A legjobb Xbox Series X játékok, amiket tényleg nem hagyhatsz ki

|

Az Xbox Series X és Series S játékok tárháza szépen gyarapodik: összeszedtük az XSX legjobb címeit, amik közül sok a Game Pass előfizetésnek hála nagyon olcsón végigjátszható.

Hirdetés

Olyan tempóban bővül a videojátékos felhozatal, hogy nehéz lépést tartani vele még azoknak is, akik naprakészek a játékipar újdonságaiból, hát még azoknak, akik csak alkalmanként kapcsolják be a konzolt pár órányi szórakozásért. Az alábbi lista éppen ezért egyszerre szól a tanácstalanoknak és az Xbox Series X-szel vagy Xbox Series S-sel most ismerkedőknek, hogy könnyebben eldönthessék, miknek érdemes esélyt adni.

Természetesen nem állítjuk azt, hogy azokra rá se nézzetek, amik itt nem szerepelnek, és azt sem ígérhetjük, hogy mindegyik maradandó élmény lesz, de biztosan találtok valami olyat a felhozatalban, ami lefoglal néhány órára vagy hétre, és át se kell érte nyálazni egy több ezer címből álló katalógust.

Igyekeztünk azt is kiemelni, hogy melyik cím található meg a Microsoft remek ár-érték aránnyal rendelkező szolgáltatásában az Xbox Game Passban, valamint próbáltunk alternatívákat is válogatni, hogy ha bejött az adott játék, egy hasonlóval folytathassátok virtuális kalandjaitokat. A listát bizonyos időnként frissítjük majd, ha olyan újdonság érkezik, amivel érdemes lesz (a Starfield például esélyes a felkerülésre, ahogy a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl is).

Hirdetés

Fontos megjegyezni, hogy nem csak Microsoft-exkluzív játékokat válogattunk be annak érdekében, hogy még nagyobb merítésből válogathassunk, azonban arra igyekeztünk odafigyelni, hogy olyanokból álljon a lista, amik kihasználják az Xbox Series X erejét. És még valami: ez nem egy ranglista, hanem egy általános ajánló, nincsenek helyezések. Az újonnan feltett játékokat a lista tetejére tesszük.

Ha a legjobb PlayStation 5 játékok érdekelnek, kattints a linkre!

A legjobb Xbox Series X játékok - 2024. május

Senua's Saga: Hellblade II

Hosszú ideig dolgozott a Hellblade Senua's Sacrifice folytatásán a Ninja Theory csapata, de azt kell mondanunk, minden ráfordított munkaórát megért a Senua's Saga: Hellblade II, ami bár nem lett annyira személyes történet, mint az első rész, és még inkább a sétaszimulátor műfaj felé vitte el a szériát, egy olyan rövid (6-8 órás), ugyanakkor tartalmas élményt nyújt, amiből kár lenne kimaradni. A sztori szerint a főhősnő, Senua a 10. század Izlandján találja magát, ahol óriásokkal kell szembeszállnia, a háttérben pedig természetesen jóval mélyebb jelentéstartam húzódik meg. Senua pszichózisban szenved, a fejében szóló hangok pedig most is végigkísérik teljes útján - ha ránk hallgattok, akkor mindenképpen egy minőségi fejhallgatóval vágtok bele a történetbe, amihez elképesztő látvány párosul, az Unreal Engine 5-ös Hellblade II az egyik legszebb videojáték, ami valaha készült.

Bővebben: Senua's Saga: Hellblade II teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Hellblade Senua's Sacrifice

Forza Motorsport

Hát igen, sokat kellett várni az Xbox Series X-es Forza Motorsport játék megjelenésére, de teljes mértékben megérte, ugyanis a Turn 10 ismét egy kiváló, a szimulátorok és árkád játékok határán egyensúlyozó, a hardcore és az alkalmi játékosoknak egyaránt szórakoztató játékkal szolgált nekünk idén, ami ráadásul folyamatosan bővülni fog a következő hónapokban, években. Gyönyörű, élvezet vele játszani, rengeteg tartalmat kínál, ráadásul megtalálható a Game Passban, így az előfizetési díjon felül semmit nem kell érte vezetnünk. Ennél jobb versenyjáték, amiben kötött pályákon körözgethetünk, nem igazán akad a platformon - aki meg szabadságra vágyik, a Forza Horizon 5-ben találja meg, amit keres.

Bővebben: Forza Motorsport teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Forza Horizon 5, Assetto Corsa Competizione

Starfield

Nagyon kellett már egy olyan exkluzív cím a Microsoftnak, ami bárhogy is képes felnőni az elvárásokhoz, és a Bethesda legalább meg tudta ugrani ezt a lécet. A The Elder Scrolls és Fallout játékokat is szállító csapat hatalmas ígéretekkel csábította a közönséget a Starfield megjelenés előtti hónapokban, de szerencsére a külső és belső nézetből is játszható sci-fi akció-szerepjátékuk helytállt, valóban hatalmas, 100+ órát kínáló gigantikus kaland lett, amelyben űrharc, kutatás, fejlesztés, űrhajók építése, telepek létesítése és különféle frakciók várják a játékost, hogy szabadon felfedezze a távoli világot százait.

A szó szoros értelmében, ugyanis valóban több száz égitesten landolhatunk, és a tennivalók változatossága is bőven lehetőséget nyújt arra, hogy alaposan elmélyülhessünk akármelyikben, de nem kötelező mindenre figyelni ahhoz, hogy végigvigyük a kalandot. 

Bővebben: Stafield teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: No Man's Sky, Elite Dangerous, Everspace 2, The Outer Worlds, bármelyik Mass Effect, vagy Bethesda által készített RPG játék

Age of Empires IV

Ha legendás stratégiai játékokat kellene felsorolni, valószínűleg sokaknál szerepelne első helyen a jobb sorsa érdemes Age of Empires széria valamely tagja, amelynek életre hívóját, az Ensembe Studios-t 2009-ben szántotta be a Microsoft. Több mint másfél évtizedes kihagyás és néhány remaster után azonban a rajongók végre egy teljesen új epizódnak örülhettek 2021-ben, amelyért a műfajban jártas Relic Entertainment (Homeworld, Warhammer 40,000: Dawn of War, Company of Heroes) felelt.

Négy kampány során négy történetet ismerhetünk meg, amik egy-egy konfliktust vagy egy nép kálváriáját mesélik el: harcolhatunk a normannokkal, szemezgethetünk a százéves háború pillanataiból, elkísérhetjük a mongol Aranyhordát a hódításaira (még a muhi csata is játszható!), és a Moszkvai Nagyfejedelemség felemelkedéséhez is asszisztálhatunk. Az Age of Empires IV egyszerre újít és tartja tiszteletben a sorozat hagyományait, valamint nyit a kevésbé tapasztalt játékosok felé is, szóval az újoncok számára remek belépőpont lehet a szériába vagy a műfajba. Irányítását tökéletesen kontrollerhez igazították, de játszható billentyűzettel és egérrel is.

Bővebben: Age of Empires IV teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Age of Empires II: Definitive Edition, Crusader Kings 3, Humankind

Assassin's Creed Valhalla

Minden Assassin's Creed-játékával egyre ambiciózusabb álmokat dédelgetett a Ubisoft, a széria eddigi abszolút csúcsa pedig a vikingek korába elkalauzoló Valhalla, amely maximumra járatta azt a modern formulát, amelyet a kiadó a 2017-es Assassin's Creed Origins-ben használt először. A Ubisoft Montréal hatalmas térképpel felvértezett, rendkívül tartalmas akció-szerepjátékában egy ádáz harcost, - a férfi vagy női - Eivort irányítva vethetjük bele magunkat a pörgős csatákba, fedezhetjük fel a fantasztikus helyszíneket, elegyedhetünk szóba egy rakás karakterrel és teljesíthetünk számos küldetést, valamint tennivalót az egyáltalán nem finomkodó fő sztori megismerése mellett.

Mindezt pedig azzal fejelte meg a Ubisoft, hogy temérdek megjelenés utáni tartalommal bővítette az akció-RPG alapból sem szűkös felhozatalát, így például még a roguelite stílus kedvelői is megtalálhatják a számításukat benne egy különleges játékmóddal. A Valhallához ráadásul nem kell ismerni egyetlen korábbi Assassin's Creed epizódot sem, önmagában is abszolút érthető és élvezhető.

Bővebben: Assassin's Creed Valhalla teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Assassin's Creed Origins, Assassin's Creed Odyssey, Immortals: Fenyx Rising, Valheim

Control

Az Alan Wake és a Quantum Break fejlesztőcsapata előszeretettel játszadozik a természetfelettivel, 2019-es akciójátéka, a Control is misztikumra épül. A főhős, Jesse Faden csak arra szeretett volna választ kapni, hogy hová tűnt a testvére, ehelyett egy szürreális halálesetbe és egy furcsa fegyverbe botlik, hogy aztán egy titkos kormányügynökség, a Federal Bureau of Control székhelyéül szolgáló betonmonstrumban egymás után fedje fel a sötétebbnél sötétebb titkokat. Az FBC-t ugyanis természetfeletti jelenségek tanulmányozására és kordában tartására hozták létre, a Jesse által megkaparintott stukker pedig az egyetlen eszköz, amivel felveheti a harcot az anomáliákkal és entitásokkal: a formáját és funkcióját szabadon válogató fegyver mellett pedig ő maga is használhat különböző képességeket, így például telekinézist is.

A többfunkciós fegyver és a speciális erők együtt olyan élvezetes harcrendszert eredményeznek, amit kevésszer tapasztaltunk a Max Payne-ben debütált bullet time óta, ez pedig a hátborzongató körítéssel, a gazdag háttérsztorival és a kibogozásra váró rejtélyekkel vegyítve garantáltan emlékezetessé teszi a legjobb Remedy játéknak is beillő Controlt.

Bővebben: Control teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Alan Wake, Prey, Quantum Break

Dead Space (2023)

A megboldogult Visceral Games legnagyobb teljesítménye volt a 2008 és 2013 között futó Dead Space-trilógia, azonban Isaac Clarke története akkor kifulladt. A széria rajongótábora azóta is kitartóan követelte, hogy az EA kezdjen valamit az IP-vel, és 15 évvel az első, valamint 10 évvel a harmadik rész után meg is érkezett a megoldás egy remake képében, amely igyekszik visszahozni a Dead Space nevet a köztudatba.

A Star Wars: Squadronst jegyző Motive stúdió a Frostbite motor segítségével gondoskodott Isaac Clarke első kalandjának megújításáról és egyben továbbfejlesztéséről, miközben azt is szem előtt tartotta, hogy megőrizze az eredeti változat utánozhatatlan atmoszféráját. Ennek köszönhetően nem csupán modernizálva, minden eddiginél fantasztikusabb körítésben élhetik újra a rajongók ezt a kultikus horrorjátékot, de azok is megismerkedhetnek az ocsmányságokkal harcoló mérnök kálváriájával, akiknek eddig kimaradt az életéből az USG Ishimura felfedezése.

Bővebben: Dead Space teszt

Benne van a Game Passban? Igen (az EA Play miatt)

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Alan Wake, Alien: Isolation, BioShock, Resident Evil 4 remake, The Evil Within 2

Diablo IV

A Blizzardot valaha a legkiválóbb fejlesztőcsapatok között tartották számon, aztán folyamatosan veszített a renoméjából szinte minden franchise-a esetében. A közkedvelt Diablo III után a mobilos spin-off meglehetősen megosztó lett, a Diablo IV-gyel viszont visszakapaszkodott a stúdió a legjobbak közé. A játék azokat az időket idézi fel, amikor még jelentett valamit a "Blizzard-minőség", és bár más stílusú, mint az örök klasszikusnak számító második epizód, remek szórakozást nyújt azoknak, akiket a gonosz démont, Lilithet középpontba állító kampány története érdekel, és azok számára is, akik néhány száz órára el szeretnének veszni Sanctuary gazdag világában. A Diablo 4-gyel brutális mennyiségű tartalom vár az akció-szerepjátékok szerelmeseire, ráadásul a Blizzard folyamatosan szállítja az új szezonokat, amik miatt megéri újra és újra visszatérni hozzá.

Bővebben: Diablo IV teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Diablo III, Path of Exile, Titan Quest

Elden Ring

A FromSoftware saját műfajt teremtett a 2009-es Demon's Souls-szal, a receptet pedig azóta számos másik stúdió próbálta jól alkalmazni a soulslike zsáner keretében, azonban a Souls-játékok atyjánál senki sem érzi jobban, hogyan bolondíthatja magába a kihívást kereső játékosok millióit. Legutóbbi mesterművük, a szabadon bejárható világot felvonultató Elden Ring pedig továbbfejlesztette a formulát: egyszerre tudott izzasztó maradni és befogadóbb is lenni, ezzel egy szélesebb réteget megcélozva, így ennek köszönhetően azok is könnyedén rácsúszhattak, akiknek a Dark Souls nem jött be.

Az Elden Ring térképe úgy lett kialakítva, hogy vágyjuk a felfedezését, minden szeglete rejt valamilyen érdekességet, és fokozatosan nyílik ki előttünk a játék, azonban ez még így sem egy sétagalopp, folyamatos fejlődésre, taktikázásra és alázatra tanít. A számos díjátadón taroló akció-RPG nem való mindenkinek, de aki ráérez az ízére, az nem egyhamar akar szabadulni tőle.

Bővebben: Elden Ring teszt

Benne van a Game Passban? Nincs

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Dark Souls: Remastered, Sekiro: Shadows Die Twice

Forza Horizon 5

A Forza Motorsport franchise 2005 óta boldogítja a versenyjátékok kedvelőit, aztán 2012-ben a Playground Games a sorozatot a kezdetektől fogva gondozó Turn 10-nel együttműködve elindította a Horizon alsorozatot, amely lazább hangulatot és nyitott világot kínált.

A fesztiválozás még párszor megismétlődött, legutóbb 2021-ben célozhattuk meg a megannyi csodát rejtő Mexikót, ahol a széria legnagyobb bejárható területe várt minket 11 különböző tájegységgel (köztük sivatagos és erdős részekkel, tengerparttal, várossal és még egy vulkánnal is), dinamikus időjárással. Több száz testreszabható járművel szaggathattuk a terepet, miközben a pörgős dalok ritmusára a számos tennivaló egyikével foglalatoskodtunk. Két kiegészítője is megjelent, az egyik ralizni, a másik Hot Wheels pályákon száguldozni hív

Bővebben: Forza Horizon 5 teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Forza Horizon 4, Need for Speed Unbound, The Crew 2

Grounded

Már azóta szerettünk volna összezsugorodni és pöttömként szemlélni a világunkat, hogy 1989-ben bemutatták a Drágám, a kölykök összementek! című filmet, a szerepjátékokban járatos Obsidian Entertainment pedig meg is valósította ezt a vágyunkat a Groundeddel. A sztori nem bonyolult: négy fiatal tűnik el a környéken, és az egyiküket - vagy mind a négyüket, mert van co-op is - irányítva arra ébredünk, hogy összementünk és túl kell élnünk a saját kertünk élővilágát, miközben keressük a megoldást arra, hogy visszanyerjük a méretünket. A messziről cukinak tűnő bogarak közelről többnyire életveszélyesek, szóval nem árt felvenni velük a harcot és bázist építeni, továbbá olyan alapvető igényekre is figyelnünk kell, mint az éhség, a szomjúság és a fáradtság.

A Grounded egy párját ritkító túlélőjáték, amelyet az Obsidian RPG-ken csiszolódott szakértelme tesz igazán különlegessé, ráadásul olyan funkciók gondoskodnak a hozzáférhetőségéről, mint a belső és külső nézet közötti váltás, vagy a pókfóbiások számára készült karaktermodell-rontó beállítás.

Bővebben: Game Pass Online Fesztivál próbakör

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: ARK: Survival Evolved, No Man's Sky, Raft

Halo Infinite

Aki csak hallomásból ismeri Master Chief történetét, annak valószínűleg a Halo: The Master Chief Collectionnel érdemes kezdenie a szériával való ismerkedést, aztán továbbléphet a Halo 5: Guardiansre és a Halo Wars 1-2 spin-offokra, ugyanis a sorozat részei szorosan kapcsolódnak egymáshoz, nem érdemes rögtön a legújabbal kezdeni. Aki viszont penge az előzményekből, annak nem szabad kihagynia a korszakalkotó FPS első Xbox Series X konzolra szánt darabját, a Halo Infinite-et. A nyitott világú, fordulatos kampányban összeérnek az eddigi szálak és újfent Master Chiefé a főszerep, aki súlyos titkot őriz, míg a játék multiplayer részét e-sport-szakemberek bevonásával igyekeztek olyanra csiszolni, ami megállja a helyét a modern riválisok (mint a Warzone, a Fortnite, a PUBG és az Apex) mellett.

Bővebben: Halo Infinite teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Destiny 2, Halo: The Master Chief Collection, Halo 5: Guardians

Hi-Fi Rush

A ritmusjátékok régóta gondoskodnak arról, hogy ne váljon unalmassá egyetlen buli vagy családi összejövetel se, a Guitar Heróval, a Just Dance-szel és társaikkal ellentétben azonban a Bethesda kiadásában berobbant Hi-Fi Rush inkább az ujjainkat mozgatja ütemre, mintsem a testünket. A horrorjátékokban járatos Tango Gameworks a zsáneréből kiszakadva kalauzol el minket a rocksztárnak készülő Chai világába, aki egy véletlen folytán szó szerint eggyé válik a zenével, így az ő perspektívájából minden ritmusra történik. Nem meglepő hát, hogy a fiúra rárontó ellenfeleket szintén a megfelelően időzített gombnyomásokkal intézhetjük el egy gitárszerű fegyver segítségével, minél brutálisabb kombókat összehozva, amikre a bossok esetében fokozottan szükség van. 

A Hi-Fi Rush humoros stílusa, képregényeket idéző grafikája és hardcore dallamossága arra sarkall, hogy mi is olyan dinamikusan lássuk a világot, ahogy Chai, amiről olyan bandák licencelt zenéi gondoskodnak, mint a Nine Inch Nails. A kihíváskeresőknek külön öröm lehet, hogy a pályákon elért teljesítményt értékeli is a rendszer, a legmagasabb rangot pedig nem könnyű megszerezni.

Bővebben: Hi-Fi Rush teszt

Benne van a Game Passban? Igen

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Jet Set Radio, Metal: Hellsinger, Sunset Overdrive

A lista még nem ért véget, lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)