A legjobb PlayStation 5 játékok, amiket tényleg nem hagyhatsz ki

|

A legjobb PlayStation 5 játékok érdekelnek? Most vettél PS5-öt, és nem tudod, hol kezdd, vagy hogyan folytasd? Jó helyen jársz!

Hirdetés

Tegyük fel, hogy nem vagy annyira benne a játékvilágban, mint mások, nem követed naprakészen az új PlayStation 5 megjelenéseket, nem is szeretnél mindennel játszani, csak arra szánnál időt, ami tényleg minőségi szórakozást ígér. Nem biztos, hogy neked is tetszeni fog, ami világszerte millióknak, de ha a legjobbak közül válogatsz, nagyobb eséllyel nyúlsz bele a jóba. 

Ezzel a listával próbálunk neked segíteni. Nem azt állítjuk, hogy csak az alábbi játékokkal érdemes játszani, mással nem is, de ha nincs időd mindenre, vagy nem szeretnéd a platformra elérhető, ezernél is több cím mindegyikét egyesével átnézni, az alábbi felhozatalból válogatva biztosan találsz majd valamit, ami hetekre, hónapokra lefoglal. 

A listát időnként frissítjük, ha olyan újdonság érkezik, amivel érdemes kiegészíteni. Mint láthatjátok, nem csak exkluzívokból válogattunk, hiába számítanak nyomós érvnek azok a konzol mellett. Az eredetileg PS4-re megjelent, de a PlayStation 5 előnyeit ki nem használó játékokat nem vettük fel, azokkal meg lehetne tölteni külön egy listát, de a PS5-re legalább egy patchcsel felhúzott játékokat betettük, hiszen még jobb élmény is őket ezen a platformon játszani, mint az előző generációs gépeken. Még egy dolog: ez nem egy ranglista, hanem egy ajánló, nem számít, melyik játék hol szerepel - nem is lenne fair vagy logikus egy versenyjátékot egy akciójátékkal összehasonlítani, így inkább ábécé szerint rendeztük őket.

Vágjunk hát bele!

Ha a legjobb Xbox Series X játékok érdekelnek, kattints a linkre!

Hirdetés

A legjobb PlayStation 5 játékok - 2023. október

Marvel's Spider-Man 2

Tekintve, hogy a 2018-as Marvel's Spider-Mannel már lefektette a betonstabil alapokat az Insomniac Games, a sikerhez már annyi is elég lett volna, ha csak egy új sztorit mesél el minimális változtatásokkal, ám ennél nagyobbat álmodott a csapat. Nemcsak megduplázta a játszóterünk méretét, hanem élőbbé is varázsolta azt, miközben sikerült megoldania hogy a két játszható Pókember egyenlő félként jelenjen meg a történetben, ne nyomja el egyik a másikat. Ugyancsak remek húzásnak bizonyult Peter Parker emblematikus ellenfeleinek, köztük Kravennek és Venomnak a szerepeltetése, miként az is példaértékű, hogy egyetlen karakter sem csak azért bukkant fel, hogy kiszolgálja a rajongókat. Ha csak egy tanácsot fogadtok meg, akkor az az legyen, hogy semmiképp sem hagyjátok ki az izgalmas történetszálakat kínáló mellékküldtéseket.

Mindezt az Insomniac továbbcsiszolt meghanikákkal, hasznos újításokkal, és új generációs technikai megoldásokkal (a gyorsutazás valóban egy szempillantás alatt oda visz, ahova csak akarjuk) koronázta meg.

Bővebben: Marvel's Spider-Man 2 teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Batman: Arkham Collection, Marvel's Guardians of the Galaxy, Marvel's Midnight Suns

Assassin's Creed Valhalla

Csúcsára ért a vikingek hódításának korában játszódó Valhallával az Assassin's Creed sorozat, legalábbis abban a formában, ahogy a 2017-es Origins óta ismerjük. Amikor a régi formulába a játékosok már belefáradtak, és hiába volt jó a Syndicate, nem váltott ki akkora érdeklődést (igaz, előtte a Unity odarúgott a széria megítélésének rosszul sikerült startja miatt), a Ubisoft Montréal csapata megállt egy pillanatra, átgondolta, hogyan újíthatna, és alkotott valami fantasztikusat: egy tartalmas, nyílt világú akció-szerepjátékot. 

A 2020-as Valhalla lett aztán a széria legszebb, legizgalmasabb, értékelhető tartalommal legjobban megtömött része (számokban többet adott az Odyssey, de nem a mennyiség, hanem a minőség számít igazán), egy izgalmas sztorival, több érdekes főszereplővel, fantasztikus hangulattal. Akkor is bátran vágj bele, ha az AC-sorozat ismeretlen számodra, önmagában is érthető lesz.

Bővebben: Assassin's Creed Valhalla teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Assassin's Creed Origins, Assassin's Creed Odyssey, God of War: Ragnarök

Cult of the Lamb

A generáció egyik legnagyobb indie sikerjátéka (a szintén fantasztikus Hades) mellett a Cult of the Lamb, amiben egy a halálból visszatérő bárányt irányítva kell szektát alapítanunk bájos, erdőlakó állatkákból. A hitetlenek elpusztítása mellett kolóniánk építgetése is a feladataink között szerepel. Nagyon könnyű rákapni, látványvilága és játékmenete egyaránt elvarázsol - különösen akkor, ha kedves emlékeket ébreszt benned a Happy Tree Friends vagy a South Park azon része, amikor az erdei állatok a sátánnak áldoznak.

Bővebben: Cult of the Lamb teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Hades, Spiritfarer

Dead Space (2023)

Remasterekkel azért mellé tudnak lőni még a legnagyobb fejlesztők és kiadók is, de remake-ekből jól állunk, különösen 2023-ban. Az Electronic Arts szárnyai alá tartozó Motive stúdió kapott lehetőséget arra, hogy a Dead Space megjelenése után 15 évvel felfrissítse a szerencsétlen sorsú mérnök, Isaac Clarke első kalandját, és ezt a kihívást kiválóan sikerült teljesíteni.

A 2023-as Dead Space amellett, hogy gyönyörű és minden elemét tekintve teljesen modern, egyszerre hozza az eredeti hangulatát és tesz hozzá úgy, hogy attól még jobb legyen. Isaac most már megszólal, az ellenfelek szétszedése véresebb, és jobb élmény a zéró gravitációs terekben mozogni. Igazi horrorklasszikus, csak remélni tudjuk, hogy folytatásai is hasonló elbánásban részesülnek.

Bővebben: Dead Space teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Alan Wake, BioShock, Alien: Isolation, The Evil Within 2, Resident Evil 4

Demon's Souls (2020)

A soulslike műfaj trónján most az Elden Ring ül (spoiler: lesz még róla szó), de az sem lenne, ha nem lett volna a 2009-es Demon's Souls. Ez volt a FromSoftware azon játéka, ami lefektette a zsáner alapjait, erre építkeztek aztán a Dark Soulsok, a Bloodborne, és minden, ami ezek után jött. 

Nem volt rossz ötlet a Sonytól, hogy a PlayStation 5 egyik nyitócímének választotta a játék 2020-as remake-jét, amivel a Bluepoint Games végzett mesteri munkát. Hozzácsaptak néhány felszerelést a felhozatalhoz, nehezítették még egy kicsit a játékmenetet, és a testreszabási lehetőségek számát is bővítették. A módosítások ellenére ez még mindig egy kemény, középkori fantasy hangulatú akció-szerepjáték, amiben a cél elérése nem egyszerű feladat, de a sikerélmény miatt megéri küzdeni.

Bővebben: Demon's Souls teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Elden Ring, Dark Souls, Sekiro: Shadows Die Twice

Diablo IV

A Blizzard nagyjából a Diablo III óta szinte csak rontott a megítélésén, minden jól sikerült World of Warcraft kiegészítőre jutott egy gyengébb, vagy egy mobilos Diablo spin-off, esetleg egy elbaltázott Overwatch. Azonban reményt adott, hogy kiválóan sikerült a Diablo IV, ami elődjét is több tekintetben felül tudta múlni - még úgy is, ahogy nem számítottunk rá.

Nagy pozitívum például, hogy van egy izgalmas, épkézláb történet, középpontban egy tekintélyt parancsoló gonosz démonnal, Lilith-tel, ami miatt a kampány végigjátszása sem csak ész nélküli darálás. A hangulata is hamar magával ragad, a fejlődési rendszere is csak pont annyira összetett, amennyire kell, és végeláthatatlanul érkeznek hozzá az új tartalmak, tennivalók, hogy a történet végére érve se akarjuk elhagyni Sanctuary világát. Akármikor is kezdesz bele, ha egy jó akció-RPG-t keresel, ebben több tízórányi szórakozást találsz.

Bővebben: Diablo IV teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Diablo III, Path of Exile

Elden Ring

Pár éve még azt gondoltuk, a soulslike rétegműfaj, csak azok vállalkoznak a nagy kihívást nyújtó harcokra, akik nem kikapcsolódásként játszanak, hanem a kihívást keresik. Úgy tűnik, ők sincsenek kevesen: a 2022-es Elden Ring több mint 20 millió példányban kelt el világszerte.

Tényleg különleges játékról van szó, amiben szabadon bejárhatunk egy nagy nyílt világot, melynek minden szegletében vár ránk valami érdekesség. Folyamatosan haladunk, fejlődünk, egyre többet tudunk meg a világról anélkül, hogy bármit a szánkba rágnának. Teljesen megérdemelten lett több díjátadón is az év legjobbja, és bár nem való mindenkinek, aki rászánja magát, felejthetetlen élményekben részesülhet.

Bővebben: Elden Ring teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Demon's Souls, Dark Souls, Sekiro: Shadows Die Twice

Final Fantasy XVI

Sajnos a Final Fantasy XV-öt készítő Luminous Productions Forspoken címet viselő játékával csúnyán a földbe állt, de a Final Fantasy XVI-ot nem rájuk bízták, a Square Enix egyik belsős csapata alkotta meg, és nem okoztak csalódást. Utunk ezúttal Valisthea földjére vezet, ahol a Trónok harcát idéző drámázás közepette próbálhatunk megküzdeni mindenkivel, aki utunkat kívánja állni. Látványos, akciódús játékmenete mindvégig izgalmas, és ugyan nem ez a legmélyebb szerepjátékos elemekkel rendelkező akció-RPG, más elemeivel kompenzálja ezen a területen jelentkező hiányosságait. Sztorija lebilincselő, karakterei szimpatikusak; akiknek a történetmesélés is fontos, nem csak a kardozás, emiatt is élvezni fogják.

Bővebben: Final Fantasy XVI teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Final Fantasy VII Remake, Final Fantasy XV

Ghost of Tsushima: Director's Cut

Az előző generáció egyik legkiválóbb játékára egészen a végéig kellett várni: ahogy a The Last of Us Part II, úgy a Ghost of Tsushima is 2020 nyarán jelent meg, pár héttel a PlayStation 5 debütálása előtt. Teljessé tenni és a maximumot kihozni belőle 2021-re sikerült, amikor is megjelent a PS5-re optimalizált Director's Cut változat, mely nem csak szebbé tette Tsushima (Csuzima) szigetének látványát, egy új, többjátékos módot és egy egyjátékos kiegészítőt is tartalmazott, ami Iki szigetére invitálta Jint.

A Kurosawa munkássága által erősen inspirált játékban szamurájnak állhatunk, és varázslatos tájakat járhatunk be, miközben megszabadítjuk fejüktől a mongol hordákat. Harcrendszere igazán különleges, de játékmenetében további ötletes, a világba illeszkedő megoldások is felfedezhetők: például az, hogy a szél vezet minket utunkon, vagy hogy rókákat követve juthatunk el szentélyekhez.

Bővebben: Ghost of Tsushima: Director's Cut teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Shadow of the Colossus, Red Dead Redemption 2, Sekiro: Shadows Die Twice

God of War: Ragnarök

Az utóbbi 4-5 évben bámulatos megújulásoknak lehettünk tanúi. Rebootot olyan jól talán még senki nem csinált, ahogy a Sony Santa Monica, amikor a görög istenekkel vívott véres harcairól ismert Kratost a hűvösebb északra, a skandináv mondavilág eseményeinek területére küldte fel, hogy ott tegyen rendet, immáron fiát óvó-féltő apaként. A 2018-as God of War az évtized egyik legjobb akciójátéka lett, filmszerű történetmesélése, pont kellemesen összetett harcrendszere milliókat rántott magával.

Nem vártunk kevesebbet a 2022-es folytatástól sem, ami továbbmesélte Kratos és Atreus kalandjának, istenekkel való viaskodásának történetét, egyúttal le is zárta azt. Pont annyit kínált, amennyit egy folytatástól elvárnánk: a már ismert játékmenetet kibővítve, a megszokott hangulatot, és még több tartalmat. A God of Wart mindenképp érdemes pótolni, de igazán a Ragnarök csap majd oda, mint Thor villámai.

Bővebben: God of War: Ragnarök teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: God of War, Assassin's Creed Valhalla, A Plague Tale: Innocence

Gran Turismo 7

Örök vita, hogy a PlayStation-tulajok járnak-e jobban a Gran Turismóval, vagy az xboxosok lehetnek-e boldogabbak a Forza széria miatt. Szerintünk mindketten örülhetnek: mindkét sorozaton látszik a gondoskodás, hogy autórajongók készítik őket autórajongóknak. Ha te is annak tartod magad, a Gran Turismo 7-et nem tudod majd nem csillogó szemekkel játszani. 

A gyönyörű látvány mellett az autózás történelme előtt tisztelgő körítés is hangulatba hoz, nem beszélve a vezetési élményről, ami több száz autó esetében mindig más és más. Nem mellesleg PlayStation VR 2-vel játszani is élvezet, ha van egy headseted, ne hagyd kis semmiképp!

Bővebben: Gran Turismo 7 teszt

Ha tetszik, ezeket is próbáld ki: Gran Turismo Sport, Assetto Corsa

A lista még nem ért véget, lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)