Hirdetés

Az MCU legnagyobb ellenségei lassan a saját stáblistás jelenetei lesznek

|

Sok problémája van jelenleg az MCU-nak, és lehet, hogy nem ez a legégetőbb, de lassan tényleg kezdenie kéne valamit a Marvelnek a teasereivel.

Hirdetés

Már az MCU legelső filmjeinél is megjelentek, azóta pedig a Marvel mozik megkerülhetetlen elemeivé váltak a stáblistás jelenetek. Azok a rövid szösszenetek, amik vagy csak valamiféle rajongói kikacsintást, easter egget tartalmaztak, vagy konkrétan elkezdték felvezetni a következő nagy filmes eseményt, az új történetet.

Ezeknek a stáblista alatt vagy után megvillantott képsoroknak hatalmas súlya volt. Ki ne emlékezne arra, ahogy az első, 2008-as Vasember film végén felbukkant a Samuel L. Jackson által alakított Nick Fury, és közölte Tony Starkkal, hogy most egy nagyobb univerzum részévé vált - egyúttal a nézőknek is világossá tette, hogy idővel, a többi hős bemutatása után érkezni fog a Marvel leghíresebb szuperhőscsapata, vagyis a Bosszúállók? Ugyancsak nagyon fontos pillanatok voltak azok, mikor a 2012-es Bosszúállók mozi végén felbukkant Thanos, az egész Infinity Saga fő antagonistája.

Később persze készültek olyan stáblistás jelenetek is, amik simán csak a nézők arcába nevettek, egyúttal kicsit az orrukra is koppintottak azért, hogy görcsösen várták ezeket a filmvégi extrákat akkor is, ha barátnőjük már szinte letépte a karjukat, úgy rángatta volna őket a kijárat felé, a nagy menühöz járó kóla pedig új alakjában ezerrel készült kitörni, de ez mind semmit sem számít. Ilyen fricska volt például a Pókember: Hazatérés végső stáblistás jelenete, amiben Amerika Kapitány mesélte el nekünk egy oktatófilm részleteként, hogy néha a türelem a győzelem kulcsa, máskor viszont semmire sem vezet, és úgy tűnik, nem érte meg. Ilyenkor pedig az ember eltűnődik, minek várt ennyit egy ekkora csalódásért - és épp a türelem az, amiből egyre többre van szüksége az MCU-rajongóinak.

Hirdetés

A helyzet ugyanis az, hogy az elmúlt pár évben egy halom új karaktert villantottak meg és izgalmasnak tűnő új történetszálakat lengettek be a Marvel filmek, ezek közül azonban nagyon-nagyon kevés olyat lehetne kiemelni, aminek már ténylegesen láttuk is a gyümölcsét, és ami még rosszabb, egyelőre belátható időn belül nem is tűnik úgy, hogy bárhová vezetnének ezek a jelenetek.

A továbbiakban gyorsan összefoglaljuk, mikre is gondolunk, de előtte még emeljük ki a kivételeket: a Fekete Özvegy vége legalább részben értelmet nyert, az itt elindított történetszál a Sólyomszem tévésorozatban bontakozott ki jobban, hiszen itt visszatért az új Özvegy, a Florence Pugh által alakított Jelena Belova. A Sólyomszem sorozat is egyértelműen jó példa, hiszen felvezette a hamarosan érkező Echo szériát, a Ms. Marvel pedig a Marvelek mozifilmet. A Sólyom és a Tél Katonája minden bizonnyal a Mennydörgők, avagy Thunderbolts mozit készítette elő, de itt nagyjából meg is áll a felsorolás. Nem lehet haragudni a Fekete Párduc 2 végére sem, hiszen az, hogy T'Challának van egy kisfia, még nem most lesz fontos, hanem esetleg később, mikor már felnő a gyermek. 

Most viszont jöjjenek azok a stáblistás jelenetek, amik úgy tűnik, nem igazán vezettek sehová sem.

Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája

A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája stáblistás jelenetében ugyebár azt láthattuk, hogy Wong, Marvel Kapitány, valamint Bruce Banner megvizsgálják a filmben kulcsfontosságú szerephez jutó tíz gyűrűt, amik valamiféle üzenetet küldenek egy ismeretlen helyre. 2021 óta viszont erről egy árva szó sem esett, ahogy Shang-Chi sem bukkant fel egyetlen filmben sem, hiába a Bosszúállók tagja. Sőt, gyakorlatilag a Végjáték eseményeit követően a Bosszúállók úgy, ahogy vannak, minden jelentős konfliktustól távol maradnak. A második stáblistás jelenetből pedig kiderült, hogy Shang-Chi testvére, Xu Xialing átvette a terrorszervezet, vagyis a Tíz Gyűrű irányítását, de ezzel kapcsolatban sincsenek még fejlemények. Ha minden igaz, akkor Destin Daniel Cretton vezényletével készülni fog egy folytatás, ám a Marvel egyelőre még nem jelentette be az új Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája mozi premierdátumát. Ha tényleg megvalósul, akkor a hatodik fázis előtt kár is lenne számítani rá.

Örökkévalók

A legnagyobb űrt kétségtelenül a kritikai szempontból elég megosztóra sikeredett Örökkévalók hagyta maga után, hiszen a film eseményei óta szó szerint egy óriás áll ki az óceánból, és ezzel az elhanyagolhatónak semmiképpen sem tekinthető ténnyel folyamatosan elfelejtenek foglalkozni az MCU produkciói, egyedül az Amazon: Ügyvéd hangyányi easter eggje utalt erre anno. Pedig az Örökkévalók végén ezen felül is történt két nagyon fontos dolog: egyrészt láthattuk, hogy Kit Harington karaktere, Dane Whitman elő akarja venni családi ereklyéjét, az Ebony Blade nevezetű varázskardot - ő ugyebár a képregényekben maga is egy szuperhős Fekete Lovag néven. Ezt követően pedig ugyan nem látjuk, ki szólítja meg Dane-t, de az alkotók azóta elárulták, hogy Mahershala Ali hangját hallottuk, szóval maga Penge látogatta meg a férfit. A baj csak az, hogy Dane Whitman elvileg nem bukkan majd fel a 2025-ben érkező Penge moziban.

A másik stáblistás jelenet még ennél is érdekesebb talán, hiszen ebben megjelent Harry Styles, mint Űrróka, avagy Eros, aki nem más, mint Thanos testvére. Nyilván a Marvel nem véletlenül igazolt le egy ekkora nevet a szerepre, ugyanakkor az Örökkévalók messze nem úgy teljesített, ahogy azt elvárták volna, így nem lehet tudni, mi lesz például Eros sorsa. Az mindenesetre bizonyos, hogy egy esetleges Örökkévalók 2-ről még egyetlen árva szó sem esett.

Pókember: Nincs hazaút

A Pókember: Nincs hazaút esetében szokatlan húzáshoz nyúltak a kreatív fejesek, ugyanis klasszikus stáblistás jelenet helyett először egy az egyben levetítették a Doctor Strange az őrület multiverzumában előzetesét, és csak később kaptunk egy "igazi" stáblistás jelenetet: végignézhettük, hogy a Venom 2 végén egy másik szösszenetben az MCU-ba átkerült Eddie Brock, azaz Tom Hardy épp próbálja feldolgozni, milyen új világba pottyant, de aztán varázsütésre visszakerül saját univerzumába. Itt tehát konkrétan arról van szó, hogy az egyik stáblistás jelenet egy másik stáblistás jelenethez vezetett, és az egész csavar végén pontosan ugyanott vagyunk, mint korábban. Akad itt azért egy apróság: miután Eddie és Venom visszakerült saját világába, maguk mögött hagyták a szimbióta egy kis darabját. Mondanunk sem kell, erről a szimbiótadarabról azóta sem hallottunk, legkorábban egy új Pókember filmben lehet rá számítani.

Doctor Strange az őrület multiverzumában

Abszolút régivágású, klasszikus stáblistás jelenetet kapott a Doctor Strange az őrület multiverzumában, és most itt nyilván nem a pizzagolyós mókázásra gondolunk, hanem arra, hogy felbukkant Clea, Dormammu sötét dimenziójának varázslónője, aki új kalandra hívta Strange dokit. Clea a képregényekben Doctor Strange felesége is lett, fontos karakterről van tehát szó, és igazi A-listás sztárt nyert meg erre a szerepre a Marvel Charlize Theron képében. Egyértelmű is lenne, mikor láthatjuk újra a két varázslót, ha nem úgy nézne ki az MCU filmes naptára, mint ahogy jelenleg áll. Egyelőre ugyanis nem jelentették be hivatalosan, hogy készülne újabb Doctor Strange film, az pedig biztos, hogy varázslós kalandozásokra nem lesz idő akkor, mikor lassan már minden az új Bosszúállók mozikról fog szólni. 

Thor: Szerelem és mennydörgés

És hasonló helyzetet teremtett meg a Thor: Szerelem és mennydörgés vége is, ahol egyrészt láthattuk, hogy a mennydörgések istenének egyrészt immár apaszerepben is bizonyítania kell, hiszen Gorr, az istenölő rá bízta a frissen feltámasztott, és a jelek szerint kozmikus képességeket is kapott kislányát, másrészt viszont kiderült, hogy Thor egyáltalán nem ölte meg Zeuszt, a hellén főisten pedig bosszút forral. A stáblistás jelenet azt is konkretizálta, ki lesz ennek a bosszúnak a kézbesítője, ugyanis megvillogtatta legalább annyira kidolgozott, mint amennyire szőrős mellkasát az MCU Herkulese, akit Brett Goldstein alakított. Új Thor film egyelőre nincs hivatalos bejelentve, Herkulesre pedig vajmi kevés idő juthat akkor, mikor a fél Marvel hősvilág épp a Kangokkal hadakozik majd, vagy épp konkrétan univerzumok csapnak össze egymással a Titkos háborúkban.

Holdlovag

A Holdlovag tévésorozat végére olyan szempontból nem lehet nagyon haragudni, hogy nem egy nagyszabású, az egész MCU-t érintő dolgot vetített előre, de mivel eddig nem jelentették be a széria esetleges folytatását, nem túl valószínű, hogy sikerül majd kibontani az ott belengetett új szálakat. Egészen konkrétan például azt, hogy Oscar Isaac karakterének felbukkant a harmadik személyiségvariánsa is. A Holdlovag címszereplője ugyebár disszociatív személyiségzavarban szenved, ő egyszerre Steven Grant, egy múzeumi ajándékbolt szerény alkalmazottja, és Marc Spector, a kegyetlen zsoldos. Nos, a stáblistás jelenetben feltűnt a harmadik, legkönyörtelenebb személyisége is, akiről a másik két személyisége még nem is tudott. Ő nem más, mint Jake Lockley, aki a holdisten, Khonshu legkedveltebb avatárja. Ha valamilyen csoda folytán nem készül el a Holdlovag második évada, ne nagyon fogadjatok a visszatérésére.

Amazon: Ügyvéd

Az Amazon: Ügyvéd kakukktojás, hiszen itt maga a stáblistás jelenet elég semmitmondó volt, Wong szabadította ki Förtelmet, azaz Emil Blonskyt, de az igazán homlokráncolásra okot adó jelent magában a lezárásban kapott helyet, itt ugyanis felbukkant a semmiből Hulk fia, Skaar, aki a képregényekben egy nagyon fontos szereplő volt, itt viszont nem igazán világos, hogy mit is akarnak kezdeni majd vele azon túl az alkotók, hogy ezredik karakternek őt is bedobták az MCU-ba.

Ahogy látható, a Fekete Özvegy és a Fekete Párduc 2 kivételével az MCU egész negyedik fázisát fel tudtuk sorolni mozifilmes téren, és sorozatos frontos is akadtak példák. Az ötödik fázis már hangsúlyosabban próbálja a narratívát a két soron következő Bosszúállók film, vagyis az Avengers: The Kang Dynasty és az Avengers: Secret Wars felé terelni, elvégre a A Hangya és a Darázs: Kvantumánia végén láthattunk egy egész seregnyi Kangot, a Marvelek lezárása pedig előrevetítette a X-Men érkezését a párhuzamos univerzumoknak hála. A galaxis őrzői: 3. rész inkább csak saját történetfolyamának végére tett pontot és bemutatott egy olyan új kezdetet, ami érthető módon nem igazán fogunk már részletesebben látni, hiszen James Gunn immár a DC saját moziverzumát egyengeti. 

2024-ben egyetlen új MCU-s mozit kapunk jelen állás szerint, a Deadpool 3-at, melyben visszatér majd Ryan Reynolds és Hugh Jackman is, 2025-ben viszont sorban érkeznek a mozik, jön az Amerika Kapitány: Szép új világ, a Fantaszikus Négyes, a Mennydörgők és a Penge is. Ezek közül a Mennydörgők esetében biztos, hogy a Fekete Özvegy film és A Sólyom és a Tél Katonája sorozat cselekménye fontos lesz, hiszen visszatér sok szereplő, de a többi filmnél nem tiszta, hogy válik egyszer majd végre fontossá Hulk fia, Thanos testvére, Eros, vagy mondjuk az épp Thorra vadászó Herkules. A Marvel filmes naptárából hiányoznak azok a mozik, amiket elvileg a korábban felsorolt stáblistás jeleneteknek fel kellene vezetniük. A Marvel pedig nem igazán engedheti meg magának, hogy lógva hagyja a nézőket, épp elég gondjuk van ezen kívül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)