Hirdetés

Ezt gondolja Geralt szinkronhangja a mesterséges intelligenciáról

|

A The Witcher-játékok Geraltját megszólaltató Doug Cockle aggodalmát fejezte ki az AI-jal kapcsolatban, nem is alaptalanul.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia térnyerésével szinte garantált volt, hogy idővel olyan területekre is beszivárog a technológia, mint például a videojátékipar, ahol a fejlesztők már jó ideje nyíltan kísérleteznek az AI-jal. Noha ebből már most is bőven adódtak problémák, legutóbb például akkor, amikor a The Finals fejlesztői a játékosok tudtára adták, hogy lényegében mindkét kommentátoruk hangjáért szövegfelolvasó mesterséges intelligencia felel, azért a legtöbben még csak kísérleti jelleggel használják a technológiát.

Időközben azonban már több színész is az aggodalmát fejezte ki a technológiával kapcsolatban, többek között Arnold Schwarzenegger is, aki szerint a Terminátor már nem sci-fi, hanem valós veszély. Ezen félelmeinek adott most hangot a The Witcher-játékok Geraltját megszólaltató Doug Cockle is, aki elkerülhetetlennek, de egyben veszélyesnek nevezte a mesterséges intelligenciát.

Hirdetés

Egy legutóbbi vele készített interjú során Cockle elmondta, hogy nem is feltétlen az AI, hanem azok az emberek aggasztják leginkább, akik aljas célokra használják a technológiát. Ezzel kapcsolatban egészen pontosan úgy fogalmazott:

"A mesterséges intelligencia elkerülhetetlen, és a fejlesztők használni is fogják. Már most is különböző módokon alkalmazzák, például a hátterek kitöltésére, az NPC-k megszólaltatására meg ilyesmikre, ami azért sajnálatos, mert ezek a hangok egykoron mind emberektől származtak, és most róluk vannak lemodellezve. Tehát lényegében fogták valakinek a hangját, feltöltötték az adatbázisukba, digitalizálták, és most olyan dolgok kimondatására használják, amit az illető soha nem mondott. Ebben van valami etikátlan, éppen ezért folyik sok vita erről."

És aztán jött a lényeges pont:

"Gyakorlatilag megfosztanak a bevételtől, és nem csak engem, hanem minden olyan szinkronszínészt, akivel ezt eljátsszák."

Cockle ugyanis elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt megkereste őt egy mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal foglalkozó vállalat, akik fel szerették volna tölteni Geralt hangját az adatbázisukba. Cockle természetesen azonnal visszautasította a dolgot, és ma is pontosan ugyanezt tenné.

Persze a színész félelmei egyáltalán nem alaptalanok. Jó eséllyel a jövőben egyre több játékban tűnhet majd fel a mesterséges intelligencia valamilyen formában, és jó kérdés, hogy minek, vagy éppen kinek a rovására. Ha csak az elképesztő méretű leépítéseket nézzük a játékiparban, akkor láthatjuk ennek jeleit.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)