Hirdetés

2024 legjobban várt játékai - ezeket pörgetjük jövőre

|

2023 brutális felhozatallal ostromolta a szabadidőnket és a pénzünket, és a következő év sem lesz kíméletes: összeszedtük, hogy milyen általunk is nagyon várt játékok igyekeznek majd fenntartani az idei lendületet.

Hirdetés

2023 több szempontból is különleges volt a gamerek és a szakma számára is. A Baldur's Gate 3 elsöprő sikere, a horrorokra szakosodott Tango Gameworks műfajváltása a Hi-Fi Rush képében és az agyeldobós Alan Wake 2 népszerűsége azt jelezték a fejlesztőknek, hogy merjenek kísérletezni.

Ezek hatásait a következő esztendőben még nem fogjuk érezni, hiszen az egyre hosszabb fejlesztési idők miatt azokon, amik 2024-ben megjelennek már évek óta dolgoznak, de remélhetőleg lesz valamilyen hatásuk, és nemcsak az indie szegmensben mernek majd új dolgokkal próbálkozni.

Hirdetés

Szerencsére erre nem kell éveket várnunk, már jövőre is akadnak olyan kiemelt projektek, amik nem folytatások, adaptációk vagy remake-ek, hanem vadonatúj IP-k. Persze nem szabad leírni azokat sem, amik egy széria sokadik részei, vagy éppen valamilyen klasszikust támasztanak fel modern köntösben, hiszen egyik sem könnyű menet: mindegyiknek hűnek kell lennie az előd(ök)höz, ugyanakkor mutatniuk kell olyan újításokat is, amik miatt a játékosok nem érzik bőrlehúzásnak őket.

2024-ben többek között olyan ikonikus videojátékos franchise-ok bővülnek majd, mint az Alone in the Dark, a Final Fantasy, a Prince of Persia, a Star Wars és a Tekken, és számos egyedi ötletre is számíthatunk, de a teljes listával külön gyűjtőcikkben foglalkozunk. Most kiválasztottunk közülük 20 olyan játékot, amikre már nagyon kíváncsiak vagyunk, és amiktől sokat várunk.

2024 legjobban várt játékai: 

Alone in the Dark

Kiadó: THQ Nordic
Fejlesztő: Pieces Interactive
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2024. március 20.

Egy, az 1992-es első játékra nagy mértékben támaszkodó reboot képében támasztják fel a legendás horrorfranchise-t, amely jelentős részben a széria ikonikus helyszínén, a Derceto udvarházban játszódik. Az 1920-as években járunk, és két visszatérő karaktert irányíthatunk: Emily Hartwoodot, az udvarház lassan megőrülő tulajdonosának unokahúgát (akit a Free Guy és Az utolsó párbaj színésznője, Jodie Comer kelt életre), valamint a lány által felfogadott Edward Carnby magánnyomozót (akit a Stranger Thingsszel befutott David Harbour formál meg). A játék az ígéretek szerint nagyban épít a felfedezésre, az atmoszférára, a továbbjutáshoz nélkülözhetetlen feladványokra, és a szűkös lőszerkészlet miatt kihívást jelentő küzdelmekre. Bízunk benne, hogy a Resident Evil és Silent Hill franchise-ok után az Alone in the Dark is méltó bánásmódot kap.

Avowed

Kiadó: Xbox Game Studios
Fejlesztő: Obsidian Entertainment
Platform: PC, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2024

Bármihez is nyúl az Obsidian, az aranyat ér (elég csak a legutóbbi két címükre, a Pentimentre és a Groundedre gondolni), szóval érdemes odafigyelni a stúdióra. A következő játéka az Avowed című fantasy akció-szerepjáték lesz, amellyel a Pillars of Eternity világában, Eorában merülhetünk el és belső nézetből élhetjük át annak ezernyi izgalmát és veszélyét. Mi egy távoli ország követét irányítjuk, akit azért küldtek, hogy egy terjedő járványról szóló pletykák után nyomozzon. Rejtélyek és ősi titkok fogadnak, és veszélyes lények próbálnak az életünkre törni, így az agytekervényeink mellett szükség lesz a harctudásunkra is: szabadon keverhetjük a fegyvereket, pajzsokat és varázslatokat, hogy halálosabbnál halálosabb kombinációkat összehozva helytálljunk. Az Obsidianről beszélünk, szóval minden bizonnyal a történetre sem lesz panasz az élvezetesnek ígérkező játékmenet mellett.

Banishers: Ghost of New Eden

Kiadó: Focus Entertainment
Fejlesztő: Don't Nod
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2024. február 13.

Nem tévedtek, a Don't Nod és a Dontnod ugyanaz a stúdió, csak picit változtattak a néven, szóval a Life is Strange, Vampyr és Remember Me játékokat készítő csapatról van szó, amely következő projektjével, a Banishers: Ghost of New Edennel a The Witcher vadászterületére téved. A Don't Nod a 17. századba repít vissza minket, Észak-Amerikába, és egy szellemvadász párt tesz meg főhősének, akik arra esküdtek fel, hogy minden körülmények között megvédik az élőket a túlvilági lényektől. Csakhogy az egyik küldetésük tragédiával végződik, és a páros női tagja halálos sebet kap, szellemmé válik. A szerelmesek megpróbálnak kiutat találni ebből a mindkettejük számára fájdalmas helyzetből, miközben a vidéket járva megoldják a természetfeletti entitásoktól rettegő emberek gondjait. A páros mindkét tagját irányíthatjuk, kihasználva a férfi arzenálját és harci tudását, valamint a nő spirituális hatalmát, tetteik és döntéseik pedig kihatnak majd a világra és annak lakóira.

Black Myth: Wukong

Kiadó: Game Science
Fejlesztő: Game Science
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2024. augusztus 20.

Mióta 1592-ben megjelent Vu Cseng-en mitológiai regénye, a Nyugati utazás (Journey to the West), azóta teljes univerzum épült köré, amelynek legfontosabb karaktere a Majomkirály, aki többek között videojátékokban is felbukkant. A kínai Game Science fejlesztésében, Unreal Engine 5-tel készülő Black Myth: Wukong főszereplője is ő, de nemcsak emiatt különleges az akció-szerepjáték, hanem amiatt is, hogy az eddig kiadott látnivalók alapján fantasztikusan néz ki az egyjátékos alkotás. De a látvány mellett szót érdemel a harcrendszer is, amely nyomokban a Dark Souls franchise-ra emlékeztethet, de annál is összetettebbnek tűnik: a különböző bottechnikák elsajátítása mellett szabadon kombinálhatjuk majd a különböző varázslatokat, képességeket, fegyvereket és felszereléseket, hogy megtaláljuk a harci stílusunkhoz és az egyedi ellenfelekhez leginkább passzoló stratégiát.

Dragon's Dogma 2

Kiadó: Capcom
Fejlesztő: Capcom
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2024. március 22.

A Capcom 2012-es akció-RPG-je azzal lopta be magát a játékosok szívébe, hogy a harcok során felmászhattunk a nagyobb szörnyekre, hogy úgy végezzünk velük, és az évek során kialakult rajongótábor meggyőzte a kiadót abban, hogy egyetlen játéknál több potenciál van ebben a koncepcióban. Először egy animével folytatták a világépítést, majd a 10. évforduló alkalmából beharangozták a folytatást is, amelyben - a Resident Evil szériát is hajtó RE Engine-re épülve - olyasvalakit alakítunk, akinek a szívét szó szerint elrabolta egy sárkány. A célunk ezért a bestia levadászása, és ezt nem kell egyedül véghezvinnünk: MI irányította társak segítenek, hogy közelharci és távolsági fegyverekkel, valamint varázslatokkal sikeresen szembeszállhassunk a szörnyekkel.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Final Fantasy 7 Rebirth

Kiadó: Square Enix
Fejlesztő: Square Enix
Platform: PlayStation 5
Megjelenés: 2024. február 29.

A Square Enix a Final Fantasy VII 25. évfordulójának alkalmából jelentette be, hogy három darabra bontja a játék remake-jét, mert így tudja igazán jól elmesélni a történetet. Az első fejezetet már 2020-ban megkaptuk, most a másodikon van a sor, amelyről a Rebirth fejlesztője, Tetsuya Nomura elmondta, hogy úgy tervezik meg, az is gondtalanul élvezhesse, aki ezzel kezdi a kalandját, nem az előzővel. A csapatunkkal (benne Clouddal, Barrettel, Tifával, Aerith-szel és Red XIII-mal) Midgaron kívül kalandozhatunk majd, a Cloud múltjából származó, halottnak hitt bosszúálló kardforgató, Sephiroth üldözésére indulunk. Az eredetihez képest megváltoztatott játékmenet és a kibővített sztori miatt legalább olyan izgalmasnak tűnik, mint a Final Fantasy VII Remake. Azt is szerettük, ettől sem várunk kevesebbet. Addig pedig marad a rajongóknak a Final Fantasy XVI.

Frostpunk 2

Kiadó: 11 bit Studios
Fejlesztő: 11 bit Studios
Platform: PC
Megjelenés: 2024

Való igaz, a háború emberekre gyakorolt hatását kendőzetlenül bemutató This War of Mine sem simogatta a lelkünket, de a Frostpunkkal még jobban megtiporta azt a 11 bit Studios, de legalább minőségi módon tette. A fagyos környezetbe helyezett, városmenedzselős túlélőjátéka pedig folytatást kap, ami 30 évvel később játszódik és a Föld azóta sem lett élhetőbb, sőt. A Frostpunk 2-ben egy metropolisz vezetőjeként kell boldogulnunk: navigálnunk a különböző frakciók között, törvényeket alkotni, összehangoltan működő városrészeket létrehozni, terjeszkedni és erőforrások után kutatni a túlélés érdekében, csakhogy a dolgunkat folyamatosan nehezítik többek között a morális dilemmák és a társadalmi problémák. Itt nincs jó és rossz, itt kisebb és nagyobb rossz között kell választanunk, ez pedig már az első résznek is jól állt. Nincs kétségünk afelől, hogy a 11 bit Studios ismét a jó értelemben véve döngöl földbe minket.

Like a Dragon: Infinite Wealth

Kiadó: Sega
Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studio
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2024. január 26.

A 2020-as Yakuza: Like a Dragon volt a franchise utolsó része, amelyik használta a Yakuza nevet Japánon kívül, ezt követően már Like a Dragonként kapjuk a széria címeit. Az Infinite Wealth alcímű folytatásban visszatér a játék főszereplője, Ichiban Kasuga, aki rengeteg harcon és megpróbáltatáson keresztül életre szóló barátságokat és egy otthont is szerzett, így elérkezett az idő, hogy megismerjük életének következő fejezetét: felkutatja az édesanyját. Ichiban útja Hawaiira vezet, ahol összefut a Yakuza széria ikonikus karakterével, Kazuma Kiryuval is, akinek szintén megvannak a maga céljai - erről az időközben kiadott spin-off, a Like a Dragon: The Man Who Erased His Name mesél. A Like a Dragon: Infinite Wealth ismét rengeteg időt rabolhat majd el az életünkből hosszú sztorijával és számos tennivalójával, amibe beletartozik egy Animal Crossing-szerű sziget menedzselése is.

Little Nightmares 3

Kiadó: Bandai Namco Entertainment
Fejlesztő: Supermassive Games
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Megjelenés: 2024

A Little Nightmares játékok a Tarsier Studios egyszerre aranyos, nyomasztó és ijesztő puzzle-platformerei, amelyben rémálomba illő eseményeket kell átélnünk egy vagy két figurát terelgetve. A Little Nightmares 2 Enhanced Edition-t már az epizódikus horrorjátékairól elhíresült Supermassive Games rakta össze, a harmadik részt pedig teljes mértékben ők vették át. A 2,5D-s nézetnél megmaradó és az első kedvcsináló alapján az atmoszférájából mit sem veszített folytatásban két új főszereplő, Low és Alone állnak a középpontban, akik a The Nowhereben tájékozódva próbálnak menekülni egy hatalmas fenyegetés elől. Low az íját, Alone pedig a csavarkulcsát használja a rejtvények megoldásához, és a korábbiakból kiindulva minden ügyességünkre szükség lesz a továbbjutáshoz.   

Microsoft Flight Simulator 2024

Kiadó: Xbox Game Studios
Fejlesztő: Asobo Studio
Platform: PC, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2024

Három éve debütált a játéktörténelem egyik legambiciózusabb projektje, a Microsoft Flight Simulator széria legutóbbi része, amely az egyik leglenyűgözőbb világot vonultatta fel, amit csak lehetett: a Föld 1:1-es arányú mását a Bing Maps aktuális adatai alapján. Ennek köszönhetően a kanapénk kényelméből fedezhettük fel a bolygó csodáit valós időben. Az Asobo Studio repülőszimulátora folyamatosan bővül, a régiókat csiszolgatják és a géppark is gyarapodik, a Microsoft Flight Simulator 2024 képében pedig megkapja a szimulátor az eddigi legnagyobb bővítését: különféle légi járművekkel végezhető munkákat vállalhatunk majd el. Fantáziálásról azonban szó sincs, a fejlesztők ígérete szerint minden tevékenység, amit végezhetünk, azt naponta hivatásszerűen űzik emberek a Földön. Legyen az tűzoltás, permetezés vagy légi mentés, a cél az, hogy átéljük a valódi pilóták életmódját.

Lapozz tovább, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)