Hirdetés

Madden NFL 20 teszt - szupersztárok a pályán

|

A Madden NFL sorozat megújult karriermóddal próbálja elcsavarni a sportág kedvelőinek a fejét.

Hirdetés

Ebben az évben sem maradtunk Madden NFL nélkül, a sorozat legújabb darabja pedig kisebb javításokkal igyekszik tovább építeni a tavalyi kiadás alapjaira. A Madden NFL 19 a Real Player Motionnek köszönhetően élethűbbé és látványosabbá vált, mint az elődök, emellett az EA Tiburon nagyszerű változtatásokat hajtott végre egyik fő módján, a Madden Ultimate Teamen (MUT). A Franchise-móddal sajnos jóval kevesebbet foglalkoztak, viszont az átdolgozott MUT-ben pénzköltés nélkül is ütős csapatot lehet összeállítani. A két szezont megélt Longshot sztorimódot ezúttal pihentették, helyette egy rövidebb történet során válhatunk az NFL egyik legígéretesebb újonc irányítójává. A Madden NFL 20 alapvető játékmenetét pedig a Superstar X-Factor teszi még szórakoztatóbbá. Az új, egyedi képességeknek köszönhetően látványosan veszik át az uralmat a mérkőzések felett a liga legjobb játékosai.

Hirdetés

Bennem van az X-faktor

A Madden NFL fejlesztőcsapata évről évre igyekszik jobbá tenni a játékmenetet, és egyre több animációt láthatunk a mérkőzések során. A játékosok könnyedén felismerhetők, a méret- és sebességbeli különbségeket pedig hatékonyan az előnyünkre fordíthatjuk, ha ismerjük a csapatunkat. A tavalyi kiadáshoz képest még élethűbbek a mozdulatok, és futójátékokat is könnyebb kivitelezni.

Miután a Skills Trainer-módban megismerkedhetünk a sport alapjaitól kezdve a bonyolultabb játékokig, valamint begyakorolhatjuk az irányítást, az éles meccseken is hatékonyan fogjuk bevetni az apró trükköket is. Akik egy-két éve nem játszottak a sorozattal, azoknak is érdemes átpörgetniük a haladó leckéket, ugyanis a passzjáték irányítása kicsit megváltozott, illetve a hatékony Run-Pass Option és Triple Option játékok kivitelezéséhez érteni és értelmezni kell a pályán látottakat. A csapatok playbookjai az aktuális vezetőedzők sémái szerint változtak, és érdemes több olyan játékot hívni, amelyek a legjobb játékosainkra, vagyis a szupersztárokra épülnek.

A kiemelkedő játékosok speciális képességeinek rendszereit teljesen átdolgozta a Tiburon, és közülük ötven úgynevezett Superstar X-Factor tulajdonsággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy legalább egy, legfeljebb öt különleges képességük van, amelyeknek köszönhetően kiemelkednek a többi játékos közül. Ezeken felül pedig a Zone képességnek hála további bónuszt kaphatnak. A Zone feloldásához bizonyos feltételeket teljesíteni kell, hogy aktiváljuk azokat, majd ezután el kell kerülni egyes szituációkat, hogy megtarthassuk a bónuszokat. Patrick Mahomes például a Bazooka Zone képességgel a normálisnál 15 yarddal hosszabb dobásokra lesz képes, ha legalább egy olyan passzt dob, amely 30 yardot száll a levegőben. Egészen addig aktív lesz ez a Zone, amíg az irányítót nem sackelik, vagy elveszti a labdát fumble vagy interception formájában. Védőoldalon pedig például Myles Garrett két sack teljesítését követően könnyebben gyűri le a blokkolókat, 10 támadó yard engedésével viszont elveszíti ezt a Zone-bónuszt. Nem mindegyik csapatban játszanak ilyen különleges X-Factor-sztárok, ám rajtuk kívül vannak Superstar besorolású támadók és védők is, akik egy vagy két különleges képességgel rendelkeznek.

Nagyon érdekes ez az új rendszer, és mivel egyik Zone-képességet sem túl könnyű elérni, a domináns játékosok jelenléte ellenére sem érezhetjük legyőzhetetlennek egyik csapatot sem. A pályán egyébként jól láthatóak a kiemelkedő játékosok - az X-Factort egy nagy X, a Superstart pedig egy csillag jelöli a lábak alatt. Érdemes őket, valamint a hívott játékok kulcsszereplőit figyelnünk, ha megpróbálunk hatékonyan játszani. Mivel a játékosok értékelései a szezon során változni fognak, várhatóan többen új képességre tehetnek szert, és akár X-Factor-játékossá emelkedhetnek, de az is elképzelhető, hogy valaki több heti gyengélkedés után elveszíti a különleges képességeket.

 

A franchise arca

A Devin Wade és Colt Cruise kalandjait feldolgozó Longshot története nem folytatódik a Madden NFL 20-ban, helyette a QB:1 - Face of the Franchise című sztoriban törekedhetünk arra, hogy az általunk testre szabott irányítónkkal hosszú és sikeres karriert futhassunk be. A sztorimód jóval rövidebb, mint bármelyik Longshot, azonban ténylegesen a pályán nyújtott teljesítményünket helyezi a középpontba, miközben nincs hiány érzelmekkel és humorral teli jelenetekből sem.

Irányítónk a kampány elején nagyszerű középiskolás teljesítményét követően tíz nagy NCAA egyetem közül választhat. Ezután kiderül, hogy az egyetemi évekre kiszorultunk a kezdőből, és csak az egyetemi bajnokság elődöntőjén játszunk először a csapattal éles meccsen. Csak rajtunk áll, hogy milyen jól játszunk, milyen stílusban kommunikálunk a csapattársakkal, edzőkkel és a médiával, illetve hogy egyáltalán milyen típusú irányítójátékot képviselünk. Érdemes lehet többször is nekifutni a sztorinak, mert döntéseinktől és teljesítményünktől függően fognak minket draftolni, miután egy átvezetővel a Franchise-módban találjuk magunkat. Nem túl hosszú a sztorimód, de szórakoztató NCAA-csapatokban is játszani (még ha csak két meccs erejéig is), illetve ha ügyesek vagyunk, akkor egy potenciális szupersztárral vághatunk bele a Franchise-ba.

Maga a Franchise-mód a tavalyihoz képest gyakorlatilag nem változott - szinte ugyanazok a lehetőségeink, mint a Madden NFL 19-ben, és megmaradt a csapatunk egyes sémákhoz igazításának lehetősége, illetve a formációk posztjainak teljes testre szabhatósága. Újítás, hogy a szerződéshosszabbítások során a játékosok a piaci értéküknek megfelelően tárgyalnak, és nem lehet őket átvágni egy számunkra túlságosan kedvező kontraktussal. A másik újdonság, hogy a játékosok aktívan kommunikálnak velünk, és jelzik, ha például kevés játékhoz jutnak. Ha nem foglalkozunk kéréseikkel, a morál romlásával gyengébben fognak teljesíteni, és akár egy kedvezőbb szerződést is visszadobhatnak.

Sztárok halmozása

Ilyen problémába viszont nem ütközünk a Madden Ultimate Team-módban, amely a jól bevált alapformulát követve a játékoskártyák gyűjtögetéséről, rengeteg kihívás teljesítéséről és opcionálisan a pénzköltésről szól. Az MUT-ben változott viszont a küldetések rendszere, és különböző nehézségi fokoknak megfelelően egy kihívással legalább egy, de akár négy csillagot is szerezhetünk. Bizonyos számú csillag elérésével jutalmakat kapunk, amivel fejleszthetjük csapatunkat, a szerzett aranyból kártyapakkokat vehetünk, illetve licitálhatunk a közösségi piacon.

Az MUT interfészét is átalakították, de könnyen átlátható a rendszer, és az egyes küldetéssorozatokat minimális töltési idővel, gyors egymásutánban is teljesíthetjük. A kihívásokat egyedül, de akár kooperatív módban is teljesíthetjük, illetve az új csillaggyűjtögető rendszernek hála pénzköltés nélkül is megszerezhetjük a legjobb játékosokat. Ez a mód is folyamatosan bővülni fog a szezon előrehaladtával, így mindig visszatérhetünk néhány újabb kihívás teljesítésére. Én alapvetően jobban kedvelem a Franchise-módot, így számomra kicsit csalódás, hogy idén a hangsúlyosabb újításokat inkább az MUT-ben láthatunk, ellenben a teljes játékélmény és a Superstar X-Factor jelenléte kárpótolja a hiányokat. A Madden NFL 20 prezentációjára, a meccsek hangulatára ezúttal sem lehet panasz, és a tavalyi kommentárpáros szövegeinek adatbázisát is bővítették. Persze idén is vannak visszatérő sorok és néhány furcsa megszólalás, de ez annyira nem zavaró. Az alapvetően élethű animációk mellett előfordul, hogy egymásba csúsznak a mozdulatok, és kisebb bugok is tapasztalhatók. Összességében az idei Madden is nagyon jól sikerült, roppant tartalmas, és kiküszöbölték az elődök több hibáját, viszont az X-Factor rendszeren kívül sajnos nem nyújt sokkal többet, mint a 2018-as kiadás.

Madden NFL 20
Ennyire még nem érezhettük dominánsnak az NFL legjobbjait a virtuális pályán.
Ami tetszett
  • Superstar X-Factor rendszer
  • Érdekes új sztorimód és felújított MUT
  • Bővített playbook
Ami nem tetszett
  • Kicsit elhanyagolt Franchise-mód
  • Hamar ismétlődő kommentár
  • Helyenként bugos animációk
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)