Hirdetés

Miért eresztik szélnek Overwatch játékosaikat a profi e-sport csapatok?

|

Az elmúlt hónapok során számos népszerű szervezet búcsút intett profi Overwatch játékosaiknak. Vajon mi állhat a dolog mögött? A válasz talán egyszerűbb, mint hinnénk.

Hirdetés

A Blizzard nagyszabású tervekkel állt elő, amikor bejelentette a hivatalos Overwatch League-et, aminek nem titkolt célja, hogy az e-sportot sokkal mainstreamebbé tegye. Az ötlet remek, és tényleg jó lehetőség ez a feltörekvő játékosoknak, ám a stúdió nem egészen gondolta át a részleteket, és ez bizony nagyon sokakat elbizonytalaníthat.

Hirdetés

Májusban jött a hír, hogy az egyik legnagyobb e-sport szervezet, a Team SoloMid szélnek eresztette Overwatch játékosait, mert a hivatalos, Blizzard által szervezett bajnokság részvételi díja túl soknak bizonyult. Aztán nem sokkal ezután a Red Reserve is ugyanígy döntött, mert szerintük Európában még nem annyira népszerű az Overwatch, így inkább a többi e-sport játékra szeretnének koncentrálni.

Később, de még májusban a Denial Esports-nál játszó profik is csapat nélkül maradtak, de erre a döntésre nem igazán érkezett indoklás. Rögtön ezután a compLexity is nyilatkozatot adott ki, hogy meg kell válniuk Overwatch játékosaiktól, mert problémák voltak velük. Azt is hozzátették, hogy az Overwatch League közeledtével most mindennél fontosabb, hogy a legjobb döntést hozzák, így valószínűleg nem akartak ennyi pénzt áldozni a dologra, miközben instabil volt a csapatuk.

Nagyjából egy időben a fenti bejelentésekkel a Splyce is felbontotta a szerződést a profikkal, így egy hét alatt öt e-sport szervezet szállt ki az Overwatch szcénából. Ezek után egy kicsit lecsendesedtek a dolgok, de hamarosan a Fnatic, a Team Dignitas, a Ninjas in Pyjamas és az Evil Geniuses is felmondott a játékosainak. Az indokok ugyan eltérőek voltak, de sejteni lehet, hogy mi áll a sok elbocsátás mögött: kiszámíthatatlan az egész, és a csapatok nem akarnak kockáztatni.

Érdemes felidézni az ugyancsak májusban felröppent pletykát, miszerint 20 millió dollárba kerül egy hely az Overwatch League-ben, és a további feltételek sem túlságosan kedvezőek a szervezetek számára. Arról is beszéltek korábban, hogy a New England Patriots és Miami Dolphins NFL csapatok tulajdonosai már bevásárolták magukat a ligába, de amíg egy sportklub megengedheti magának a milliós részvételi díjat, addig egy e-sport szervezet esetében nem biztos, hogy ugyanez a helyzet.

A tulajdonosoknak fontos, hogy beruházásaik megtérüljenek, és az Overwatch League esetében sajnos semmi nem garantálja, hogy sikeres lesz a Blizzard vállalkozása. Így érthető, hogy a csapatok inkább az olyan, már befutott játékokra koncentrálnak, mint a CS:GO, Dota 2 vagy a LoL. Utóbbiban egyébként 1.8 millió dollárért kelt el egy hely tavaly a legnívósabb bajnokságban, az LCS-ben, ami már évek óta stabilan működik, és ha összehasonlítjuk a Blizzard ligájával, egyből láthatjuk, mi a probléma.

Persze figyelembe kell venni, hogy az Overwatch elég nagy hátránnyal indult a többi, piacon lévő e-sport játékkal szemben, ugyanis azok többsége már nagyon régóta jelen van. Ennek ellenére a Blizzard hero shootere remekül startolt, és hamar feltornázta magát a legnépszerűbb játékok közé, de a srácok ezzel a ligával valami olyasmit akarnak megvalósítani, amire talán még nem áll készen ez az ipar. Hiába vannak olyan szervezetek, amelyek már több mint egy évtizede aktívak, össze sem lehet őket hasonlítani egy NFL vagy NHL klubbal, amik gond nélkül megengedhetik maguknak, hogy beszálljanak egy ilyen buliba. Valamelyest javít a helyzeten, hogy egyre több, focicsapatot birtokló vállalat szerez magának e-sport játékosokat, és egy ilyen támogatóval nem csak szélesebb körben lesz elfogadottabb a verseny szinten űzött videojátékozás, de számos új lehetőség is megnyílik a profik előtt.

Ugyan még számtalan csapat rendelkezik Overwatch játékosokkal, de ha ez így folytatódik, akkor még többen fognak búcsút inteni játékosaiknak, és azzal mindenki csak veszítene, hosszútávon a Blizzard is. A játéknak már most is van egy stabil e-sport szcénája, elég csak a koreai Apex bajnokságra vagy az egyes régiók ligáira gondolni, de még a hazánkban jelenleg futó Lenovo kupának is fontos része az Overwatch. A Lenovo mindent megtesz az Overwatch e-sportként való népszerűsítéséért, az idei Lenovo Legion kupa nagydöntőjét például a novemberi Xbox One PlayIT Show Budapesten rendezik meg. 

Az Overwatch League működéséhez arra volna szükség, hogy a stúdió változtasson a feltételeken, mert biztosan azt szeretné, ha ez lenne a legnívósabb bajnokság. Viszont, ha a legjobb csapatok nem engedhetik meg maguknak a belépést, és a magukat bevásárló sportklubok sem tudnak egy épkézláb brigádot összeállítani, akkor ez csak a pénzről fog szólni, és a rajongók inkább máshol fognak szurkolni.

Ti mit gondoltok a Blizzard vállalkozásáról? Sikeres lehet jelenlegi állapotában, vagy túl nagy fába vágták a fejszéjüket a srácok?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)