Resident Evil 4 remake - tippek kezdőknek túléléshez és gyors meggazdagodáshoz

|

Csodálatos nosztalgiát és emellett egy rakás újdonságot is hozott az újjávarázsolt Resident Evil 4. Ha nem emlékszel már az eredetire, vagy nem is játszottál vele, segítünk!

A Resident Evil 4 remake tesztet már biztosan olvastátok, talán a livestream is megvolt, és ott a játék már a könyvtáratokban vagy a kezetekben, de ha újoncként vágtok bele a kalandokba, akkor hasznos lehet az alábbi pár tipp.

Persze ez nem minden, biztosan vannak még olyan javaslatok, amikkel könnyebb vagy kényelmesebb lehet a játék: a lehetőség adott, a kommentek között ti magatok is segíthettek hasznos tanácsokkal, de most vágjunk bele a közepébe, nézzük, hogyan lehet a falusi turizmus könnyebb, biztonságosabb élmény.

Kincs, ami vagy van, vagy nincs

Amikor először találkozunk az árussal, első beruházásunk a falu kincses térképe legyen, mert ha ez megvan, már nem kell minden ficakba benézni, és mielőtt továbblépnénk egy új helyszínre (melyre az árus mindig figyelmeztet), ellenőrizhetjük, hogy nem hagyunk-e hátra valamilyen értéket. Fontos, hogy a térképet nem pénzért tudjuk megvásárolni, hanem az útközben talált, illetve teljesített extra feladatokért járó (kék cetliként találhatók meg ezek a pályákon, gyakran a kereskedő közelében) spinellekért tudjuk elcserélni. A spinelleket pedig érdemes ésszel költeni, mert lassan gyűlnek és egyre nagyobb választékból mazsolázhatunk, mint pl fegyverkiegészítők, fejlesztéshez szükséges alapanyagok.

A talált kincsek közül csak azokat pattintsuk el gondolkodás nélkül, amelyeket nem lehet módosítani - ez a tárgyleírásoknál mindig ellenőrizhető (ld. "for selling only"). A drágaköveket önmagukban sose adjuk el, mert bizonyos kincsekbe beilleszthetünk többet is, úgy pedig sokkal többet érnek. Érdemes az alábbi lista alapján előre tervezni és okosan kombinálni őket, mert ennek függvényében kap szorzót a tárgy és a kövek összértéke. Nagyon sok pénz múlik ezen!

Megfelelő kövek megfelelő szorzókkal
Megfelelő kövek megfelelő szorzókkal

A varjakat ugyan szeretjük (és különben is védett állatok), de sajnos megéri vadászni rájuk, mert pénzt, lőszert és drágaköveket is hagyhatnak maguk után. Érdemes fél szemmel a fákat is figyelni, mert fészkeikből szintén kilőhetők hasonló dolgok. De ha vadászunk, csináljuk rendesen, csendben cserkésszük be a madarakat, pisztoly helyett inkább nyílvetővel, különben az összes felriad az első lövés után.

Még egy pénzgyűjtő tipp az extrém sóhereknek: a repeszgránátokat - főképp a játék elején - megéri inkább eladni, mert ha robbantgatni akarunk, arra sokkal hatékonyabb a nyílvető aknalövedéke, a villanógránát pedig nem rossz (főleg a nyaktól felfelé csápos hentai cosplayer falusiak ellen), de sajnos 1200 peseta az mégiscsak 1200 peseta, és Marx óta tudjuk, hogy a munka által létrejött értéktöbblet realizálása csak értékesítés útján lehetséges.

Tippek túléléshez (fű az egészség!)

Aki játszott már valaha Resident Evil játékkal, annak ismerősek lesznek a zöld, sárga és piros gyógyfüvek, melyekből akár hármat is kombinálhatunk. A zöld gyógyít, a sárga a maximális életerőt növeli (ebből keveset találunk, de spinellekért szintén vehető korlátozott számban), a piros pedig annak a hatásfokát javítja, amivel keverjük: ha zölddel, akkor háromszor jobban gyógyít, ha sárgával, akkor jobban növeli a maximális életerőt. Érdekesség: ha a pirost fehérrel és zölddel kombináljuk, akkor magyar zászlót kapunk.

Amíg nincs túl sok életerőnk, egy sima zöld gyógyfűvel is visszaevickélhetünk a halál torkából. Mégis érdemesebb félretenni és várni inkább, amíg mixelni tudjuk őket, mert sok egyéb módon is visszatornázhatjuk életerőnket: pl. ahol tyúk van, ott tojás is lesz (vagy fordítva, most mindegy hogy melyik volt előbb), a vízben halakat lehet lövöldözni (de ott érdemes, ahová be is tudunk menni értük), később viperákkal, bogarakkal is pótolhatjuk a proteint - vagy eladhatjuk őket jó pénzért. Mielőtt rányomnánk a használatra, életerőnk csíkján látszik, hogy mi mennyit gyógyítana rajtunk, ez alapján könnyebb okosan beosztani a készletet.

Tippek felelős fegyvertartáshoz

Legkönnyebb fokozaton nem kell aggódni a lőszer miatt, de feljebb már jobb ésszel lövöldözni, fejre-térdre célozni, bossoknál a gyenge pontokra. Szintén a fenntartható fejlövést segíti elő, ha gyengébb ellenfeleknél a nyílvetőt használjuk, mert - feltéve, hogy nem lövünk el a fülük mellett a végtelenbe és tovább - a lövedékeket újra és újra visszaszedhetjük. A kés is nagyon hasznos társ, éppen ezért az elején érdemes a Combat Knife tartósságára és erejére költeni a harcokhoz.

Tömegbunyónál ajánlott azt is kihasználni, hogy az ellenfelek sebzik egymást, egy ostoba láncfűrészes például laza terelgetéssel kiirtja helyettünk az összes telekszomszédját, ahogy a molotovot dobálók is - a legnagyszerűbb érzés persze az, ha ők vagy a dinamitos haverjaik a tömeg közepén gyalogolnak felénk, mi viszont még azelőtt kilőjük a kezükből a robbanószert, mielőtt elhajítanák. És ne feledkezzünk meg a piros robbanó hordókról vagy a fellógatott olajlámpásokról sem, melyek egy jól célzott lövéssel két-három alattuk araszoló nyomorultat is lángba borítanak.

A Bolt Thrower új fegyver, nagyon hasznos is lehet, mivel a nyilakat vissza tudjuk szedni, és craftolhatóak is
A Bolt Thrower új fegyver, nagyon hasznos is lehet, mivel a nyilakat vissza tudjuk szedni, és craftolhatóak is

Bár találni is lehet új fegyvereket, leginkább a kereskedőnél tudjuk majd megvásárolni őket, ahogy kiegészítőket (pl. lézeres irányzékot egyes pisztolyokra) vagy gránátok, lőszerek receptjeit is. Az árus jó pénzért fejleszti is fegyvereinket, amire nyugodtan lehet költeni: ha később valamelyikből találunk jobbat és inkább eladnánk, szinte a teljes összeget visszakapjuk, az eladott fegyverek pedig később még mindig visszavásárolhatók. De az a legbiztosabb, ha új fegyver vásárlása előtt mentünk egyet, aztán eladunk bármit, megvesszük, felfejlesztjük és kipróbáljuk - viszont érdemes észben tartani, hogy minden fegyvernek van még egy speciális fejlesztési szintje is, ami brutál nagyot dob a teljesítményen. Hozzájutni mondjuk nem lesz egyszerű, éppenséggel olcsó se, és csak a játék második felében nyílik meg majd minderre a lehetőség.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A fegyverek (és lőszereik) nagyon sok helyet foglalnak, úgyhogy ha fegyver vásárlása vagy a tárhely bővítése között kell dönteni, akkor inkább az utóbbi javasolt. Ha megtelne a táskánk, gyártással spórolhatunk egy kis helyet, ha pedig minden kötél szakad, fegyvert bármikor elküldhetünk a raktárba, majd a következő mentési pontnál visszavesszük. De felesleges minden fegyvert mindig magunkkal hurcolni. 

A további végigjátszásoknál aztán már lehet végtelen lőszerrel bíró pisztolyt vagy rakétavetőt is szerezni (előbbi nehézséghez, utóbbi pénzhez kötött), ezekkel egészen új és szórakoztató élmény lehet a menet.

Tippek közelharchoz

Az árusnál tudunk javítani is, főképp a késünket (később páncélt is), mert sajnos ami késik, nem múlik - de a mi késünk mállik. Vagyis ha használjuk, akkor költeni is kell rá. Drága mulatság, viszont kár ezen spórolni, strapabírását is érdemes mielőbb felfejleszteni. Ha ugyanis épp akkor törik el, amikor a legjobban kéne (pl. megragad minket egy begőzölt falusi és kés híján nem tudunk elég gyorsan kiszabadulni), akkor fájni fog.

Ellenfeleinket megtántoríthatjuk néhány hidegvérű térdlövéssel vagy egy tökéletes késes hárítással (LB/L1) - de a menüben beállíthatjuk, hogy még csak elő se kelljen venni hozzá a kést, csak célzás nélkül meghúzni az RT/R2-t, jól saccolva a homlokunk felé száguldó balta várható érkezési idejét. Amikor megtántorodnak ellenfeleink, fehér jelölő villan fel a fejük fölött: ilyenkor érdemes azonnal odarombolni és a megfelelő gombnyomásra lerúgni az ostoba fejüket. Egyrészt remekül sebez, nézni is jó, de ami még fontosabb, ellöki az útjába kerülő ellenfeleket is, és rávezeti a lincselésre érkező falusiakat a személyes szféra tiszteletére. Ha a jelölő földre került ellenfél fejénél villan fel, akkor a késsel azonnal kivégezhetjük. Tegyük! Neki is jobb így.

Késsel minden jobb
Késsel minden jobb

A hárítás némi gyakorlást igényel, de érdemes rászánni az időt, mert nem csak a gyalogos falusiak kisbaltáját tudjuk hárítani, hanem akár a láncfűrészt is - sőt, a felénk repülő késeket, dinamitokat is félre tudjuk ütni.

Ami a tárhelyet illeti, a régi jó dipitatyi is kapott néhány nagyszerű újítást. Hacsak nem valamelyik csókos kiadást vettük meg/rendeltük elő, kezdetben egy ezüst bőröndben fogjuk hurcolni cuccainkat, de már ez is ad egy bónuszt: több pisztolylőszert fogunk találni. Később spinellekért új bőröndöket is szerezhetünk, más-más extrákkal. Majd amikor az árus megnyitja a céllövöldét, érdemes azonnal nekiugrani: az ott nyerhető tokeneket különféle (véletlenszerű) figurákra, vagyis charmokra lehet beváltani, melyekből egyszerre hármat akaszthatunk a táskánkra.

Soha nem lesz elég helyünk
Soha nem lesz elég helyünk

Ezek további extrákat jelentenek: pl. olcsóbban javíthatjuk a kést, adott tárgy többet gyógyít, és így tovább. A bőröndöket és ráaggatott figurákat a mentési pontoknál tudjuk csereberélni, amikor nem lát senki és nem kell magyarázkodnunk.

Ti milyen taktikát követtek? Adjatok még tanácsokat nekünk és egymásnak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)