Hirdetés

Robin Williams lánya szerint borzalmas dolog, amit a mesterséges intelligencia művelt az apja hangjával

|

Zelda Williams szerint borzalmas Frankenstein-szörnyeteg a végeredmény, ami apja hangjának felhasználásával készült el.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciás nyelvi modellek rohamosan fejlődnek, ez pedig új kihívások elé állítja az emberiséget, többek között a jogalkotást is. Nem véletlen, hogy a forgatókönyvírók - azóta véget ért - sztrájkjának az volt az egyik sarkalatos pontja, hogy korlátok közé szorítsák az MI-használatát. Ugyanezt szeretnék a még mindig tüntető színészek is elérni, amihez a videojátékos kollégáik is csatlakozhatnak annak érdekében, hogy ne használhassák fel a hangjukat engedély nélkül. 

Szabályozásokra nagy szükség van a túlkapások és visszaélések miatt. George R.R. Martin és a többi író bírósági ügye tökéletesen bemutatja, hogy milyen módon érintheti a művészeket, művészeteket a technológia használata, de említhetnénk a szinkronizálást is: nemrég a 2020-ban elhunyt Gesztesi Károllyal kapcsolatban érkezett hír, miszerint a következő Shrekben mesterséges intelligencia segítségével hallhatnánk újra a színész orgánumát, ám a családja nem ment bele. 

Hirdetés

A Deadline szúrta ki, hogy Robin Williams lánya, Zelda Williams egy Instagram-sztorival csatlakozott a SAG-AFTRA mesterséges intelligencia elleni harcához, felhozva édesapja példáját: 

"Nem vagyok pártatlan hang a SAG mesterséges intelligencia elleni harcában. Évek óta tanúja vagyok annak, hogy hányan akarják kiképezni ezeket a modelleket, hogy olyan színészeket hozzanak létre/alkossanak újra, akik már nem tudnak beleegyezni ebbe, mint apa. Ez nem elméleti kérdés, ez nagyon-nagyon valóságos. Hallottam már, hogy a mesterséges intelligenciát arra használják az emberek, hogy azt mondassák a "hangjával", amit akarnak, és bár személy szerint zavarónak találom, a következmények messze túlmutatnak a saját érzéseimen.

Az élő színészek megérdemlik az esélyt, hogy a választásaikkal karaktereket alkossanak, hogy rajzfilmeknek adják a hangjukat, hogy EMBERI erőfeszítéseket és időt fektessenek az előadásra való törekvésbe. Ezek az utánzások a legjobb esetben is a nagy emberek gyenge másai, a legrosszabb esetben pedig borzalmas Frankenstein-szörnyetegek, amik mindannak a legrosszabb darabjaiból vannak összerakva, ami ez az iparág, ahelyett, amit képviselnie kellene."

Nektek mi a véleményetek Zelda Williams szavairól?

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)