Hirdetés

Kicsoda Cassandra Nova? Ezt kell tudni a Deadpool & Rozsomák főgonoszáról

|

Az új Deadpool & Rozsomák előzetes világossá tette, hogy a hősöknek tényleg Cassandra Novával kell majd összecsapniuk.

Hirdetés

Március elején nagyon röviden már írtunk arról, hogy ki is Cassandra Nova, a Deadpool & Rozsomák feltételezhető főgonosza, most viszont befutott a film új, teljes értékű előzetese is, ami gyakorlatilag teljesen világossá tette, hogy helyesnek bizonyultak a korábbi feltételezések, és Emma Corrin valóban Charles Xavier ikertestvérét fogja alakítani a harmadik Deadpool moziban. Ő pedig nem tekinthető kispályás ellenlábasnak a Marvel Comics kiadványai alapján, tulajdonképpen az X-Men egyik legnagyobb és legfélelmetesebb ellenfele volt, noha alig több mint 20 éve debütált a kiadó füzeteiben. 

Érdekesség egyébként, hogy Cassandra Nova szorosan kapcsolódik a mutáns nemzet, Genosha elpusztításához is - ezt ugyebár nemrég láthattuk a Disney+-on futó, egyébként egészen zseniális X-Men '97 animációs sorozatban is, de egyelőre úgy tűnik, hogy az a széria nem őt fogja a háttérben a szálakat mozgató antagonistaként bemutatni. Mindenesetre az, hogy a Marvel fejesei őt tették meg a Deadpool & Rozsomák főgonoszának, bőven elegendő indokot szolgáltat arra, hogy alaposabban is átnézzük, mit érdemes tudni róla, és mi történt eddig a karakterrel a Marvel képregényeiben.

Hirdetés

Harc az anyaméhben

Cassandra Nova Xavier egy olyan entitás, amit az idegen shi'ar nép "Mummudrai" névvel illetett, vagyis egy olyan szellem, ami egyszerre egyenlő és teljesen ellentéte egy adott személynek. Cassandra az X-Men megalapítójának, Charles Xaviernek volt az ilyen szelleme, ugyanakkor a későbbi X professzor különleges képességeinek hála fizikai formát tudott ölteni. Ez a gyakorlatban úgy valósult meg, hogy Charles ikertestvéreként kezdett el kifejlődni anyjuk, Sharon Xavier méhében, a még magzat Charles azonban érzékelte, hogy Cassandra egy gonosz entitás, ezért megpróbálta megölni őt - igen, az anyjuk pocakjában. Végül képes volt ha minimálisan is, de megvédeni magát, ugyanakkor a két magzat csatározásának következtében anyjuk elvetélt - Cassandrát az orvosok halottnak nyilvánították, de igazából túlélte az esetet, a következő évtizedeket pedig a csatorna falán töltötte egy egyre csak növekvő sejttömegként. Nagyon lassan tudta csak felépíteni új testét, közben pedig végig azt tervezte, hogyan fog egyszer bosszút állni Charles Xavieren.

Ennek a tervnek pedig hamarosan beindult az első fázisa: Cassandra a dél-amerikai dzsungelekben rábukkant egy titkos Master Moldra, vagyis egy anno Bolivar Trask által épített óriásrobotra, ami képes volt a mutánsokra vadászó Őrszem robotok, a Sentinelek gyártására és irányítására. Ide elhozta Bolivar Trask unokatestvérét, Donald Traskot is, akinek hangjára aktiválódott a robot. Cassandra nem sokat teketóriázott, megölte Donaldot és óriási Őrszemeket küldött Genosha ellen.

Genosha pusztulása

A robotok elképesztő pusztítást végeztek, Genoshán összesen több mint 16 millió mutáns veszítette életét - ekkor úgy hihettük, hogy maga Magneto is közéjük tartozott. Az Őrszemek az X-Men csapat repülőjét, az X-Winget is elintézték, fedélzetén Rozsomákkal, Küklopsszal, és a háromarcú mutánssal, Ugly Johnnal. A két szuperhős túlélte mindezt, John viszont halálos sebeket kapott, őt végül Küklopsz ölte meg kegyelemből. Rozsomák elvágta Cassandra hangszálait, és az X-Men főhadiszállására vitték a nőt, itt azonban telekinetikus és telepatikus képességeivel irányítani tudta a csapattagokat. A Cerebra nevű szerkezethez akart eljutni - ez az eredeti mutánskereső berendezés, a Cerebro továbbfejlesztett változata volt, utóbbi ismerhetjük a mozifilmekből is. Cassandra célja az volt, hogy a Cerebra segítségével elpusztítsa a Föld összes mutánsát, de végül nem járt sikerrel: Emma Frost eltörte a nyakát, majd maga Charles Xavier hat pisztolylövéssel tett volna pontot a történet végére, de sajnos az utolsó pillanatban testet cseréltek: Cassandra a tudatát átültette a professzor testébe még a lövések előtt.

Testcserés támadás

Xavierként Cassandra a shi'ar Lilandrával, a professzor szerelmével együtt elhagyta a Földet, "vakációra" ment a világűrbe. A Shi'ar Birodalomba érve aztán átvette a irányítást az flotta felett, és belülről kezdte el pusztítani a birodalmat. Liandra a Föld felé vette az irányt, de a hölgy (még mindig Charles testében) elpusztította az űrhajóját. Ekkora egyébként fura szörnyeteget teremtett meg a teste körül, ami nagyjából úgy nézett ki, mintha az általa korábban magába olvasztott emberek testrészeiből állna.

Most is korábbi célját szerette volna beteljesíteni, vagyis el akart jutni a Cerebrához, és meg akarta ölni az összes mutánst. A gépezeten belül azonban Charles elméje várta őt (amit korábban Jean Grey ültetett át oda), és így végül a professzor tudata ki tudta szorítani ellenségét, visszakerült a testébe. Emma Frost ekkor belépett a terembe, és magával hozta Cassandra holttestét, amibe a nő tudata egyből bele is költözött, itt azonban csapdába került, mert a valódi test már halott volt, amibe pedig belemászott, az igazából nem más, mint a Stuff nevezetű, mesterségesen létrehozott, alakváltásra is képes organikus lény. Ennek testében Cassandra tudata látszólag véglegesen elzárható volt, és nem okozhatott volna már komolyabb bajt. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Csapdában

Természetesen nem így történet. Abban a másodpercben ugyanis, amikor Emma Frost áthelyezte Cassandra pszichéjét Stuffba, a gonosz nő elültetett egy aprócska gondolatot Emma fejébe. Egészen pontosan azt sikerült elérnie, hogy Emma azt higgye, anno beszervezte őt az új Pokoltűz Klubba, amelynek tagja még Sebastian Shaw és Negaszonikus Tini Torpedó is, sőt ebben a téveszmében Cassandra is túlélte a korábbi eseményeket, és ő is a Klub sorait erősíti. Mindezek következtében Emma mindenféle illúzióval kezdte el kínozni az X-Men tagjait, és elérte, hogy Kitty Pryde kinyissa azt az áthatolhatatlan ládát, amiben Cassandra testét, vagyis gyakorlatilag Stuffot tartották - igen, mi is érezzük, hogy kezd lassan nehézkesen követhetővé válni ez a "kinek a teste" dolog, de nyugalom, hamarosan minden kitisztul. 

Szegény Kitty azt hitte, hogy Kolosszussal közös gyermekét menti ki a ládából, de igazából a Stuff testébe zárt Cassandrát szabadította ki. Ő megpróbált átkerülni Kitty testébe, de nem járt sikerrel, ekkor pedig az egész csapatot a S.W.O.R.D. nevezetű szervezet űrállomására, a The Peakre teleportálták. Nem találták meg Cassandra elméjének nyomait, a félelmetes ellenség tudata egyszerűen eltűnt. Ez a történet 2006-ban jelent meg, ezt követően pedig hosszú ideig nem hallottunk a karakterről.

Cassandra bukása

Visszatérésére egészen 2018-ig kellett várni, amikor is az X-Men: Red képregénysorozatban az immár sokadszor feltámasztott Jean Grey nevét próbálta meg bemocskolni azzal, hogy mindenféle mutánsok elleni gyűlöletbűntények elkövetésére bírta rá az embereket világszerte, majd az ENSZ egyik tisztviselőjét rávette, hogy fenyegető üzentet küldjön Jeannek. Itt jött csak az igazi csavar, ugyanis Cassandra felrobbantotta a tisztviselő fejét, de az egész eset pontosan úgy nézett ki, mintha maga Jean Grey öltve volna meg őt. Az irányítása alá vont mutáns techzseni, Forge segítségével megalkotta a Sentinite nevű mikroszkopikus gépeket is, amelyek egy ember agyába juttatva képesek voltak arra, hogy az illetőt azonnal rábírják a mutánsok legyilkolására. Hétköznapi emberek és államvezetők agyába is jutott ezekből az eszközökből, sőt még az X-Men tagjai közül is sikerült egyeseket megfertőzni velük.

Jean végül csak tisztára tudta mosni a nevét, Cassandra viszont egy utolsó nagy offenzívára készült, Sentinite teljes seregeit indította el az amerikai nagyvárosok felé. Az X-Men szerencsére meghiúsította a tervét egyik újoncuk, Trinary segítségével, aki a gonosz új bázisát is megtalálta az elhagyatott Genoshában. Bosszúból Cassandra átvette az irányítást Rachel Summers, vagyis Prestige felett, aki Jean lánya egy alternatív idősíkon. Azt akarta elérni, hogy anya és lánya összecsapjanak, de Jean végül megmentette Prestige-t.

Cassandra tett még egy utolsó, elkeseredett kísérletet a mutánsok elleni harcra, ám a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat repülő bázisát megszerezve, annak haderejét irányítva sem tudta elérni céljait, vagyis azt, hogy háború törjön ki. Ehhez persze az is kellett, hogy a Vasember, vagyis Tony Stark készítsen egy csomót Magneto sisakjának másolataiból, az X-Men és a Bosszúállók pedig ezeket a sisakokat viselve szálltak szembe Cassandrával. A sisak ugyebár megvédi viselőjét az elmét érő támadásoktól, így Cassandrának esélye sem volt a hősök ellen. Egy átprogramozott Sentinite segítségével ártalmatlanná vált, többé nem akarta megölni a világ összes mutánsát, sőt életében először empátiát kezdett el érezni.

Később a mutánsok egy kizárólag általuk lakott új országban, az élő szigeten, Krakoán gyűltek össze, itt a House of X történetszál folyamán korábbi ellenségek is el tudták ásni a csatabárdot, most először tényleg minden mutáns egyetlen közös cél érdekében fogott össze, korábbi gonosztevők is rehabilitálták magukat. Közéjük tartozott Cassandra Nova is, aki a Kitty Pryde által vezetett, Marauders nevű csapathoz csatlakozott.

Az igazság viszont cseppet sem volt ennyire rózsás: Emma Frost és Kitty Pryde valójában sosem tudták megbocsátani Cassandra Novának Genosha elpusztítását, ezért egy titkos tervet eszeltek ki. Mikor a Marauders csapat a távoli múltban, a 2 millió évvel a napjaink előtti időben járt, Cassandra ellen fordultak a csapattagok. Ő így a múltba rekedt, és nem lehet tudni, hogy később mi történt vele. A képregények világában persze borítékolható, hogy előbb vagy utóbb valamilyen formában vissza fog majd térni. 

Ez tehát a Deadpool és Rozsomák főgonoszának eddigi története, de hogy a filmben milyen csínyeket követ el, azt még csak sejteni tudjuk. Valószínűleg nem válik a két főhős barátjává.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)