Hirdetés

Hányféle Loki létezik az MCU-ban? Bemutatjuk az eddig megismert variánsokat

|

A Loki sorozat második évadának indulása előtt nem árt feleleveníteni, eddig milyen Loki-variánsokat villantott meg a sorozat.

Hirdetés

Nyakunkon a Disney+-os Loki sorozat második évada, de a premier előtt még pont van elég időnk arra, hogy gyorsan átvegyük, a Marvel kusza multiverzumában eddig hányféle Loki-variánssal találkoztunk. Akad belőlük pár, és simán lehet, hogy a széria második évada után frissíteni is kell egyből ezt a cikket, mivel minden esély megvan arra, hogy ott is újabb Lokik okoznak kavarodást.

Akad pár olyan variáns, akikre nem térünk ki külön, mivel őket csak egy-egy pillanat erejéig villantotta meg az első évadban Mobius, mikor bemutatta, hányféle létezik. Ilyen például a viking Loki, a szörnyeteg Loki, vagy épp a Tour de France-t megnyerő kerékpáros Loki. Következzenek inkább azok a verziók, akiknek tényleg fontos szerep jutott. 

A Loki második évada 2023. október 6-án érkezik meg a Disney+-ra, az első már most is elérhető a platformon.

Hirdetés

A 2012-es Loki

Érdemes rögvest az elején kiemelni, hogy a Loki sorozat címszereplője nem az a Loki Laufeyson, akit a mozifilmekben megismertünk és megszerettünk. Az "eredeti" Loki meghalt, őt ugyebár az őrült titán, Thanos ölte meg. A Bosszúállók azonban visszautaztak a múltba, hogy megszerezzék a Végtelen Köveket, és kalandjuk során sikerült kicsit megkavarni az idővonalat. 2012-be visszaugorva szerencsétlenkedésük végeredménye az lett, hogy az "akkori" Loki kereket oldott, így elindított egy teljesen új idővonalat: ez keltette fel a TVA (Time Variance Authority) figyelmét, így indult a Loki tévésorozat első évada. 

Ez a Loki tehát nem élte át azokat az eseményeket, amik az eredeti verziójával megtörténtek az első Bosszúállók film óta, vagyis nem ment végig azon az úton, ami Lokit gonosztevőből végül tényleg hőssé tette, de azért elég egyértelmű, hogy ő sem tekinthető már rosszfiúnak. 

Sylvie

A "női Loki", vagyis Sylvie volt az a Loki-variáns, aki után Mobius és az egész TVA kajtatott az első évadban. Sylvie-t még gyerekkorában hozták el a TVA ügynökei Asgardból, de ennél többet nem igazán lehet tudni a múltjáról. Végül sikerült megszöknie, és az vált a személyes küldetésévé, hogy elpusztítsa az egész TVA-t. Sokáig egyébként azt hitték a képregényrajongók, hogy ő Lady Loki lesz, a Marvel füzeteiben megismert eredeti Loki női verziója. Mikor kiderült a neve, vagyis az, hogy Sylvie-nek hívják, megint elindult a teóriagyártás, mivel a képregényekben létezik egy Enchantress, avagy a magyar fordítások szerint Varázslónő nevű karakter, akit történetesen szintén Sylvie-nek hívnak - azt a Sylvie-t maga Loki teremtette, és ő adott neki varázserőt is. Most már tudjuk, hogy az MCU-ban egy teljesen másféle Sylvie-t ismerhettünk meg Sophia Di Martino alakításában. 

Sylvie nem emlékszik, hogy mi volt a nexuseseménye - így nevezik az MCU-ban azt a kulcsfontosságú történést, ami egy új idővonal megszületéséhez vezet, ezekre vadászik a TVA.

Kölyök Loki

Jack Veal egy igazán különleges variánst játszhatott el a sorozat első évadában, hiszen ő az a Kölyök Loki lett, akit teljesen nyilvánvaló módon, hogy a 2007-es Thor képregényekből vettek át az alkotók. A füzetek története szerint Loki meghalt, és gyerekként éledt újjá. Az MCU-ban nem ez volt a helyzet, Kölyök Loki pedig elég sötét hátteret kapott: az ő nexuseseménye ugyanis az volt, hogy megölte testvérét, Thort.

Hosszú ideje pletykálják már, hogy a Marvel össze akar majd hozni egy Ifjú Bosszúállók csapatot. Az eredeti, képregényes formáció legtöbb tagja valamilyen formában már felbukkant, vagy fel fog bukkanni az MCU-ban, közéjük pedig simán beillene a Kölyök Loki is.

Klasszikus Loki

A Richard E. Grant által alakított Klasszikus Loki egyértelmű utalás a karakter első, az 1960-as években futott képregényes verziójára. Jelmeze egy az egyben olyan, mint amit a '60-as évek képregényeiben láthattak az olvasók, gyakorlatilag így ismerték meg a csínytevések istenét. Az MCU-ban Klasszikus Loki története nem túl vidám: sikerült megúsznia a Thanos űrhajóján történteket, ugyanis ő nem támadt rá az őrült titánra, inkább egy illúziót teremtett saját magáról, Thanos pedig ezt az "illúzió Lokit" ölte meg. Klasszikus Loki eztán hosszú ideig csak sodródott az űrben, teljesen kimaradt a Végtelen háború eseményeiből. Egy távoli bolygón húzta meg magát, de elkezdett neki hiányozni testvére, Thor. Megpróbálta elhagyni a bolygót, ekkor jött el érte a TVA. Végül feláldozta magát az első évadban, szóval vele már nem fogunk találkozni - bár az MCU-ban bármi megtörténhet. 

Elmondása szerint nexuseseménye az volt, hogy megpróbált több lenni, mint az a szerep, ami alapvetően a Lokiknak jut, vagyis hogy a kitaszítottak istene legyen.

Hencegő Loki

DeObia Oparei keltette életre Hencegő Lokit, az istenség egy olyan verzióját, aki végtelenül beképzelt, és nagyon úgy fest, hogy hatalmas hazug is. Azzal kérkedett, hogy elpusztította Amerika Kapitányt és Vasembert is, sőt, elindult egyedül megszerezni mind a hat Végtelen Követ. Listánk egy későbbi szereplője, Aligátor Loki szerint ez mind kamu, és nehéz is elhinni a szavát egy olyan istennek, akinek még a pörölye is egy bóvli. Bizony, hiába hord egy Mjölnirhez hasonló harci kalapácsot magánál, ennek a fegyvernek semmiféle varázsereje nincs. Kompenzálni akar vele valamit? Gyanúsan igen.

Nem derült ki, hogy mi a nexuseseménye, ahogy az sem, hogy túlélte-e a nagy bunyót, ami azért robbant ki, mert elárulta társait, és rejtekhelyükre csalta az Elnök Lokit. 

Elnök Loki

Nem minden Loki lesz jófiú, Elnök Loki például keményvonalas antagonistának tekinthető. A korábban bemutatott "jó Lokikkal" is összetűzésbe került, mivel, ahogy említettük, a kis csapatot Hencegő Loki elárulta. Elnök Loki mégsem örülhetett a diadalnak, mivel saját bandája (ami nem teljesen biztos, de jó eséllyel további Loki variánsokból állt) is ellene fordult, így végül egy "mindenki mindenki ellen" bunyó alakult ki.

Magát a karaktert egy 2016-os, négyrészes képregény-minisorozat ihlette, a Vote Loki, ami a 2016-os amerikai elnökválasztás szatírája volt. Ebben a képregényben Loki elindult az elnökválasztáson, de végül nem ő lett az USA első embere.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Aligátor Loki

Kétségtelenül ő a legfurább, de talán egyben a legaranyosabb Loki-variáns. Bár a tévésorozat kedvéért találták ki ezt a karaktert, később a Marvel Comics kiadványaiban is felbukkant, sőt saját képregényt is kapott idén szeptemberben. Az ötlet egyébként valószínűleg onnan eredt, hogy Thornak már hosszú ideje van egy állatverziója a képregényekben: ő nem más, mint Simon Walterson, azaz Throg, a béka, aki először 1985-ben bukkant fel az akkor futó Thor képregénysorozat 364. lapszámában, akkor még Puddlegulp néven. A Throg nevet 2017-ben kapta meg.

Aligátor Loki a harcban is kemény ellenfél, simán leharapta Elnök Loki kezét. Felbukkanhat még a jövőben, mert Kölyök Lokival együtt épségben távozott. 

Jégóriás Loki

Akad itt még egy Loki, akit nem a Loki tévésorozat első szezonjából, hanem a Mi lenne, ha...? animációs sorozatból ismerhetnek a nézők. Ő pedig nem más, mint Jégóriás Loki, egy olyan variáns, aki Jotunheimben nőtt fel, és méreteiben sem különbözik fajtársaitól, a többi óriástól. Az igazi csavar az, hogy ez a Loki egy sokkal kedvesebb, barátságosabb verzió, mint legtöbb emberforma mása. 

A Loki sorozat második szezonja 2023. október 6-án érkezik meg a Disney+-ra, innentől fogva hetente nézhetitek majd az új részeket. A teljes évad összesen hat részt ölel fel - pont mint az első felvonás.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)