Hirdetés

Egy per miatt derülhet fény Banksy kilétére

|

Bírósági eljárásig fajult egy üzleti természetű vita a graffitis és két műkereskedő között.

Hirdetés

A kortárs művészet egyik leghíresebb figurája a pályafutását még az 1990 években kezdő, elsősorban a hol társadalomkritikus, hol humoros graffitijeiről ismert Banksy, akinek még e kiemelt státusz ellenére is sikerült titokban tartania az identitását, így csupán annyit tudni róla, hogy Robbie a keresztneve.

Most viszont még az is előfordulhat, hogy a művésznek végül mégis fel kell fednie a kilétét, miután összekülönbözött két műkereskedővel, akik perre vitték a sérelmeiket.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója alapján Banksy ellen Nicky Katz és Ray Howse indítottak pert, mert a művész cége, az alkotásainak hitelesítését végző Pest Control három éve nem hajlandó szóba állni velük egy kép kapcsán. Az alább látható Monkey Queen című festmény 2020-ban került a pároshoz 30 ezer fontért, a jelenlegi, 55-70 ezer fontos becsült értéken történő eladásához viszont szükség lenne egy eredetiséget igazoló tanúsítványra, amit csak a Pest Control adhat ki.

A kereskedők ugyan befizették ennek 50 fontos díját, de a cég semmilyen válasszal nem szolgált nekik. A 2008-ban létrehozott hitelesítő fennállása sajátos piaci helyzetet teremt, amelyben a Pest Control igazolása nélkül csupán nyomott áron lehet értékesíteni a Bankysnek tulajdonított alkotásokat, még akkor is, ha független szakértők eredetinek gondolják azokat. A felperesek ezért most egyéb lehetőségek híján szerződésszegés miatt nyújtottak be keresetet Banksy cége ellen, és nem kizárt, hogy az eljárás során a művész kilétére is fény derül.

A The Guardian egy graffiti-művekre szakosodott kereskedőt, John Brandlert is megkérdezett a témában, aki szerint a Katzék által vásárolt festmény eredeti lehet, a Pest Control pedig piaci manipuláció céljával tartja vissza a tanúsítványt, mivel Banksy csupán azokat a képeket hitelesíti, amelyeket bizonyos személyek birtokában szeretne látni.

A művész cége csak annyit fűzött a cikkhez, hogy már több ezer tanúsítványt adott ki, melynek folyamata "szilárd, alapos és néha hosszadalmas". Ami pedig Banksy identitását illeti, egy népszerű elmélet szerint a Massive Attackből ismert Robert Del Naja állhat az álnév mögött, de erre nincs semmiféle bizonyíték.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)