Hirdetés

Marvel Cinematic Universe kronológia - így nézd meg helyes időrendi sorrendben a filmeket és sorozatokat

|

A Marvel filmes univerzumának darabjait nem csak megjelenési idejük szerint állíthatjuk sorba, ugyanis a nagyszabású projekt saját idővonallal rendelkezik.

Hirdetés

Eredetileg 2017 decemberében állítottuk össze ezt a listát, azóta azonban már jó pár új mozival gazdagodott a Marvel filmes univerzuma, sőt immár a Disney+-ra gyártott Marvel tévésorozatok is masszívan a kánont erősítik. A Bosszúállók: Végjáték, majd a Pókember: Idegenben ugyan lezárta az MCU harmadik fázisát és az egész The Infinity Sagát, de rögvest indult a negyedik etap, illetve a The Multiverse Saga. Időközben pedig a negyedik felvonást is magunk mögött hagytuk, ennek ugyebár a Fekete Párduc 2 volt az utolsó mozija.

Az ötödik fázist A Hangya és a Darázs: Kvantumánia kezdte el, rohamos léptekkel haladunk egy újabb nagy finálé, vagyis az Avengers: Secret Wars felé, szóval épp itt az ideje, hogy megint frissítsük kronológiai összesítésünket. Fontos tehát, hogy ez a lista nem megjelenésük szerint állítja sorrendbe a filmeket és sorozatokat, hanem a filmes univerzum idővonalához igazodva, azaz a legkorábbi eseménytől kezdve a legkésőbbiig. Kizárólag a Disney+-on bemutatott, tehát már a Marvel Studios égisze alatt készült tévésorozatokkal foglalkoztunk, a Netflix-féle szériák, vagy az ABC és a Hulu sorozatainak beillesztésével inkább mi sem próbálkoznánk meg, könnyen beletörne a bicskánk. 

Az egyes filmcímek után az az évszám került, amikor a hivatalos idővonal szerint játszódtak. Ha valaki nem premierjük szerint szeretné sorban megnézni az összes filmet és sorozatot, akkor ez a felsorolás lesz számára a legtökéletesebb mankó.

Hirdetés

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló - 1942-1945

A 2011-ben bemutatkozó Amerika Kapitány: Az első bosszúállóban ismerhettük meg Steve Rogers, vagyis Amerika Kapitány karakterét, aki a második világháború során vette kézbe először legendás pajzsát. Itt még az 1940-es években járunk, tehát ez kronológiailag az első MCU-s történet. Chris Evans remekül alakította az amerikai patriótát, így gyorsan felejtsük is el, hogy korábban már eljátszotta a Fantasztikus Négyes egyik tagját, Fáklyát - és persze még nem kevés más képregényes karaktert.

Marvel Kapitány - 1995

A 2019-es, Brie Larson főszereplésével készült Marvel Kapitány nagy váltás volt olyan szempontból, hogy nem a megszokott módon folytatta a Marvel filmes kánonját, hanem nagyot ugrott vissza az időben. Az 1990-es években játszódó történetben fontos szerephez jutott továbbá az ifjú Nick Fury (Samuel L. Jackson), sőt arra is választ kaptunk, hogyan veszítette el egyik szemét a S.H.I.E.L.D legismertebb ügynöke. 

Vasember - 2008

Ezt követően léptünk egy nagyobbat (mármint az idővonal szerint), és megismerhettük Tony Starkot, azaz Vasembert, valamint azt, hogyan lett milliárdos zseniből szuperhős. Robert Downey Jr. szép munkát végzett a karakter megformálásával, nem hiába lett sokak kedvenc bosszúállója. Az első Vasember a Marvel idővonala szerint is 2008-ban játszódott - ezt egyébként többször is megkavarták, volt hogy 2009-re, sőt 2010-re tették át a cselekményt, de végül a Marvel Studios úgy döntött, a legjobb az eredeti, 2008-as dátum lesz.

Vasember 2 - 2011

Az első részt rögvest a 2010-es Vasember 2 követi időrendben. Ebben a moziban Tony Stark már beleszokott a szuperhősködésbe, és új veszélyekkel nézett szembe. A Vasember 2-ben láthattuk először a Scarlett Johansson által játszott Natasha Romanoffot, azaz Fekete Özvegyet is, aki szintén a Bosszúállók tagja. Ekkor persze még nem sejtettük, milyen fontos szerephez jut majd a későbbiekben. Az idővonalon hivatalosan a 2011-es évet kell a Vasember 2 mellé passzintani.

A hihetetlen Hulk - 2011

A 2008-as A hihetetlen Hulk volt az első MCU-s film, amiben feltűnt Bruce Banner, vagyis Hulk, akit ekkor még Edward Norton alakított. Mint ismeretes, később, az első Bosszúállókban aztán átvette a szerepet Mark Ruffalo, és Hulk kinézete is megváltozott egy kicsit, de elpusztíthatatlan gatyája maradt a régi. A legtöbbek szerint ez egyébként egy kifejezetten jó csere volt, mi sem szállnánk vitába ezzel az állítással. A Marvel idővonal szerint a film 2011-ben játszódik, a cselekmény nagyja pedig a Vasember 2 utáni időszakot öleli fel.

Thor - 2011

Mindenki kedvenc asgardi istene se maradhatott ki a buliból, így a nagy bosszúállósdi előtt még ő is megkapta saját eredetfilmjét. Thor szerepe Chris Hemsworthre jutott, a mennydörgések istenének első, 2011-es szólófilmjében, a színész pedig azóta is remekül alakítja a földi dolgokkal és trendekkel hadilábon álló istenséget. Idővonal szempontjából egyszerű dolgunk van a filmmel, hiszen a bemutató is 2011-ben volt, és az MCU koronológiája szerint is ebben az évben jártunk.

Bosszúállók - 2012

2012 talán egyik leggrandiózusabb alkotásában, az első Bosszúállók filmben a korábban megismert szuperhősök összeálltak, és megküzdöttek a New Yorkot megtámadó idegenekkel. A film a forgatási költség többszörösét hozta vissza, a rajongók pedig megőrültek, hogy kedvenc hőseik együtt szerepeltek a mozivásznon. Ezt a receptet azóta más filmstúdiók is megpróbálták lemásolni, kevés sikerrel. A Bosszúállók esetében sincs nehéz dolgunk, az idővonal szerint is 2012-ben zajlott a cselekmény.

Vasember 3 - 2012 

A világ megmentése után sem unatkozott Tony Stark, aki harmadik önálló mozijában, a 2013-as Vasember 3-ban személyes problémákat oldott meg. Ezzel pedig kezdetét is vette a Marvel Cinematic Universe második fázisa, amely során sok új szereplő szállt be a nézők végeláthatatlan szórakoztatásába. Végtelenül egyszerű elhelyezni az idővonalon a Vasember 3-at, hiszen pontosan tudjuk a filmből, hogy 2012 decemberében járunk. 

Thor: Sötét világ - 2013

A villámisten második kalandja, vagyis a 2013-as Thor: Sötét világ eseményei során Thor Odinson kénytelen volt felvenni a harcot a sötét elfekkel, akik komoly fenyegetést jelentettek a világokra. Visszatértek az első részből megismert földi és asgardi karakterek, így például Thor szerelme, a Natalie Portman által alakított Jane Foster is. A Thor: Sötét világ 2013 novemberében játszódik.

Amerika Kapitány: A tél katonája - 2014

Steve Rogers második önálló fellépése, a 2014-es Amerika Kapitány: A tél katonája remekül sikerült, és viszontláthattuk Amerika elsőszámú hősének régi jóbarátját, a Sebastian Stan által játszott Bucky Barnest is, akinek időközben átmosták az agyát, így a Tél Katonájává avanzsált. Pörgős akcióból bizony nem volt hiány. Cseppet sem mellékesen ezzel a filmmel debütáltak az MCU-ban rendezőként a Russo testvérek, akiknek később még egy Amerika Kapitány filmet, majd két zseniális Bosszúállók mozit is köszönhettünk. Az idővonal szerint is 2014-ben járunk A tél katonája cselekménye során.

Cikkünk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2 3 4 5

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)