Hirdetés

BREAKING: Véget ért a nagy hollywoodi sztrájk, egyezségre jutottak az írók és a nagy stúdiók

|

A Writers Guild of America (WGA) bejelentette, kivételes egyezség alapjait sikerült most lerakni.

Hirdetés

Egészen pontosan 146 nappal ezelőtt, 2023. május 2-án kezdett bele a sztrájkba az írók szövetsége, vagyis a Writers Guild of America. Nyilván reálisabb béreket is szerettek volna, de a sztrájk messze nem (csak) a pénzről szólt. A WGA egyrészt megfelelő szabályokat akart lefektetni az egyre erősödő mesterséges intelligenciás tartalomgyártás kapcsán (tartva attól, hogy idővel a különböző MI-k kiszorítják a szakmából a hús-vér írókat), másfelől tisztességesen összerakott alapszerződéseket akartak a streaming-szolgáltatók esetében is, ugyanis a filmstúdiókkal ellentétben a streamingplatformok tulajdonosai elég lazán kezelték ezt. 

Most egy maratoni hosszúságú közleményben a WGA tudatta a tagokkal és az egész világgal, hogy az egyezség megszületett köztük, illetve a filmstúdiók és streaming-szolgáltatók között. A sztrájk tényleges leállásának még van egy párnapos átfutási ideje, de a döntés megvan, elfogadták az új alapszerződés tervezetét.

Hirdetés

A tényleges szavazás elvileg holnap lesz meg, a tervezet elfogadása után pedig hivatalosan is pont kerül a közel 150 napja tartó sztrájk végére - melynek eredményeként olyan filmek bemutatóját kellett elhalasztani, mint például a Dűne második része.

A WGA közleménye szerint az új alapszerződéssel sikerült érvényt szerezni gyakorlatilag minden követelésüknek, szóval az ő olvasatukban teljesnek mondható a siker. Elmondásuk alapján kivételesnek tekinthető az új megállapodás, ami teljeskörű védelmet nyújt a szektor minden résztvevőjének. Konkrétumokba viszont egyelőre még nem bocsátkozhattak, ezzel meg kell várni a végleges szöveg megszavazását is.

A további részleteket az elkövetkező napokra ígérik. Mindez pedig azt jelenti, hogy belátható időn belül újra megindulhatnak a legjobban várt hollywoodi mozifilmek és tévésorozatok írói munkálatai. Fontos, hogy a színészek sztrájkja még nem ért véget, tehát maguk a forgatások még nem tudnak elindulni (kivéve azokat az eseteket, ahol erre külön engedélyt adtak).

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)