Hirdetés

eFootball PES 2021 Season Update teszt – tavalyi foci

|

Gálameccsek és felkészülési mérkőzések alkalmával mondogatják az edzők, hogy nem az eredmény a legfontosabb, és ugyanez a mentalitás árad a Pro Evolution Soccer idei kiadásából, amely voltaképp csak egy frissítés.

Hirdetés

Tehát annál a kérdésnél, hogy jól sikerült-e, fontosabb a modellváltás lehetőségét felvillantó új koncepció, amit nem ártana az EA-nek is megfontolnia. Ugyebár a FIFA és a PES rajongói rendszeresen kapják az ívet a többi játékostól, miszerint mekkora marhák, amiért ugyanazt a játékot veszik meg újra és újra, csak mert például frissülnek a csapatfelállások. Annyi előrelépés azért történt, hogy dedikált játék helyett a Világ- és Európa Bajnokságok ingyenes bővítmény formájában jelennek meg, ám most a Konami megpendítette, hogy amíg bizony nem kerül sor a motor teljes cseréjére, vagy más egyéb, nagyobb horderejű változtatásra, addig korrektebb lenne maximum féláron frissíteni az új szezonra.

Hirdetés

A japánok jövőre Unreal Engine 5-re állnak át, esetükben ekkortól beszélhetünk új generációs élményről, ami első alkalommal még biztosan teljes árú játékot eredményez. Azt lesz viszont érdekes megfigyelni, hogy ezután olcsóbb update-ek következnek, vagy minden úgy zajlik majd, ahogy korábban, és ha netán az előbbi érvényesül, a piacvezető EA hajlandó-e hasonló gesztust gyakorolni. Nagyon fontos precedenst teremthet a Konami döntése, és reméljük, hogy ez a játékosok pénztárcájára is kedvezőbb hatással lehet, valamint inspirálhatja a fejlesztőket, hogy igenis pakoljanak bele annyi újdonságot a teljes árú részekbe, hogy tényleg folytatásnak, szintlépésnek éljük meg, többnek egy sima patchnél.

Azért ha lejöttünk a pályára, fociznánk is

És akkor térjünk vissza az első kérdéshez, miszerint játékként megállja-e a helyét az eFootball PES 2021 Season Update. Az irányítás és a grafika ugyanaz (bár a menü háttérképeit kicserélték), a csapatfelállások frissültek csupán. Ráadásul a PES-ről tudjuk, hogy számos klub helyét kitalált gárdák veszik át a licencek hiányában, bár azért javulgat a helyzet, lásd például a Juventusszal kötött exkluzív megállapodást. Modokkal persze mindez megoldható PC-n és PlayStationön (az Xbox sajnos nem támogatja), sőt akár a legendás Aranycsapatot is betehetjük, de csak és kizárólag offline játékmódokban.

Paradox módon az a helyzet állt elő, hogy miközben örülünk a csökkentett árnak, és a koncepció által felvázolt lehetséges jövőképnek, pontosan azzá vált az idei PES, amiért folyton kinevetnek minekt: azért fizetünk, hogy a játék lekövesse az átigazolásokat.

De ha a 2020-as részt hasonlóképpen frissíthetjük, akkor miért is fizetnénk a hivatalos update-ért? A választ az online játéklehetőség rejti. Ugyanis a Konami, ahogy az EA Sports az új részek indulásakor leállítja az előző kiadáshoz érkező update-eket, lefújja a heti eseményeket, így akinek ez fontos (márpedig a legtöbb rajongónak az), kénytelen átköltözni az aktuális játékba. Ezt egyébként csak részben tartom igazságtalannak, hiszen amikor például amikor csak a FUT meccseim száma ezer felett, akkor mondhatjuk, hogy nem kevés élményt kaptam a pénzemért. És azt is be kell látni, hogy a folyamatos tartalomgyártásnak is vannak költségei.

Ezt a mecset már láttam

Lényegében megegyezik a tavalyival a játékmenet, ami egyébként egyáltalán nem baj, hiszen nem volt az rossz epizód, sőt. A labda mozgása levegőben, ahogy pattan, ahogy gurul, sokkal valósághűbb érzetet ad már évek óta a nagy rivális fizikai megoldásaival szemben, és amennyiben kicsit merészebbek vagyunk és több dolgot átállítunk manuális irányításra, sokkal több igazi futballra emlékeztető jelenetet tudunk előidézni, mint száz FIFA-meccsen együttvéve. Illetve általában az az ember érzése játék közben, hogy sokkal kevesebb úgymond előregyártott "jelenetet" vagy animációt látunk, mint a FIFA-ban, amiben sokan ugyanazokat a kombinációkat ismételgetik, miután kiismerték az adott szezon játékmenetét. Ahogy az várható volt, csak kicsit csiszolták a mozgásokat, de kevesebb idétlen ütközést láthatunk, illetve érezhető, hogy a fluiditás rovására felgyorsították az animációs fázisokat, így segítve elő a támadófutballt.

Az EB és egyéb állatfajták

A menü sajnos még mindig a 2000-es évek elejére tartó időutazás, és tényleg nem értem miért nem képesek túllépni rajta. A Kick Off érdekessége a meg nem rendezett 2020-as Európa bajnokság. Ez valószínűleg már örökre igazi kuriózum marad, még akkor is ha jövőre reméljük sikerül a valóságban is bepótolni. Emellett természetesen minden lehetőség megtalálható ami ma alapnak mondható, így a sima és co-op meccsek, saját bajnokságok létrehozása, tréninglehetőségek satöbbi. Az online kínálat is lényegében ugyanez, kiegészülve a Divisions lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy egyre feljebb - vagy éppen lejjebb - haladhatunk az osztályok között, más játékosok ellen játszva. Erre a célra bármelyik klubcsapatot választhatjuk, és azoknak, akiket nem vonz a myClub, lényegében ez a legfontosabb játékmód. A Become Legend és a Master League sem esett át túl sok változáson az update során, lényegében pár menedzseren és ígéretes tehetségen kívül nem igazán fogunk érdekes újdonsággal találkozni. Sajnos egyre kevesebben is játsszák ezeket a játékmódokat, ezért látványosan kezdenek háttérbe szorulni a myClub folyamatos kihívásaival szemben.

Tsubasa kapitány is megirigyelné

Ami a FIFA-nak a FUT, az a PES-nek a myClub, és azt hiszem különösebb túlzás nélkül kijelenthető, hogy ez a játékmód az, ami leginkább lázban tartja a játékosokat, arra ösztönzi őket, hogy hétről hétre megcsinálva az adott feladatokat, egyre több sztárt és legendát szerezzenek meg. Ebben a módban tulajdonképpen a saját csapatodat építheted meg, egy kezdőcsomaggal elindulva, és a győzelmek, valamint a feladatok végrehajtása után egyre több ügynököt szerezhetsz meg, akik minőségtől függően jobb vagy rosszabb véletlenszerű játékossal ajándékoznak meg.

Tehát ami FIFA-ban egy pakli kártyának felel meg, azt a szerepet itt az ügynökök látják el, de a lényege ugyanaz. Természetesen ha kifogynánk a türelemből, akkor pénzért is vásárolhatunk játékbeli coinokat, amikkel magas szintű ügynököket is leszerződtethetünk, így jutva jobb focistákhoz.

Rátok bízom, hogy eldöntsétek, mennyire tartjátok helyesnek az ilyen megoldásokat, ám nem véletlen, a FIFA hasonló megoldása miatt több per is indult, függőséget okozó szerencsejátéknak bélyegezve a FUT-ot. És hát a myClub egészének felépítése sem különbözik ettől sokban. Mivel ez is leköveti a bajnokságok eseményeit, a jól teljesítő játékosok erősebb lapok formájában is megjelennek, akikre azonnal le akar majd mindenki csapni. A PES ikonokkal és legendás játékosokkal is rendelkezik, előbbiek a még aktív sztárok, mint Messi és Ronaldo, az utóbbiak már visszavonult klasszisok Beckhamtől Maradonáig.

A myClub egyik legújabb és legnépszerűbb eleme kétségkívül a Matchday névre hallgató kihívás, ami, mint a neve is mutatja, mindennap jelentkezik, ötórás időtartammal. Egyébként myClubon kívül is elindíthatjuk, ilyenkor egy előre összeállított formációval lehetünk, de természetesen a legjobb érzés saját csapattal. Kezdéskor kiválaszthatjuk, hogy az aznap elérhető klubok közül melyik színeiben fogunk játszani. Ez nem azt jelenti, hogy a játékosait is megkapjuk, ám a mezüket, színüket igen. Azonban ha megvan a saját csapatunkban valamelyik kiválasztott klub játékosa, ő jobb formát nyújt a lejátszandó meccsek alatt, érdemes erre is figyelni, és így választani. Rengeteg PES-pontot gyűjthetünk még a rendszerint csütörtöktől csütörtökig tartó heti ligában. Amikor létrejön a kapcsolat az ellenféllel, láthatjuk a pontállását, ez azért fontos, mert ha nyerünk, akkor megkapjuk annak a felét, ha veszítünk, akkor a sajátunk 40 százalékának mondhatunk búcsút. Ha tehát összehoz egy nagyon sok ponttal rendelkező emberrel, érdemes mindent beleadni, mert nagyot nyerhetünk a meccsen.

Vegyem, ne vegyem?

Megértem azt is, aki úgy véli, senkinek sem lenne szabad az eFootball PES 21 Season Update-re pénzt áldoznia, de én nem leszek ennyire szőrös szívű. Az igaz, hogy ha egyáltalán nem multizol, és csak arra tartod a PES-t, hogy szórakozzatok egy kicsit, amikor átjönnek a haverok, akkor valóban felesleges kiadás. Ám amennyiben mindened a multi, és folytatni akarod a heti küzdelmeket, akkor mindenképp érdemes, és ne szépítsük, tulajdonképpen muszáj is megvenned.

eFootball PES 2021 Season Update
Ha a konkurencia nem mutat komolyabb fejlődést, a jövőre érkező Unreal 5-ös PES tovább fogja hizlalni rajongóbázisát.
Ami tetszett
  • szimulátorosabb élmény
  • könnyebb jó játékosokat szerezni
  • nem kérnek érte teljes árat
Ami nem tetszett
  • a MyClub kivételével alig változott valami
  • online játék közben tapasztalható lagok
  • ideje volna már cserélni a menüt
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)