Hirdetés

Akhilleusz vagy Bloody Mary az erősebb? Ebben a játékban csak rajtad múlik

|

Az Unmatched - Legendák ligája második felvonásában Szun Vu-kung, Yennenga, Akhilleusz és Bloody Mary szerepében próbálhatunk győzedelmeskedni egyéni képességeiket használva.

Hirdetés

Rob Daviau alkotott már néhány kiváló társasjátékot karrierje során, a legacy műfaj megteremtőjeként neki köszönhetjük például a BoardGameGeek összesített listájának harmadik helyén álló Pandemic Legacy 1. évadot, valamint annak szintén előkelő helyet elfoglaló folytatásait is (melyek közül a 0. évadról itt írtunk).

2019-ben jelent meg egy másik nagyot futó játéksorozata, az Unmatched első része, a Legendák Ligája - Első felvonás (aminek egyébként a League of Legendshez semmi köze, csak a magyar fordítás okozhat egy kis képzavart), amiben történelmi és kitalált karaktereket, egész pontosan Medúzát, Artúr királyt, Alice-t és Szindbádot irányítva küzdhettünk meg egymással bármilyen elosztásban, egyénileg vagy kétfős csapatokban, akár 1 az 1 elleni küzdelmek során is. Ennek alapjait a 2002-es Star Wars Epic Duels adta, aminek fejlesztésében Daviau szintén részt vett annak idején, de a kockadobálást nem hozták vissza.

Az Unmatched-rendszer alapkoncepciója egyszerű: minden egyes karakternek van egy teljesen egyedi paklija, amiben hozzá, tulajdonságaihoz, képességeihez, történetéhez illeszkedő lapok szerepelnek, így mindenkit más élmény irányítani. A cél persze nem más, mint a másik fél vagy felek legyőzése (az életerőpontjainak 0-ra csökkentése) ügyes taktikázással. 

Hirdetés

Már az alapokat látva is nyilvánvaló volt, hogy Daviau és a Restoration Games hosszútávra tervez, a kezdeti sikert követően elkezdtek ömleni a különböző kiadások, amikben az a fantasztikus, hogy nem csak kiegészítőként, de önálló játékként is használhatóak, teljes az átjárhatóság az egyes változatok között. Az egyik dobozban például Piroska és Beowulf hevernek harcra készen, de ha inkább arra vagyunk kíváncsiak, Bigfoottal szemben mire jó Sherlock Holmes tudása, vagy Artúr király lenyomja-e Beowulfot, bátran összeereszthetjük őket. Sajnos a Buffy, a vámpírok réme, illetve a Jurassic Park: InGen vs. Raptors csomag nem jelent és már nem is jelenik meg magyarul, mivel külföldön sem lesz belőlük újranyomás, és Bruce Lee-t sem dobhatjuk be a közösbe, viszont jelen pillanatban három nagy, négyfős és két kisebb, kétfős csomag közül válogathatunk, ami abszolút kielégítő, ha az ember nem úgy áll hozzá, hogy vagy Buffy, vagy semmi.

Most megérkezett a Legendák ligája - Második felvonás, ami egy izgalmas új pályát is tartogat a négy frissen harcba lépő karakter mellett.

A majomkirály és a tükörlakó

A Második felvonás alapjait tekintve pont úgy működik, mint bármelyik Unmatched: a játékosok a saját paklijukból lapokat húznak, majd akciókat hajtanak végre egymás után. Mozoghatnak (amit mindig laphúzás előz meg), támadhatnak, ha van ehhez megfelelő kártyájuk, védekezhetnek, ha támadás célpontjai (és úgy érzik, van értelme megpróbálni), vagy tervkártyát játszhatnak ki, ami azonnali, ideiglenes hatással jár. Az új harctéren vannak olyan magaslati mezők, amik növelik a szomszédos mezőkön álló karakterek felé intézett támadás erejét, és ez igencsak jól tud jönni például Bloody Mary ellen.

A tükörből kimászó, nem kimondottan szimpatikus démon ugyanis különösen gusztustalan lapokkal rendelkezik. Egyik kártyájával például mindig pont annyit védekezik, amennyi a támadó kártyáján szereplő érték, így ha nincs még valami extra hatás a támadó félnél, nem tudja őt bántani. Támadásainak értékét bizonyos feltételek teljesülése esetén meg tudja duplázni (egyes kártyák dupla támadásnak minősülhetnek), és ha az őt irányító játékosnak a köre elején három lapja van a kezében, eggyel több akciót hajthat végre, amivel durván megsorozhatja célpontjait. Nem legyőzhetetlen, de nem is egy kellemes ellenfél.

Akhilleuszt pajtása, Patroklosz kíséri el, aki külön harcosként cselekszik, és vannak lapok, amiket csak akkor játszhatunk ki, ha vele cselekszünk (és olyanok is, amiket meg csak Akhilleusszal). Gyors halála már az elején borítékolható: 6 életereje van, amit Bloody Mary pl. egy kör alatt lenullázhat, és egyes lapokkal úgy sebzi ellenfelét, hogy maga is sérül. Ha viszont meghal, barátja erősebbé válik, extra képességekhez jut. Ők menekülésben, gyors mozgásban erősebbek, de vannak jó támadó lapjaik is.

Szun Vu-kung, a majomkirály egy ütést kibíró hasonmásokat idézhet meg egy életerő beáldozásával, viszont velük ugyanúgy cselekedhet, mintha ő maga volna - támadhat, vagy akár blokkolhatja az ellenfél mozgását, hiszen senki nem léphet olyan mezőre, amin rivális harcos áll. Képes önmagát gyógyítani és területre sebezni is.

A csomag egyetlen távolsági támadásra képes karaktere (aki nem csak a vele szomszédos mezőkön állókat, de az egy zónában lévőket is bánthatja) Yennenga, az afrikai hercegnő, aki ugyancsak kap társakat. Az íjászok 2 életerővel kezdenek, és benyelhetnek sebzést Yennenga helyett, ha a közelében tartózkodnak, valamint egyes lapokkal feltámaszthatók, gyógyíthatók. A társak is úgy tudnak támadni, mint maga a hős, de ahogy Akhilleusznál, úgy itt is vannak olyan lapok, amiket nem használhat bárki.

A karakterek aszimmetrikussága ellenére nincs olyan, aki határozottan erősebb, mint a másik, más taktikát és játékmódot követelnek meg, de egy ügyes játékos még látszólagos hátrányból is győzni tud, pláne ha a lapjárás neki kedvez. Mindenki hozzá, történetéhez illő képességeket és támadásokat kapott, könnyen bele tudjuk élni magunkat a szerepekbe. 

Páratlan

A dizájn ismét kiemelkedő: a hősöket ábrázoló minifigurák, az életerőjelzők, a kártyák kinézete fantasztikus, bár az apró, a társakat jelölő műanyag korongok helyett elférhetett volna még egy-két figura. Az insert tökéletesen ehhez a játékhoz lett igazítva, simítózáras tasakok nélkül is mindent úgy pakolhatunk a helyére, hogy aztán ne kelljen a kártyák válogatásával és a komponensek keresgetésével elvernünk az időt. A játékszabály érthetően, példákkal magyaráz, azok sem érzik majd elveszettnek magukat, akiknek a Második felvonás az első Unmatched játékuk.

A játéktér ugyan kétoldalas, de a tábla két oldala között gyakorlatilag nincs különbség, csak a zónák jelölése más. Korábbi játékokban előfordult, hogy két eltérő játéktéren játszhattunk, és ez is növelte a változatosságot, itt sem bántuk volna ezt, de így vagy úgy, a magaslati pontok bevezetése remek ötlet.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Külön szuper, hogy a karakterek nem a legismertebb, legnépszerűbb hősök közül kerültek ki - nem lepődnék meg, ha Szun Vu-kung vagy Yennenga neve nem mondana mindenkinek valamit, aki hallott már Akhilleuszról és Bloody Maryről. Persze egy ilyen játéknál elkerülhetetlenül szerepet játszik a vásárlásban az, hogy milyen szereplőkkel játszhatunk, de már a négy közül egy is elég lehet a csábításhoz, és megismerhetünk három másik tök érdekeset, akikkel ráadásul játszani is jó.

Az újítások ellenére az Unmatched: Legendák ligája - Második felvonás nem lett nehezebb, mint elődei voltak, egyszerűen tanulható mind az alapmechanika, mind a karakterek eltérő működése. Aki bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy tetszene-e neki a játékmenet, nyugodtan próbálkozhat a kétfős verziókkal, de a négyfősekkel (Első és második felvonás, illetve Árny és köd) élhetjük át igazán a teljes élményt. Kíváncsian várjuk, a jövőben mernek-e merészebben újítani, esetleg a komplexitást növelni, de azt sem bánjuk, ha nem - az Unmatched jelenlegi formájában is jó móka.

(A játékokat köszönjük a Reflexshopnak!)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)