Hirdetés

Végig izzadni fogsz, miközben az X bolygót kutatod

|

Az X bolygó nyomában egy izgalmas dedukciós játék, amiben folyamatosan matekozva kell megtalálnunk különböző égitesteket.

Hirdetés

Mindig is szerettem Cluedózni, és mindig rossz is voltam benne - amikor felfedtük a megoldást, már azt eredménynek éltem meg, ha legalább az elkövetéshez használt tárgy stimmelt, ritkán tudtam emellé a helyszínt és az elkövetőt is helyesen kikövetkeztetni. Mentségemre szóljon, nem játszottam sokat, lehet, hogy gyakorlással jobbá váltam volna.

Az X bolygó nyomában esetében viszont nem volt problémám: ha nem is nyertem, mert valamely játékostársam gyorsabb, ügyesebb volt nálam, akkor is nagyjából jó úton jártam. Ha még egy kicsit jobban következtetek, lehet, hogy így is én nyerek - itt ugyanis nem feltétlenül az győz, aki előbb bukkan rá az X bolygóra.

Hirdetés

Kémleljük az eget

A játékban a végső cél persze a rejtélyes X bolygó megtalálása, de ez csak úgy megy, ha más égitesteket is felfedezünk. A normál változatban 12, a haladóban 18 szektorra van bontva az égbolt, és minden szektorban található vagy egy aszteroida, vagy egy üstökös, egy gázfelhő, egy törpebolygó, maga az X bolygó, de éppen az is lehet, hogy üres. Azt tudjuk, miből mennyi van, de azt nem, hogy mi hol helyezkedik el - ezt az adott szabályok alapján nekünk kell meghatároznunk. Vannak, amik mindig érvényesek: a gázfelhők mellett például biztosan található egy üres szektor, az aszteroidák párban vagy négyes csoportban helyezkednek el egymás mellett, az X bolygó pedig nem lehet törpebolygó mellett.

Vannak azonban olyan szabályok vagy tények is, amik csak a játék során derülnek ki, és kizárólag az adott menetben érvényesek. Az X bolygó egy app segítségével generálja le az égitestek elhelyezkedését, ezt kell használnunk végig (elég egy okoseszköz hozzá, de használhat mindenki sajátot, ha úgy kényelmesebb).

A játékosok körükben négy akció közül választhatnak. A pásztázással a látható égbolton (egy a játéktáblán jelölt, a forgatható tárcsa által el nem fedett tartomány) kutathatnak meghatározott égitestek után, kiderítve, hogy adott zónában mennyi van egy bizonyos típusból. Azt, hogy mit keresnek, el kell mondaniuk társaiknak (pl. aszteroidát az 5-10-es zónákban), de azt, hogy milyen eredményt kaptak (pl. 1 aszteroida található itt), nem. A többiek aztán próbálhatnak ebből matekozni, információkhoz jutni, de az eredményt nem ismerve akár tévútra is szaladhatnak.

Egy másik lehetőség a célzott keresés, amit egy játékos egy játék során legfeljebb két alkalommal használhat. Ezzel konkrétan megtudhatja, hogy egy adott szektor milyen égitestet rejt - viszont az X bolygó szektora üresnek látszik, ezzel is érdemes számolni.

Van még emellett a kutatás, amivel azonos vagy különböző égitestek viszonyáról tudhatunk meg valamit (például hogy egy aszteroidával szemben van-e üstökös, vagy hogy két égitest milyen távol helyezkedik el egymástól), illetve az X bolygó meghatározása, aminek sikeréhez azt is tudnunk kell, milyen égitestek találhatók mellette.

A játékot, mint említettem, nem az nyeri meg, aki elsőként megtalálja az X bolygót, hanem az, aki a legtöbb pontot gyűjti. Pontokat gyűjteni elméletek benyújtásával lehet: ha tudjuk (vagy sejtjük), hogy egyes szektorokban milyen égitestek találhatók, az elméletfázisokban lehelyezhetjük az ezekhez tartozó jelölőket a táblára, majd szakmai bírálat során (ha a jelölők a megfelelő mezőre érnek) kiderül, helyes volt-e a tippünk. Különböző égitestek megtalálása más és más pontértéket jelent, és bónuszt kap, aki először jelölt meg valamit helyesen. Amennyiben valaki sikerrel rámutat az X bolygóra, a többiek utolsó lépésükként megkísérelhetik ugyanezt, és minél több szektorral vannak lemaradva, annál több pontot szerezhetnek ezáltal - ha például öttel vannak hátrébb, ugyanúgy 10 pontot kaphatnak, mint az első sikeres csillagász.

Fontos ugyanis, hogy minden akció után lépjünk a szektorok között, annyit, amennyibe "az akció került". A játékosok nem felváltva követik egymást, mindig az jön, aki a leghátrébb áll, így lehet, hogy valaki egymás után kétszer is tud cselekedni. A látható égbolt is mindig a hátul állóhoz igazodik.

Rengeteg titkot rejt a végtelen

A haladó játékváltozat lényegesen keményebb kihívást nyújt, mint a normál, és hosszabb is a játékideje, de ettől csak izgalmasabb. Végig pöröghetünk azon, hogy elég gyorsan haladunk-e, remélve, hogy több elméletet tudunk benyújtani, mint mások, és hogy mi határozzuk meg pontosan az X bolygó helyét elsőként. Bár sok interakció nincs a játékosok között, ez nem is baj, úgyis mindenki elég feszült és, ha jól játszik, túl erősen koncentrál ahhoz, hogy a többiekre figyeljen.

Az app használata egyszerű, egyértelműen kommunikál és kifejezéseket is magyaráz. Nem kell az eszközöknek összekapcsolódniuk, offline is működik, elég beírni egy generált kódot, és az alkalmazás ebből tudja, milyen feltételek érvényesek az adott játékra.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Az X bolygó nyomában egy remek dedukciós játék, ami a sokadik nekifutásra is izgalmas. Nehézsége remekül skálázható nem csak a tábla megfordításával (így dönthetünk, hogy normál vagy haladó nehézségre vágyunk), de azzal is, hogy az appban négy nehézségi szint közül választhatunk, és ez játékosonként lehet eltérő. A nehézségi szintek azt befolyásolják, hogy a játék elején hány tényt kapunk: hány szektorról tudjuk meg, hogy milyen égitest biztosan nem található benne. Ha szeretitek a hasonló felépítésű játékokat, és még esetleg a csillagászat témája is mozgat titeket, ez biztosan tetszeni fog.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)