Hirdetés

The Settlers előzetes - megnéztük minden idők legcukibb stratégiai játékát

|

A 25 éves múltra tekintő franchise sok év kihagyás után visszatért, és azonnal rabul ejtett minket.

Hirdetés

Bevallom őszintén, teljesen kimaradt az életemből a Settlers franchise, de 5 perc elég volt a gamescomos bemutatóból, hogy magával ragadjon az új játék hangulata. Közel fél órát mutattak az egyszerűen csak The Settlers névre keresztelt kalandból, ez idő alatt pedig alaposan megismertük az új mechanikákat, és megbarátkoztunk az egyedi látványvilággal is.

Hirdetés

Boldog Hálaadást, telepesek!

A történetről egyelőre nem sokat árultak el, de annyi már kiderült, hogy telepeseink egy szörnyű természeti katasztrófa miatt hagyták el otthonukat, hogy szerencsét próbáljanak az új világban. A megjelenésekor kapunk majd egy izgalmas kampányt - aminek a sztoriján egyébként egy magyar fejlesztő dolgozik - melynek során fokozatosan terjeszkedhetünk majd, meghódítva a vidéket és leigázva (vagy épp szép szóval a saját oldalunkra állítva) azokat, akik a fejlődés útjába akarnak állni.

A The Settlers alatt ugyanaz a Snowdrop Engine dolgozik, aminek például a The Division csodálatos látványvilágát is köszönhetjük, így a külcsínre biztosan nem lesz panasz. Ha sikerül felduzzasztani a kolóniánkat, akkor elképesztő méretű embertömeg mozog egyszerre a kijelzőn, a munkások hosszú sorokban hömpölyögnek a városok utcáin (vagy végzik épp a dolgukat az egyes műhelyekben), ehhez pedig kell is a kraft, de a srácok remek munkát végeztek a jelek szerint.

A látvány és a játékmenet kéz a kézben jár, a The Settlers ugyanis a What You See Is What You Get (azt kapod, amit látsz) metodika alapján épül fel. Nem kell azt számolgatnunk, hogy vajon hány egységnyi fát termel az üzem adott idő alatt: a favágó elbattyog az erdőbe, kivágja az akácot, vállára kapja a rönköt, és visszasétál vele a raktárig - ez pontosan egy fával bővíti a készletünket. Ugyanez igaz a gyűjtögetőkre, a horgászokra, de még a kovácsokra is. Nincsenek százalékos bónuszok (legfeljebb a sebességet illetően), minden nagyon jól követhető a képernyőn. Teljes a munkamegosztás, minden pozíciót betölthet férfi és nő is.

A katonák és szakemberek kiképzését sem csak egy csík jelzi a barakk fölött: amikor egy buzogányos katonát kezdünk képezni, akkor az egyik lakónk bevonul, magára ölti gyakorlót és megragad egy hatalmas kalapácsot. Elsőre még hanyatt esik vele, másodikra nem találja el a célpontot, de harmadikra beviszi a találatot, ezzel jelezve, hogy készen áll a harcra, majd immár egyenruhában elindul a posztjára. Az animációk elképesztően tündériek. Gyerekesnek nem mondanám, de kétségtelenül meseszerű, ugyanakkor rengeteg mosolyt csaltak az arcomra a háttal kalapáló ácsok és a tárolt edzőteremben készülő kovácsok is. Emiatt a megközelítés miatt a The Settlers azoknak is imponálni fog, akiket eddig elriasztott az RTS műfaj komolysága, mert nem akartak összetett menüket bújni.

Jöttetek? Jöttünk

Hajóval érkeznek az újabb telepesek, és ahogy épül-szépül a birodalom, úgy lesznek egyre többen. Mindenkinek fontos feladata lesz a birodalom felvirágoztatásában, még azoknak is, akik nem dolgoznak a műhelyekben vagy földeken, ők főznek ugyanis a munkásokra, akik egy átdolgozott műszak után a jól megérdemelt vacsorával töltik újra a staminájukat. Ha sikerül beindítani a gazdálkodást és a piacon rengeteg különböző áru van a polcokon, akkor ezek a lakók végigjárják a kofákat, hogy minél változatosabb kajákat dobjanak össze, amik aztán még jobb hatással vannak a munkásainkra.

Ha pedig a terjeszkedés során akarva-akaratlanul más népekbe botlunk, akkor a hadvezérünk mögött felsorakozó csapatokkal folytathatjuk a hódítást. Az egyes egységek különleges képességekkel is bírnak, így a pajzsosok például magukra irányíthatják az íjászok figyelmét, míg a berzerkerek akár a várfalakat is megmásszák. Nem kell feltétlenül lemészárolnunk egy teljes népet ahhoz, hogy megszerezzük a bányáikat: a hősünkkel kihívhatjuk párbajra a vezetőjüket, és ha sikerül legyőzni (ami a technikai fejlettségünktől és a hadvezér tapasztaltságától függ), akkor felébreszthetjük a kétely szikráját a szomszédainkban. A szakadáspártiak előbb-utóbb annyian lesznek, hogy forradalmat indítanak, megdöntik a rendszert, és átállnak hozzánk, így ha az ellenfélnek nem sikerül megállítania a felkelést, minimális vérontással elfoglalhatjuk a városait.

A kampányt akár kooperatív módban is játszhatjuk, de természetesen nem marad ki a kompetitív multiplayer sem. A játszható frakciókról egyelőre nem beszélt a Ubisoft, de már most borítékolható, hogy több különböző nemzet élén próbálhatjuk meghódítani a világot.

Hirdetés

A The Settlers tökéletes kiindulópont lehet azoknak, akik még csak most ismerkednek az RTS-ek világával, a viszonylag egyszerű mechanikák azonban olyan komplex egésszé állnak össze, hogy még a tapasztalt stratégák is találnak majd benne kihívást. Én személy szerint kifejezetten izgatott vagyok, és alig várom, hogy élesben is beindíthassam a saját kolóniámat. Ha nem akartok várni a The Settlers 2019-es megjelenéséig, novemberben érdemes lehet rárepülni a The Settlers History Collectionre, ami 7 korábbi rész felújított változatát tartalmazza.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)