Hirdetés

Csúnyán bukott be az élő kvízes játék, a HQ Trivia

|

Két éve még az Apple is az egekig magasztalta a HQ Trivia appot, ami az ígéretes start után a napokban kínos jelenetek közepette húzta le a rolót.

Hirdetés

2018-ban hatalmas csinnadrattával érkezett az iOS alá írt appok közé a HQ Trivia. A játék egyrészt azért váltott ki nagy visszhangot, mert egy újszerű hibrid megvalósítást mutatott be: az első szakasza alapvetően nem különbözött a sok egyéb mobilos műveltségi játékoktól, szókitalálós és kvízes megoldásoktól, viszont tartalmazott egy olyan élő eseményt is, ahol műsorvezetők által feltett kérdésekre lehetett válaszolni az egyenként 15 perces show-k keretében, a leggyorsabb és legügyesebb válaszadók pedig a hétről hétre halmozódó valódi pénznyereményre hajthattak, ami egyes adásokban elérhette a 300 000 dollárt is.

Hirdetés

Természetesen ez utóbbi volt a HQ Trivia másik varázsa: a kezdetekben iszonyúan sokan rápörögtek az appból összeszedhető "ingyen pénzre", ezért hirtelen lett nagyon népszerű és sokak által folyamatosan használt alkalmazás. Ezt a befektetők is értékelték, ezért a felívelő szakaszban volt is miből nagy nyereményeket kilátásba helyezni. Egyes becslések szerint a két év alatt összesen 6 millió dollár környékére rúgott az üzemeltetők által kiszórt nyeremény, amit többek között abból igyekeztek finanszírozni, hogy a támogató cégek akár saját, tematikus kvízeket is rendezhettek az appon belül, egyfajta interaktív reklámként. A verkli pörgött is, egészen mostanáig, anélkül, hogy bárki sejtette volna, hogy nagyon hirtelen lesz vége - aztán egyszer csak bumm.

A HQ Trivia utolsó élő adásában konkrétan a részegség különféle fokain leledző műsorvezetők igyekeztek tartani a frontot, és próbálták azt érzékeltetni, hogy nagy baj van, az ő munkájuknak vége, és ha bárki tud valami jóféle állást, ne habozzon jelezni nekik.

Egyikük, Matt Richards így fogalmazott az élő adás közben: "Hogy miért zárunk be? Fogalmam sincs, Kérdezzétek a befektetőinket. Mi a fenét kezdek most az akváriumommal? Azt hiszem, a befektetőink kifogytak a pénzből." Anna Roisman, egy másik műsorvezető már csak ennyit kontrázott rá kollégája szavaira: "Valaki adjon munkát! Tehetséges vagyok!" - aztán az adásnak vége szakadt, és a többi néma csend.

Február 14-én hivatalosan is bejelentették, hogy az app mögött álló cég képtelen tovább finanszírozni a játék működését, az addigi befektetők és támogatók kihátráltak, és nem tudtak helyettük újakat toborozni. Ezzel együtt mind a 25 alkalmazottat azonnali hatállyal elbocsátották.

Matt Richards később annyit tett hozzá: valóban ittak "valamennyit" az utolsó adás előtt, többek között egy olyan óriás pezsgősüveget bontottak meg, amit akkorra tartogattak, ha a HQ Trivia eléri a hárommilliós játékosbázist. A végső élő show összes elvihető nyereménye mindössze 5 dollár volt, amit maga a műsorvezető ajánlott fel, ezt pedig összesen 523 nyertes között kellett szétosztani. Az app létrehozóinak további terveiről nem tudni semmit - az mondjuk keserédes adalék, hogy ők készítették annak idején a rövid videókkal gyors sikert arató, majd szintén pénzügyi okok miatt elkaszált Vine szolgáltatást is. Lehet, hogy nem a saját cégalapítás az ő útjuk, talán mostanra már ők is rájöttek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)