017 márciusig várnunk kell.

Ti mennyire várjátok? Mire számítotok?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)