Hirdetés

Star Wars kánon történelem 1. - A Régi Köztársaság kora

|

Új cikksorozatunkban merész vállalkozásba kezdünk: összefoglaljuk a hivatalos Star Wars kánon teljes idővonalát, és felgöngyölítünk minden fontosabb eseményt. Történetünk a Régi Köztársaság korával veszi kezdetét.

Hirdetés

Cikksorozatot indítunk, melynek célja, hogy bemutassuk a 2014-ben létrejött új Star Wars kánon idővonal eddigi történetét, korszakokra lebontva. Amikor a Walt Disney 2012-ben felvásárolta George Lucas cégbirodalmát, és bejelentették az új Star Wars filmek érkezését, a rajongók eleinte arról kezdtek diskurzust, hogy az alkotók vajon majd a könyvekhez nyúlnak-e vissza, figyelembe veszik-e azokat. 2014-ben végül elég megosztó, de alapvetően érthető döntés született: az addigi Kiterjesztett Univerzumként ismert történetek mostantól egy alternatív idővonal részét képezik, melyet Legendákra kereszteltek, mellette pedig létrejött egy új, úgynevezett "kánon idővonal".

Ennek alapját az akkori hat saga-film, és a 2008-ban indult A klónok háborúja animációs sorozat alkotta. Az azóta megjelent filmek, sorozatok, könyvek és képregények mind ennek az új idővonalnak a részét képezik. Immár eltelt hét év, és mostanra elég kiterjedtnek nevezhető történelemmé bővült a kánon, habár az egykori Kiterjesztett Univerzum nagyságát természetesen még nem érte el.

Hirdetés

Most elstartoló sorozatunk célja tehát az, hogy az új idővonal eddig megjelent történelmét a lehető legteljesebben összefoglaljuk, kitérve a kulcsfontosságú eseményekre minden korszakban, származzon az filmből, sorozatból, regényből, képregényből, képes útmutatóból, vagy videojátékból.

Az Erő születése

Az első korszak, melyről beszélnünk kell nem más, mint a rajongók által kifejezetten kedvelt, nagy népszerűségnek örvendő Régi Köztársaság kora. Egyesek nagyokat nézhetnek a korszak kánonnál történő említésére, hiszen a legtöbb ide vonatkozó történet mára már a Legendák idővonalat erősíti, és habár nagyon kevés olyan sztori van a kánonban, mely ténylegesen ebben a korszakban játszódik, azért pár jelentős eseményt ismerünk belőle. Fontos még egyszer utoljára aláhúzni, hogy most csak és kizárólag a hivatalos kánon idővonaláról lesz szó, ezért nem foglalkozunk a régi Star Wars: Knights of the Old Republic videojátékokkal, könyvekkel vagy képregényekkel.

Történetünk a Star Wars mozifilmek cselekménye előtt több ezer évvel indul, mikor az Élet Forráskútja nevezetű helyen létrejött egy misztikus energiamező, melyet Erőnek neveztek. Ez az az Erő, amit a jedik és a sithek is használnak, és amely összeköt minden élőlényt. Ezzel egy időben megszületett három isteni erejű teremtmény, a Leány, a Fiú és az Atya a Mortis világán. A Leány az Erő világos oldalát képviselte, míg a Fiú a sötét oldalt, apjuk pedig egyensúlyban tartotta kettejük erejét.

A világos oldal a leginkább pozitívként leírható érzelmekből és állapotokból táplálkozik, mint a nyugalom, a szeretet, a béke, míg a sötét oldal megtestesítője a félelem, a harag, a káosz. Egyik nem létezhet a másik nélkül, ugyanakkor a későbbi jedik és a sithek mind elsődlegesen az egyik oldal megismerésének szentelték az életüket. A Mortis istenei később A klónok háborújában játszanak majd fontos szerepet.

Az űrutazás felfedezésével központi kereskedelmi világok jöttek létre, mint például a Batuu, mely a Galaxy's Edge nevű, Star Wars témájú vidámpark helyszínéül is szolgál. Hamarosan elterjedt azonban a hiperútvonalak használata. A hiperútvonalak olyan előre feltérkepezett sztrádák, melyeken keresztül biztonságosan lehet közlekedni a fénysebességnél nagyobb sebességen is. Ez gyorsabb és kockázatmentesebb közlekedést tett lehetővé akár nagyobb távolságokra is, ennek köszönhetően pedig számos hasonló peremvidéki világ kényszerült perifériaszerep betöltésére, mert a civilizáció leginkább a Magvilágok felé kezdett tömörülni.

Megalakul a Jedi Rend

Egy rejtélyes teremtmény, akit "Prime Jedi"-nak neveznek maga köré gyűjtötte az erőérzékenyeket az Ach-to bolygón, és megalapította a Jedi Rendet. Nem sokkal később megalakult a maga a Köztársaság is, a jedik pedig annak szentelték életüket, hogy megvédjék a polgárait. Később más világokon is központokat hoztak létre, ilyen volt például a Tython, vagy az Ossus. Ezek a planéták a legendák idővonalon is fontos bolygók voltak a Jedi Rend számára, az egykori Kiterjesztett Univerzumban a Tython volt a Rend eredetének helye. De mi továbbra is próbáljunk meg kizárólag az új kánonnál maradni.

Egy ismeretlen jedi ugyancsak ebben az időszakban kivált a Jedi Rendből, és a sötét oldalt követve megalapította a Sith Rendet. Ezt az eseményt "Százéves sötétségnek" nevezik.

A Erő két ellentétes pólusát, a világos és sötét oldalt képviselő két Rend sok csatát vívott egymással.

Az egyik ilyen a Malachoron történt, ahol egy Darth Tanis nevű sith egy kyberkristály alapú szuperfegyvert épített. Ez miután aktiválódott, minden bolygón tartózkodó élőlényt hamuvá égetett. Nem sokkal ezután a sithek a Korriban nevű bolygóra helyezték át központjukat, melyet az utókor később leginkább Moraband néven emlegetett.

Ez sem lett ugyanakkor a sithek végleges központja, miután helye túlságosan ismertté vált, új otthonukká a szupernóvákkal és fekete lyukakkal tarkított Ismeretlen Területeken lévő Exegolt tették meg, melyet a mozis kilencedik epizódban, a Skywalker korában láthattunk, de fontos bolygó volt a sithek számára a Ziost, a Jaguada és a Rhelg is, melyek mindegyike a Legendákból lett átemelve.

Egy másik szekta is kivált a Jedi Rendből, akik magukat Ordu Aspectunak nevezték, céljuk pedig a halhatatlanság titkának megtalálása volt. A Jedi Rend üldözte a tevékenységüket, egy összetűzés alkalmával pedig az Ordu Aspectu egy ismeretlen helyre küldte mozgó bázisát a hiperűrben, ahol hosszú időre eltűntek. A későbbiekben még ők is fontosak lesznek, ugyanis egy igen érdekes formában fognak visszatérni.

Háború követ háborút

Sithekkel vívott háborúik során a jedik szembe találták magukat egy harcos néppel, a mandaloriakkal. A mandaloriak azért, hogy szembeszállhassanak a jedik erőképességeivel, és egyenrangú felekként küzdhessenek meg velük, új technológiákat hoztak létre.

Ellenséges viszonyuk ellenére a jedik maguk közé fogadtak egy Tarre Vizsla nevű mandalorit, aki egy különleges, fekete pengéjű fénykardot épített, melyet Sötétkardnak neveznek. A mandaloriakkal vívott háború utolsó csatájában a Mandalore bolygó felszíne sivatagos pusztává roncsolódott, ezáltal az élet csak hermetikusan lezárt búrák alatt épült városokban lehetséges a planétán.

A háború egy időszakában a sithek elfoglalták a Köztársaság központi bolygóját, a Corsucantot, és egy sith templomot építettek szívében. Miután a jediknek sikerült kiűzniük a sitheket, négy jedi mester közösen egy új templomot épített a sötét oldali szentély tetejére, hogy elnyomják annak bolygóra gyakorolt befolyását. Ez az a templom, melyet a filmekben is láthatunk. Ezt a technikát egyébként a későbbiekben más világokon is alkalmazták.

Egy másik harcos nép, akiket amaxinoknak neveztek, egy időben meghódította a galaxis egy jelentős részét. Ehhez olyan űrállomásokat építettek, melyek belsejében kiterjedt bioszféra volt, és hiperűr kapszulákkal voltak összekötve. Hódításaik alatt szembe találták magukat a drengirekkel. Ezek öntudattal rendelkező, a sötét oldallal átitatott intelligens növényi létformák. A drengirek az amaxinokkal vívott háborújukban szövetségre léptek a sithekkel, akik végül elárulták őket, és egy technika segítségével szunnyadó állapotba zárták a faj összes tagját. Ők a Köztársaság fénykora idején térnek vissza, szóval foglalkozni fogunk még velük.

A jedik és a sithek még évezredekig háborúztak egymással, temérdek világon vívtak csatákat, többek között a Takodanán, azon a mezőn, ahol később Maz Kanata felépítette az Ébredő Erő című hetedik epizódban látott kastélyát.

A végső összecsapásra a Coruscanton került sor a yavini csata előtt ezer évvel, melynek során a sithek csaknem teljesen kihaltak, Darth Bane kivételével.

Bane meglátta, hogy a sithek árulással teli filozófiája nem teszi lehetővé a hatalomátvételt és egy hatalomképes kormányzat megteremtését, így megalkotta a kettő szabályát, melynek értelmében csak két sith létezhet: egy mester és egy tanítvány. Innentől kezdve a háttérbe húzódva, titokban tevékenykedtek, hogy megdöntsék a Köztársaságot és a Jedi Rendet, feltámasztva a Sith Birodalmat.

Az említett csatában részt vettek a mandaloriak is, feltehetőleg a sithekkel szövetségre lépve, és ellopták a Sötétkardot a Jedi Templomból, ahol azt Tarre Vizsla halála óta őrizték. Ezután ez a kard lett a mandalori egység, és a hatalomgyakorlás szimbóluma. Kiemelten fontos szerephez fog jutni a későbbi korokban.

Az események után a Köztársaság megreformálta saját intézményrendszerét, létrejött a Galaktikus Köztársaság, innen jön a korszak elnevezése, az ezelőtti berendezkedést nevezik Régi Köztársaságnak.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Homályos részletek

Végül, de nem utolsó sorban ki kell még térnünk pár olyan karakterre, akik eredetileg már a Kiterjesztett Univerzum ide vonatkozó történeteiben is szerepeltek, és a kánon részét is képezik, azonban azon túl, hogy tudjuk, ezen az idővonalon is léteztek, az itteni történetük egyelőre ismeretlen.

A Skywalker kora című epizódhoz készült képes útmutatóból tudjuk, hogy az Örök Sith szekta rohamosztagosait olyan légiókba osztották, melyek ősi sithekről voltak elnevezve. Ez alapján biztosra vehető, hogy a kánonban is létezett az első  Star Wars: Knights of the Old Republic játék főszereplője, azaz Darth Revan, a főleg régi képregényekben és a Darth Bane: A gonosz dinasztia regényben emlegetett ősi sith, vagyis Darth Andeddu, a Star Wars mozifilmek Uralkodója, vagyis Palpatine mesterének, Darth Plagueisnek a mestere, azaz Darth Tenebrous, valamint Darth Desolous és Darth Phobos is, akikkel a The Force Unleashed videojáték PS2-es verziójában találkozhattunk.

Szintén a képes útmutatóban, az Exegol bolygó helyszíneinek leírásánál szerepelt egy bizonyos Sadow meredély, melyből arra lehet következtetni, hogy Naga Sadow is létezett a kánon idővonalon. A régi kánonban, vagyis a Legendákban ő volt a sithek uralkodója az első nagy konfliktusok egyikében, a Nagy Hiperűr Háborúban.

Darth Krall

Emellett fontos lehet még megemlíteni Darth Krall karakterét is, aki a korábban, a Malachornál említett Darth Tanishoz hasonlóan egy teljesen új Sith nagyúr, csak a kánonban létezik, és habár leginkább a Köztársaság fénykora eseményeiben fog fontos szerepet játszani az öröksége, alapvetően a Régi Köztársaság idejében élt. Eredetileg egy Radaki nevű jedi volt, akit megkísértette az Erő sötét oldala, és sith lett belőle, ezáltal az Elveszett húszak közé sorolható - ezen a néven azokat a jedi mestereket illeték, akik önkéntesen elhagyták magát a rendet. általában azért, mert nem értettek egyet a jedik ideológiájával. Fénykardját a Jedi Templom bogan gyűjteményében őrzik más sötét oldali relikviák társaságában.

Ezzel nagyjából össze is foglaltuk, hogy jelenleg mit tudunk a kánon Régi Köztársaság időszakáról. A cikksorozat következő részében a legújabb, csak nemrég bemutatott korszakról, a Köztársaság fénykoráról fogjuk részletesen mesélni.

Következő rész: A Köztársaság fénykora

A cikket Kelemen "Rixon" Richárd írta, kinek Rixon's Cantina nevű YouTube-csatornáján további Star Wars tartalmat találtok. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)