Hirdetés

Szerintünk ezek a legjobb és legrosszabb Batman-filmek

|

Nyakunkon az új, Matt Reeves-féle The Batman bemutatója, ezért összeállítottunk egy szubjektív toplistát a régebbi Batman-mozik kapcsán.

Hirdetés

Batman nem csupán a világ egyik első mainstream szuperhőse, hanem a tévésorozatos és filmes adaptációk terén is élen járt. Hamarosan megérkezik a következő felvonás, hiszen 2022 márciusában végre tényleg bemutatják Matt Reeves új Batman-filmjét, melyben immár Robert Pattinson ölti magára a Sötét Lovag jelmezét. A közelgő premier miatt most felidézzük a múlt szép emlékeket rejtő és keserű csalódásokat tartogató pillanatait, toplistába rendezzük az eddig megjelent összes Batman-filmet.

A kifejezetten a Denevéremberre koncentráló mozikra helyeztük ezúttal a fókuszt, és míg a 2016-os Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című film megfelel ennek a kitételnek, a 2017-es Az Igazság Ligája már dedikáltan egy csapatfilm, ezért utóbbi kimaradt a felsorolásból.

Animációs filmekre sem tértünk ki most, mivel ezekkel egy külön, még ennél is hosszabb toplistát is meg lehetne tölteni - amennyiben igény van rá, természetesen egyébként ettől sem zárkózunk el a későbbiekben. Így is maradt azonban összesen kilenc Batman-film, melyek közül egy idén 56 éves alkotással indítjuk a sort.

Hirdetés

9. Batman: The Movie (1966)

Listánk utolsó helyére az 1966-os Batman: The Movie került, ami gyakorlatilag az Adam West főszereplésével a 60-as években futott Batman tévésorozat egy nagyobb lélegzetvételű kalandja. Megvolt persze a maga bája a sorozatnak és a filmnek is, de manapság tényleg inkább csak azért néz bele az ember ezekbe az alkotásokba, mert olyan rosszak, hogy az már szinte szórakoztató.

Tudatosan a legfiatalabb korosztályra lőttek az alkotók, mi viszont millió mémet köszönhetünk az Adam West-féle Batmannek. Az olyan apróságok mellett sem szabad elmenni, hogy a Jokert alakító Cesar Romero nem volt hajlandó levágni a bajuszát, ezért nemes egyszerűséggel azt is fehérre mázolták a sminkesek. A Batmannel viaskodó gumicápa pedig örökre a tudatunkba égett, és sajnos sehogy sem tudjuk kiűzni onnan.

8. Batman és Robin (1997)

Joel Schumacher 1997-es filmje, a Batman és Robin remek bizonyítéka annak, hogy a nagy nevek egyáltalán nem jelentenek garanciát a sikerre, de még csak arra sem, hogy egyáltalán vállalható szintet üssön meg egy mozi. Hiába kapta Mr. Freeze, avagy Mr. Fagy szerepét Arnold Schwarzenegger, hiába lett a női antagonista, azaz Méregcsók Uma Thurman, elképesztően kínos végeredmény született. 

Chris O'Donnell nem zavart sok vizet Robinként, ahogy Alicia Silverstone Batgirlje sem lett a rajongók kedvence, George Clooney pedig messze minden idők legrosszabb Batmanjének bizonyult. A Schumacher korszak botrányosan kellemetlen lezárása egyedül azért úszta meg a legutolsó helyezést listánkon, mert legalább gumicápa nem volt benne.

7. Mindörökké Batman (1995)

Az 1995-ös Mindörökké Batman sem egy jó film, de azért mérföldekkel előrébb jár, mint folytatása, a Batman és Robin. Val Kilmer nem a világ legjobb Batmane, de azért ő is simán beelőzi Clooney-t. A-listás sztárokból egyébként itt sem volt hiány, hiszen Bruce Wayne Batman-rajongó pszichológusát Nicole Kidman alakította, a két aktuális főgonosz pedig Rébusz és Kétarc lett, az ő szerepüket Jim Carrey és Tommy Lee Jones kapta. 

Carrey-nek remekül is állt a bomlott elméjű Dr. Edward Nygma megformálása, a probléma inkább a Tommy Lee Jones-féle Kétarccal volt, az ő esetében bőven az elviselhető szint fölött járt a ripacskodási faktor. Mindezek tükrében bátran kijelenthető, hogy a Mindörökké Batman hatalmas visszaesés volt a Burton-féle Batman visszatér után.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


6. Batman Superman ellen - Az igazság hajnala (2016)

A 2017-es Az Igazság Ligája előszobájának számító, 2016-ban bemutatott Batman Superman ellen - Az igazság hajnala az egész DC filmes univerzum és Zack Snyder történetvezetése szempontjából bírt jelentőséggel. Megvoltak a maga pillanatai, de sajnos erre a mozira sem lehet túl sok pozitív jelzőt aggatni.

Talán az volt a legnagyobb gond a Batman Superman ellennel, hogy egyszerre több feladatnak is meg kellett felelnie: ez a film emelte be a Ben Affleck-féle Batmant az új DC filmek kánonjába, egyúttal az Acélember folytatásaként is szolgált, illetve meg akart ágyazni Az Igazság Ligájának. Minderre azonban egyáltalán nem volt elég a játékidő, sőt a rendelkezésre álló mintegy két és fél órát nem is a legokosabban használta ki Snyder. A hírhedt "Martha!" jelenet pedig csak hab a tortán. 

5. Batman: Kezdődik! (2005)

Nagy váltáshoz érkeztünk el, mivel a 2005-ös Batman: Kezdődik! már tényleg jól sikerült. Christopher Nolan trilógiájának nyitánya hosszas hiátus után született meg. Előtte éveken keresztül tervezgettek különböző alkotókkal olyan új Batman filmeket, melyekből végül semmi sem lett - ezekkel, illetve a többi törölt Batman-filmmel korábban egy külön anyagban is foglalkoztunk. Végül Nolan megkapta a zöld jelzést a Warnertől, és elkészülhetett a Batman-széria nagy rebootja, ami az elejétől kezdi el ismételten mesélni Bruce Wayne történetét.

Nem mindenki volt azzal kibékülve, hogy Christian Bale-t választották a szerepre, de a végeredmény rácáfolt a kétkedőkre, sokak számára Bale és Michael Keaton a két legjobb valaha a vásznon látott Denevérember. Nolan a korábbiaknál jóval sötétebb, földhözragadtabb tónusban gondolkodott, ez pedig piszkosul jól állt a filmnek, melyben Liam Neeson alakította Ra's Al Ghult, Cillian Murphynek pedig Dr. Jonathan Crane, avagy Madárijesztő szerepe jutott.

Fontos változás volt az is, hogy Alfred karaktere mellett (akit Michael Caine formált meg) ezúttal megjelent Lucius Fox is, aki Batman technológiai hátterét biztosította. Őt Morgan Freeman játszotta el. A korábbi filmeknél sokkal hangsúlyosabb szerephez jutott Gordon felügyelő karaktere is, akit Gary Oldman keltett életre. 

4. A sötét lovag - Felemelkedés (2012)

Következő versenyzőnk megint egy Nolan-film, ezúttal a trilógia lezárása, a 2012-es A sötét lovag - Felemelkedés. A Batman és Robinban még csak egy rossz vicc szintjén mozgó Bane-ből itt sikerült egy zseniális főgonoszt varázsolni, ehhez persze kellett Tom Hardy alakítása is. 

Christian Bale, Michael Caine és Gary Oldman mellett ezúttal felbukkant Anne Hathaway, aki az aktuális Macskanőt játszotta el, valamint itt volt még nekünk Marion Cotillard is, akiről csak a fináléban derült ki, hogy egészen pontosan kinek is a lánya. Nem szabad elfeledkezni Joseph Gordon-Levittról sem, aki egy teljesen új, ugyanakkor kiválóan megírt karaktert formált meg, John Blake-et. 

A sötét lovag - Felemelkedés sok szempontból méltó lezárása lett Nolan trilógiájának, de nem tudott a második részhez, vagyis A sötét lovaghoz felérni. 

3. Batman visszatér (1992)

Elérkeztünk az igazán kiváló Batman-filmekhez, jöhet a toplista dobogója. A bronzérmet mi az 1992-es Batman visszatérnek adtuk, melyben Tim Burton kifejezetten sötét, helyenként már-már félelmetes folytatást álmodott meg az alapvetően sem kisgyermekeknek készül 1989-es Batmanhez. 

Michael Keaton tért vissza a címszerepben, és ebben a filmben, akárcsak egy másik Batmanben előtte és még kettőben utána, Michael Gough játszotta Alfred Pennyworthöt, a Denevérember pedig ezúttal két ellenfelet is kapott Michelle Pfeiffer Macskanője és Danny DeVito Pingvinje személyében. Mindkét színész hatalmasat alkotott, teljesen rájuk voltak szabva a karakterek. Christopher Walken teljesítménye is említést érdemel, neki egy Max Shreck nevű gátlástalan üzletember szerepe jutott.

Bár a rajongók szerették a Batman visszatért, a Warner végül elvetette ezt a sötétebb, komorabb irányt, mivel a McDonald's úgy érezte, ez a film nem gyerekeknek való, így nem lehet vele eladni több Happy Meal menüt és fröccsöntött gyerekfigurát. Nem viccelünk, tényleg ez volt a legfőbb indok.

2. Batman (1989)

Nem mindenki fog egyetérteni velünk, de mi idézőjelesen "csak" a második helyre raktuk az 1989-es Batmant, ami kétségtelenül úttörő volt a modern szuperhősfilmek és általában az egész műfaj tekintetében. Tim Burton nem egy bohóckodós vasárnapi családi matinét akart rendezni, ez tökéletesen látszott az általa megálmodott Jokeren is, kinek eljátszására nem is találhatott volna jobb színészt Jack Nicholsonnál.

Ez a Joker olyannyira jól sikerült, hogy sokak számára máig Nicholson Jokere számít az etalonnak, mivel megőrizte képregényes küllemének legfontosabb vonásait, kapott egy tisztességes eredettörténetet, és hiába vigyorgott megállás nélkül, ez embernek mégis borsózott tőle a háta - természetesen a jó értelemben.

Danny Elfman munkásságára eddig nem tértünk ki, neki köszönhettük a Batman visszatér és az 1989-es Batman zenéjét is. Maradandót alkotott, utóbbiért Grammy-díjat is kapott.

1. A sötét lovag (2008)

Mostanra már biztosan kitaláltátok, hogy tőlünk a 2008-as A sötét lovag kapta meg az aranyérmet. Christopher Nolan mozija nemcsak minden idők legjobb Batman-filmje, hanem egyúttal az egyik legkiemelkedőbb mainstream szuperhősös alkotás is, amit valaha filmvászonra varázsoltak. Tagadhatatlan, hogy A sötét lovag kirobbanó sikeréhez nagyban hozzájárult Heath Ledger elképesztően zseniális alakítása, és tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála is. Ledgert a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában posztumusz Golden Globe-díjjal és Oscar-díjjal jutalmazták.

A sötét lovag kapcsán általában mindenki Ledgert, és Joker minden korábbitól markánsan eltérő ábrázolását szokta kiemelni, de Aaron Eckhart Harvey Dentje is telitalálatnak bizonyult. Ezt a filmet azoknak is látniuk kell, akik egyébként ódzkodnak a képregényadaptációktól. Nolan itt bizonyította be véglegesen, hogy a szuperhősök nemcsak maskarás pojácák, akik valamilyen megmagyarázhatatlan okból kívülre húzzák az alsóneműjüket, hanem olyan modern hősök, akiknek személyes tragédiái teszik művészileg is értékelhetővé ezeket a történeteket. 

Ez lenne tehát a mi listánk, de minden ilyen összeállítás olyannyira szubjektív, hogy természetesen nem akarunk titeket sem kihagyni belőle, szóval most ti jöttök. Hogy néz ki a ti a személyes Batman-toplistátok, miként állítanátok rangsorba a filmeket? Írjátok meg lent, a kommentek között! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)