Két fő vonal van, ami évek óta meglepi a GS követőit, elsősorban a közösségi médiában, vagyis a Facebook posztok esetében. Az egyik az az elvitathatatlan tény, hogy nem csak videójátékokkal foglalkozunk. Ami így volt 25 évvel ezelőtt és így van ma is. Az arányok változtak természetesen, egyre erősebb lett a filmes és tévésorozatos tematika, de a cikkek és hírek tekintetében is még mindig a gaming a domináns. Ezen felül azonban rengeteg mindenről írunk (van itt képregény, zene, társasjáték, LEGO, társadalmi felelősségvállalás, ésatöbbi), nem véletlenül tematizáltuk tudatosan az egykori GameStart, ma már GS-t "geek életmódmagazin"-ként. Életmódmagazinként pedig mindenről szeretnénk írni, ami körülveszi és (most figyelj!) érinti a geekeket. A mindennapjainkra pedig óriási hatással van a közélet is, pontosan ezért jelentek meg idén a korábbinál markánsabban a közéleti témák is az oldalon - erről már korábban írtunk egy cikket, ami elég hosszú ideig ki is volt ragasztva a főoldalra.
A másik nagy meglepetés az szokott lenni, hogy a GS saját Facebook-oldalán kivétel nélkül megosztjuk társoldalunk, a PCW összes anyagát. Ez is pontosan így van hosszú évek óta, lévén a két online magazint ugyanaz a szerkesztőség készíti, írja nap mint nap, az indok pedig nem titok, a GS sokkal nagyobb Facebook-oldallal, így jelentősen nagyobb eléréssel rendelkezik. A PCW egy klasszikus tech-tud. oldal, ahol nemcsak a legújabb RTX kártyáról olvashattok, hanem érdekes, vagy általunk érdekesnek gondolt tudományos hírekről is, így például a világűr csodáival kapcsolatos anyagok is megjelennek, ami a számok alapján úgyszintén nagyon sokakat érdekel. Megjelennek továbbá Donald Trump vagy épp Elon Musk kapcsán is hírek szép számmal, mivel a világ legbefolyásosabb és leggazdagabb embere is naponta olyan döntéseket hoz, amelyek közvetlen ráhatással vannak a technológia iránt érdeklődő emberek életére - elég csak a vámokra gondolni mondjuk.
Mindezekről tehát írunk, posztolunk, a Facebookon pedig az érdeklődés és támogatás mellett ahogy az lenne szokott, megjelenik a felháborodás is.
És ezzel nincs a világon semmi gond, még akkor sem, ha nekem minderről mindig az a klasszikus Ricky Gervais poén jut eszembe. Az alább is látható videóban Gervais arról beszél, hogy az emberek mindent személyes sértésnek vesznek, és úgy érzik, minden róluk szól. Példának saját tweetjeit hozza fel, amik sokakat fel szoktak háborítani. Ez pedig szerinte pontosan olyan, mintha látna az ember egy faliújságon egy hirdetést gitárleckékről, majd ettől teljesen kiborulna, mondván, "de én nem is akarok kib*szott gitárleckéket!"
Valahogy ilyen a Facebook hírfolyama is, azzal a kiegészítéssel, hogy a Meta algoritmusa mindig figyel, és bizony az a nagy harci helyzet, hogy olyan posztokat fog a jövőben az ember elé tolni, amilyen posztokkal reakcióba lép, like-olja őket, kommentel alájuk. Ha valakit nem érdekli mondjuk az acélszürke bocskorosgomba, de belefut egy róla szóló cikkbe, és bőszen alákommenteli, hogy ő a sztratoszféráról tesz a acélszürke bocskorosgombára, akkor jó eséllyel a jövőben sokkal több gombás posztot fog látni.
Nem árt mindezt észben tartani, mindenesetre a legtöbb morcos kommentelő azt is be szokta dobni, miután valami olyan témában lát posztot tőlünk, ami nem fedi le teljesen a saját, személyes érdeklődési körét, hogy
"na, receptet mikor fogtok posztolni?",
én pedig meghajlok a népakarat előtt. Következzen tehát 72 éves édesanyám egyébként zseniális kanadai almás süteményének receptje (nem tudom, maga a név honnan ered, de isteni finom). Ha valamiféle tanácsot pedig esetlegesen megfogadnátok tőlem, és ezt nem csak a GS-re vonatkozóan írom, akkor az legyen az, hogy fogyasszatok tudatosan tartalmat, a titeket nem érdeklő témákat kerüljétek el a közösségi médiában, csak olyan cikkre kattintsatok, ami tényleg foglalkoztat benneteket, és a nap végén lehet, hogy ettől egy picivel jobb lesz a világ.
Kanadai almás
Hozzávalók:
- 40 dkg cukor
- 2 dl olaj
- 3 egész tojás
- 50 dkg reszelt alma
- teáskanál fahéj
- teáskanál szódabikarbóna
- 50 dkg liszt
Elkészítés:
Az összeállított masszát zsírozott, lisztezett tepsiben 30-35 percig, 180 fokon sütjük. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle, és porcukorral díszítjük a sütemény tetejét.