Hirdetés

Cyberbullying: mit tehetünk az online zaklatók ellen?

|

Ha előfordult már, hogy online zaklattak, esetleg szeretnéd tudni, hogy mit tehetsz a megelőzéséért, vagy félsz, hogy veled vagy a gyerekeddel is megtörténhet, akkor figyelj, segítünk!

Hirdetés

Az online zaklatás, idegen szóval cyberbullying, az utóbbi években már közismert fogalommá vált a média által. Többnyire tragikus esetek kapcsán olvashattunk róla, amelyek felhívták a figyelmet az online zaklatás súlyos következményeire. Emlékezzünk csak a 15 éves Amanda Toddra, aki öngyilkosságot követett el, miután zaklatója elárasztotta a világhálót a fiatal lány intim képeivel, amelyeket webkamerán keresztül készített róla chatelés közben. Hasonlóan tragikus sorsra jutott a 13 esztendős Megan Meier, akit egykori barátnője és annak édesanyja akart megtréfálni azzal, hogy egy hamis profilt létrehozva a lány bizalmába férkőztek, majd durva üzeneteket küldtek neki. A tragédiák sora nemrégiben a 18 éves Brandy Vela halálával folytatódott, aki nem tudta felvenni a harcot zaklatói ellen. Ez az eset példa nélküli, ugyanis a támadások folytatódtak a lány megemlékező oldalán, és a szüleit sem kímélték.

Mi késztethet arra bárkit is, hogy az áldozatát (és közvetetten a családját) olyan üzenetekkel bombázza, minthogy "végre megtetted", "arcom, amikor lelövöd magad a családod előtt", kiegészítve egy mosolygó szmájlival? Sokunk számára felfoghatatlan, ki képes ilyet tenni egy szörnyű tragédia után, ennyi fájdalmat okozva az áldozat hozzátartozóinak. Az elkövetők - amennyiben nem egy személy áll az üzenetek mögött - személyes indíttatásból tehették, és valószínűleg ismerték a családot.

Gyakran azok választják a bosszúállásnak ezt a formáját, akik maguk is cyberbullying áldozataivá váltak korábban, és saját bőrükön tapasztalták, milyen súlyos károkat okoz.

Ez azonban nem menti fel az elkövetőt a tette alól; az online zaklatásnak csak úgy vethetünk véget, ha újragondoljuk a szándékainkat, és az esetlegesen minket ért sérelmeket megfelelően kezeljük. Különbséget kell tennünk továbbá a trollkodás és a zaklatás között, hogy időben felismerjük, mivel állunk szemben.

Trollkodás vagy zaklatás?

Már csak a cikk főcímét olvasva is úgy érzem, tisztáznunk kell ezt a két fogalmat, ugyanis a trollok és a zaklatók nem vonhatók egy kalap alá.

A troll egy olyan felhasználó, aki abban leli örömét, hogy random hozzászólásokat kiszemelve sértő posztokkal támadja az adott fórum, csoport tagjait, felrúgva ezzel az aktuális témát, a közösség egységét.

Azt gondolja, hogy ez jópofa, vicces; bárkit kipécézhet magának, és személyes sértés szándéka nélkül (bár előfordul, hogy nem így érezzük) odapirít az ártatlan felhasználónak. Többnyire nem mindig ugyanazoknak a csoporttagoknak okoz bosszúságot, de előfordulhat, hogy rászáll egy-egy tagra, akiknek a posztjában rendszeresen talál kivetnivalót.

Az online zaklató ezzel szemben céltudatosan kiszemeli az áldozatát, akit az esetek többségében személyesen is ismer.

Szándékosan kárt, sérelmet akar okozni számára, ezért folyamatosan sakkban tartja, például bántó üzenetekkel, kínos fényképek közzétételével, személyes adatok ellopásával, vagy egyéb módokon.

A trollokkal és a zaklatókkal szembeni fellépésnek más-más útjai javasoltak.

A trollok támadását legegyszerűbben úgy verheted le, ha nem reagálsz a sértéseikre.

Nehéz megállni, de ez a leghatékonyabb módszer ellenük, ugyanis a trollok hamar érdeklődésüket vesztik a szurkálódásban, ha nem kapnak elég figyelmet. Innen ered a mondás is: "Ne etesd a trollokat!" Ha netán rendszeresen bosszúságot okoznak neked, akkor fordulj az oldal, fórum moderátorához, aki hamar kipenderíti őket a csoportból.

Ha azonban zaklatóval kerültél szembe, más úton kell megközelítened a problémát. Ez attól is függ, milyen módon ért sérelem. Lássunk néhány példát, mit tehetsz ilyen esetekben:

1. Bántó, igaztalan üzeneteket kaptam.

Ez a leggyakoribb formája az online zaklatásnak. Mivel az áldozat az esetek többségében nem ismeri az elkövetőt (az elkövető ellenben nagy valószínűséggel ismeri az áldozatot), érdemes megnézni a biztonsági beállításokat, kiktől tudsz üzenetet fogadni. Közösségi oldalakon többnyire elérhető az az opció, hogy ismeretlenektől ne tudj üzenetet fogadni. Másrészt úgy is megóvhatod magad az ismeretlen károkozókkal szemben, ha nem jelölsz vissza ismerősként olyanokat, akiket valójában nem ismersz, ugyanis nem tudhatod, milyen szándékkal vették fel veled a kapcsolatot, és álnév esetében azt sem, kik ők. Ha netán ennek ellenére is bántó üzenetekkel bombáznak téged, próbáld figyelmen kívül hagyni azokat, akárcsak a trolloknál. Bármilyen nehéz is, győzd le a kísértést, és ne reagálj a személyes sértésekre sem. A zaklatók abba fogják hagyni az üzenetküldözgetést, mert úgy látják, nem tudtak neked kárt okozni (hiszen nem törődsz velük, nem látják az szenvedésed, pedig pont ez volt a céljuk). Nem vált be, gondolják, ezért leállnak.

2. Kitették nyilvános fórumra egy kínos fényképem / megjelöltek egy képen, amire nem vagyok büszke.

Azonnal vedd fel a kapcsolatot az oldal moderátorával, és kérd meg, hogy törölje a posztot. A tapasztalatok alapján hamar intézkedik az érdekedben. Ha közösségi oldalon történik az eset, például egy ismerősöd tölt fel rólad kínos fényképet, kérd meg, hogy haladéktalanul törölje. Ha nem hajlandó rá, kapcsolatba léphetsz az oldal üzemeltetőivel, ez azonban hosszú ideig is eltarthat. 

3. Visszaéltek az adataimmal / feltörték a személyes fiókomat.

Fontos, hogy ügyelj a biztonságra (például ügyelj a jelszavaidra). Tölts le olyan szoftvereket, amelyek ezt a célt szolgálják, és ellenőrizd a beállításokat. Ha ennek ellenére feltörték a személyes fiókodat, és visszaéltek az adataiddal, változtasd meg a jelszavad, és fordulj segítségért az oldal üzemeltetőjéhez.

Kihez fordulhatok segítségért?

Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni a problémával, kérd a barátaid, illetve olyan felnőttek segítségét, akikben megbízol. Lehet az rokon, tanár, iskolapszichológus is. Ha úgy látod, senkihez sem tudsz fordulni ezzel a problémával, de azonnali segítségre van szükséged, hívd a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének központi számát (116-123), ahol a nap 24 órájában rendelkezésedre állnak.

Sajnos viszonylag kevesen merik elmondani a szüleiknek, hogy online zaklatás áldozatává váltak.

Egyesek szégyellik beismerni, míg mások attól is félnek, hogy büntetést kapnak érte (például elkobozzák a telefonjukat, eltiltják az internettől a szülők). A szülői közbenjárás néha azonban elengedhetetlen. Különösen akkor, ha az áldozat felismeri az elkövető személyét a névtelen üzenetek mögött, hiszen abban az esetben a közbelépés módja is kirajzolódhat (például diáktárs esetén az osztályfőnök, igazgató értesítése), s így a probléma könnyebben kezelhetővé válhat.

Hazánkban ritkán fordul elő, hogy rendőrségi feljelentéssel zárul egy eset, holott a cyberbullying számos vonatkozásban megfelel a zaklatásnak, amely bűncselekmény. Továbbá egyes formái, mint például a lejárató híresztelések terjesztése, a becsületsértés fogalmát merítik ki, míg a személyes adatokkal való visszaélés szintén büntetendő. Ha nincs más út arra, hogy véget vess az online zaklatásnak, ezt a lehetőséget is meg kell fontolnod.

Lehetek én is elkövető?

Erről az oldalról már lényegesen kevesebbet beszélünk, noha éppen olyan fontos tájékozódni ezekről az óvintézkedésekről, mint az áldozattá válás ártalmainak csökkentéséről.

A kérdés, hogy lehetsz-e te is elkövető, egyféle reakcióra szólít fel: tégy ellene, hogy ez ne fordulhasson elő!

Ne vedd félvállról a névtelen fenyegetéseket, sértéseket. Lehet, hogy te csak egy kicsit meg akarod leckéztetni a társad, amiért kigúnyolt vagy felfalta az uzsonnád, de sosem tudhatod, mi játszódik le az ő fejében, amíg a bántó üzeneted olvassa. Lehet, hogy aznap rosszul sikerült a dolgozata, a szülei éppen válni készülnek, régóta küzd depresszióval, és éppen a te üzeneted az utolsó csepp a pohárban, amely a végzetes döntése felé sodorja.

Mielőtt bárkinek is durva hangvételű üzenetet küldenél hirtelen felindulásból, állj meg egy percre, és olvasd újra úgy, mintha te kaptad volna azt az üzenetet. Hogyan éreznéd magad, ha a te virtuális fiókodban landolt volna? Mit tennél? Nos, nem biztos, hogy elküldenéd.

Gondolj bele, hogy a cyberbullying áldozatai többnyire depressziós, szorongással küzdő fiatalok, akiknek kevés barátjuk van, rossz a szüleikkel való kapcsolatuk, és gyakran offline is bántalmazzák őket a kortársaik. Gondolkozz el, mit teszel velük, ha te is bántod őket. Ha netán magad is megtapasztaltad, milyen cyberbullying áldozatává válni, már tudod jól. Segíts azoknak, akiket nyilvános csoportokban bántanak, hiszen már egy támogató hozzászólással is leállíthatod az elkövetőt, és azzal elejét tudod venni annak a küzdelemnek, amelynek már sok fiatal esett áldozatául.

A cikket Zsila Ágnes pszichológus, író és az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának PhD-hallgatója írta, aki Prof. Demetrovics Zsolt kutatócsoportjának aktív résztvevőjeként a videojátékok és az internethasználat pszichológiai vonatkozásait vizsgálja.

Az Extra Life a GameStar társadalmi felelősségvállalásként indított rovata, célja az, hogy a fiataloknak és a szülőknek szakemberekkel közösen segítsünk, beszéljünk olyan kérdésekről, amik éppen téged is érinthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)