Hirdetés

5 éve jelent meg a Fortnite, ami megváltoztatta az egész videojáték-ipart

|

A bukás széléről tért vissza és vált a világ egyik legnépszerűbb játékává a Fortnite, melynek meghatározó Battle Royale módja épp a napokban ünnepli 5. születésnapját.

Hirdetés

Furcsa belegondolni, hogy nem is olyan régen a battle royale műfaj még nem is létezett. Próbálkozások, hasonló módok már voltak multis játékokban, de a zsánerre jellemző elemeket egy modban láttuk először. Brendan Greene az ArmA 2-höz készült DayZ: Battle Royale modban mutatta meg elképzelését, majd az Arma 3-hoz is készített egy variációt. Erre felfigyelt a Sony Online Entertainment és felkérte őt a H1Z1-hez tanácsadónak, de végül nem ez, hanem a 2017-es PlayerUnknown's Battlegrounds tette a műfajt ismertté és minden várakozást felülmúlóan népszerűvé.

Ekkor a Fortnite fejlesztése már évek óta folyamatban volt, az Epic Games azonban még egy nagyon más játékot képzelt el.

Az Epic Games 2011-ben kezdte el a munkálatokat, és akkor úgy tűnt, a játék által kínált élmény részben a Call of Duty zombis módjaiból, részben a Minecraftból merít. Ezt erősítette meg az első előzetes is, ami már 2011. decemberében befutott, sok-sok évvel a megjelenés előtt.

A fejlesztés a következő években csendben haladt, azonban nem kizárólag a játék készült ilyen sokáig, az Epic Games szorgos alkalmazottai ugyanis az Unreal Engine-t is folyamatosan kalapálták, ami a cég anyagi biztonságáért is felelt. Ez később még fontos eleme lesz a sikernek, de ne rohanjunk ennyire előre.

Hirdetés

Megirigyelt siker

A DayZ: Battle Royale 2013-ban jelent meg, és az új játékmód ugyan sikeres volt, viszonylag kevés emberhez érhetett el az ArmA 2 meglétének szükségessége miatt, így hamar elkészült a korszerűbb, ArmA 3-as verzió.

2016-ban, egy évvel a Fortnite megjelenése előtt befutott a PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) első játszható verziója, a játék pedig azonnal kasszasiker lett. A megjelenéskor pillanatok alatt uralta le a Steam toplistáit, az egyszerre aktív játékosok száma ritkán látott magasságokat ért el. Az érdeklődés sokáig nem csillapodott, 2017 nyarán pedig, mikor megjelent a Fortnite: Save the World, épp a legjobb időszakát élte az első igazi battle royale.

Ennek az őrült időszaknak a kellős közepén rajtolt el az Epic Games új játéka, ami ugyan technikailag remekül össze volt rakva, a kritikusokat nem nyűgözte le, a játékosok pedig - már aki egyáltalán hajlandó volt fizetni érte - nem meglepő módon, nagyon rövid idő után otthagyták a játékot.

Az Epic Games azonban remekül felismerte, hogy a Fortnite egy hatalmas homokozóként is funkcionálhat, hiszen a fejlesztése szorosan összekapcsolódott az Unreal munkálataival, így a programozók könnyedén formálhatták az amúgy hibátlanul működő alapokat. A kínosan gyenge rajt után a fejlesztők kitalálták, mi mentheti meg a játékot:

Csinálnak egy limitált ideig elérhető battle royale játékmódot, remélve, hogy az majd szépen bevonzza a vásárlókat, és rávezeti őket, hogy mindekinek szüksége van a Save the World kiöregedett koncepciójára.

Szerencsére a 24. órában valakinek kipattant a nagy ötlet a fejéből, és végül ingyenesen tették elérhetővé a Fortnite új játékmódját, ami ekkor még csak kiegészítésként készült a Save the World mellé, később azonban teljesen háttérbe szorította az eredeti módot. Az ingyenességgel, valamint azzal, hogy a PUBG-vel ellentében a Fortnite nem csak PC-n, hanem konzolokon is elérhető volt, sikerrel lépett be az Epic a látszólag telített hadszíntérre.

Ez az igazi Fortnite

A Fortnite battle royale első szezonja még végtelenül fapados volt. Nem lehetett például szemhez emelni a fegyvereket, amiket amúgy is iszonyatosan nehéz volt kezelni, előrehaladási lehetőségek pedig tulajdonképpen nem léteztek, alig néhány tárgyat lehetett ebben az időben feloldani. Az elképesztő és a riválisok számára kétségbeejtő inkább az volt, hogy a komplett battle royale mód pár hónap alatt készült el, amiben sokat segített a fejlesztők alapos Unreal Engine-ismerete. Könnyen lehet, hogy ezt egy másik csapat nem tudta volna megcsinálni.

A második szezonra az Epic Games fejlesztői jelentősen kipofozták a játékot, és megjelent az első Fortnite Battle Pass is, amivel számos kinézetet és kiegészítőt oldhattak fel a játékosok. Ekkor persze már nem volt kérdés: a Fortnite inkább egy battle royale, és a Save the World csak kiegészítő élmény, amiért opcionálisan lehet fizetni. Az Epic egyébként egy ponton ígéretet tett, hogy ingyenessé teszi ezt a részét is a játéknak, aztán teltek a hetek és a hónapok, majd úgy döntött, hogy mégsem lépi meg a váltást.

Nincs megállás

A fejlesztők remekül felismerték, hogy a motor és a Fortnite szoros együttműködésének köszönhetően olyan dolgokra lehetnek képesek, amiket eddig még sosem láttak a játékosok. A battle pass, ugyan a Fortnite által lett igazán népszerű funkció, már korábban is létezett, ők azonban valami sokkal merészebbet álmodtak.

Elkezdtek egy szezonokon és eseményeken átívelő sztorit felvezetni, amit kedvükre színezhetnek mindenféle vendégszereplővel, beugró karakterrel és nem várt történésekkel. A Fortnite egyik legnagyobb varázsa, hogy minden szezonak van egy témája, ami általában meredeken eltér az előzőtől, mégis, ha a teljes képet nézzük, minden összefügg.

Ennek az elképesztően összetett történetszálnak volt egy izgalmas eseménye, mikor a Fortnite első nagy időszaka lezárult, a játék pedig napokra játszhatatlanná vált, ugyanis a sztori szerint konkrétan minden megszűnt. Ha ebben az időszakban valaki elindította a játékot, csak a nagy feketeséggel, furcsa hangokkal és felvillanó fényhatásokkal találkozhatott.

Az Epic azonban ennél is tovább ment, és azon túl, hogy ők házon belül ilyen példátlan, lenyűgöző, még a játékkal nem játszókat is ámulatba ejtő eseményeket hoznak össze, elkezdtek együttműködéseket keresni előadókkal, hogy így csalogassanak be újabb játékosokat.

Mikor a hihetetlennek hangzó pletykák után az Epic Games hivatalosan is megerősítette, hogy Marshmello élő koncertet ad a játékban, nem igazán tudtuk, mire számítsunk, az élmény azonban olyan volt, amit korábban nem tapasztalhattunk meg egyetlen videojátékban sem. Több mint 10 millió játékos volt egyszerre online, hogy részt vegyen a koncerten, ahol a harc helyét a szórakozás és a közösségépítés vette át.

A Fortnite ezen a ponton egy igazi olvasztótégellyé vált. Az Epic Games sorra kötötte a partnerségeket, aminek köszönhetően mára a játékban számtalan Star Wars, Marvel, DC, NFL és még megannyi licencelt tartalom elérhető, a lista pedig napról napra bővül. Az Epicnek nem kell nagyon küzdenie, a Fortnite beépült a popkultúrába, mindenki érti, miért lesz neki jó, ha együttműködésre lép a kiadóval.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A kinézeteken túl nem ritka az sem, hogy egy partnerséggel egy egész évadot kiszíneznek, a Bosszúállók fináléja például saját játékmódot hozott a Fortnite-ba, ahol a játékosok egy része Thanos oldalán harcolt, míg a többiek a Bosszúállók bőrébe bújhattak. Speciális képességek, látványos harcok és Marvel-hangulat volt minden mennyiségben.

Na persze koncertekből sem csak a Marshmello fellépést érdemes kiemelni. Amellett, hogy Ariana Grande is önálló eseményben kapott főszerepet, a rap műfaj napjaink egyik legnagyobb szereplője, Travis Scott is koncertezett a Fortnite-ban, amit egy szinte már zavarba ejtően jól megkomponált esemény és az előadó Instagram live közvetítése emelt a következő szintre. A műsor olyan jól sikerült, hogy Travis Scott YouTube-csatornáján is már majdnem 200 millióan visszanézték.

Ezekről az eventekről sokáig csak hullámzó minőségű YouTube videók maradtak fent, az Epic Games azonban egy ideje már elérhetővé tette a funkciót, aminek köszönhetően újra átélhetőek ezek az emlékezetes pillanatok.

Porszem a gépezetben

Mielőtt bárki azt hinné, hogy minden simán ment, térjünk rá a dolgok árnyoldalára is. A Fortnite-ban az is vonzó volt, hogy szinte bármilyen platformon elő lehetett kapni, legyen szó játékkonzolról, PC-ről, vagy okostelefonról. Ez 2020. augusztusában megváltozott, mikor Tim Sweeney, az Epic Games első embere nyílt háborút hirdetett az Apple ellen azzal, hogy az App Store-t megkerülve tette lehetővé a játékosoknak, hogy játékon belüli fizetőegységet vásároljanak, mindezt olcsóbban, hiszen a szerinte ördögien gonosz cég adójától mentes valutáról volt szó.

Ez persze csupán néhány óráig tartott, a következménye pedig először a játék letiltása lett, majd az, hogy az Epic Games csúnya perbe keveredett az Apple-lel, és nem sokkal később a Google-lel is, ugyanis Sweeney szerint egyikük sem támogatja a versenypiacot a platformjaik szabályaival. A történet jelenleg ott tart, hogy az iOS felhasználók csak trükközve tudják játszani a Fortnite-ot, az Epic azonban aligha aggódik a kieső bevételek miatt, hiszen a cégbe az elmúlt időszakban a Sony és a Tencent is bevásárolta magát.

Improvise. Adapt. Overcome

Meredek lenne komolyan venni azokat a hangokat, akik azt mondják, hogy a Fortnite vagy a battle royale stílus haldoklik, az viszont biztos, hogy vannak időszakok, mikor érezhetően kevesebb figyelem irányul az ilyen játékokra. Sajnos a játékosbázis méretéről nem tudunk pontos adatokat, csak akkor van erre rálátásunk, mikor az Epic külön beszámol róla.

Ugyan nincs kétségünk afelől, hogy a Fortnite él és virul, az azért biztosan alaposan megdobta idén márciusban a számokat, mikor az Epic végre bevezette az építésmentes módot, amivel számtalan, a játéktól eddig épp emiatt idegenkedő játékos előtt nyitotta meg a kapukat. Szerencsére jól meg is férnek egymás mellett az építkezős és a csak lövöldözni vágyó játékosoknak szóló módok, így még többen találhatják meg a számukra optimális élményt a Fortnite-ban.

Azt nehéz lenne megjósolni, hogy mit tartogat a játék számára a jövő, hiszen az Epic elképesztően sok tartalommal látja el a játékosokat, abban viszont biztosak lehetünk, hogy a könnyed hangvételű lövölde még jó sokáig velünk lesz, a videojáték-piacra gyakorolt hatása pedig kitörölhetetlen, a játék, mint szolgáltatás tökéletes példájává vált. Egészen más világot élnénk, ha az Epic beletörődik a Save the World bukásába...

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)