Hirdetés

Kicsoda a Madame Web négy Póknője, illetve a film főgonosza?

|

Elmagyarázunk minden fontos tudnivalót a Madame Web mozi főszereplőiről.

Hirdetés

Míg a Marvel Studios meglehetősen visszafogott 2024-es év elé néz, hiszen csak és kizárólag a Deadpool 3-at fogják moziba küldeni, a Sony cseppet sem tétlenkedik, és gőzerővel építi saját, egyelőre még Pókember nélküli pókverzumát, amiben eddig csak a két Venom film, valamint a Morbius kapott helyet. Jövőre azonban érkezik a Venom harmadik felvonása, Aaron Taylor-Johnson főszereplésével a Kraven, a vadász, valamint februárban az a Madame Web, ami a minap megkapta első előzetesét. Egyelőre elég keveset tudunk magáról a filmről, de a trailer világossá tette, hogy összesen négy Póknőt is egyből a ringbe fog dobni a Sony, ezek a karakterek azonban nem tartoznak a Marvel legismertebb képregényes hősei közé, így nem árt átismételni, egészen pontosan kikről is van szó.

A stúdió nagyon ügyelt arra, hogy az új moziban olyan Póknőket hozzon be a képbe, akik nem szerepeltek a Miles Moralesre koncentráló animációs produkcióban, vagyis a Pókember: Irány a Pókverzum!-ban és a Pókember: A pókverzumon át című folytatásban, szóval itt senki se számítson Jessica Drew-ra vagy Gwen Stacyre. Kapunk viszont négy másik olyan karaktert, akik hosszú ideje a képregényolvasók kedvencei, az igazán nagy csavart pedig maga a film főgonosza hozhatja el, de könnyen lehet, hogy csak át akarnak minket verni, és igazából nem is Ezekiel Sims lesz az antagonista - a képregényekben Ezekiel abszolút nem negatív figura, így furcsa lenne, ha ennyire átalakítanák őt az adaptációban. Ebben a magyarázóban emiatt a négy, pókképességekkel bíró szuperhősnő mellett Ezekiel képregényes múltjára is külön kitérünk.

Lássuk tehát, kikkel fogunk találkozni a jelenlegi tervek szerint 2024 februárjában érkező Madame Web filmben.

Hirdetés

Cassandra Webb 

A film egyértelmű központi karaktere maga a címszereplő, azaz Cassandra Webb lesz, akit Dakota Johnson alakít - és már rögtön itt, a magyarázónk elején csalunk egy kicsit, hiszen Cassandra, azaz Madame Web sosem viselte a Póknő nevet, de azért elég egyértelműen egy pókokhoz kapcsolható hősnőről van szó. Az már most látszik, hogy merőben más eredettörténetet fog kapni, mint anno a képregényekben. A Marvel füzeteiben ugyanis Cassandra egy mutáns, aki vakon született. Hatalmas erővel bíró telepatáról van szó, aki nemcsak a telepátia és tudatmanipuláció képességeivel bír, de párját ritkító prekognitív hatalma is van, érzékelni tudja a jövőbeli eseményeket, mielőtt azok bekövetkeznének. Ez utóbbi az előzetesben is megjelenik, de itt a jelek szerint úgy érzékeli a jövőt, hogy átéli azt, majd tulajdonképpen visszatekeri kicsit az idő kerekét. 

Cassandra hosszú ideig a Marvel történeteinek fontos szereplője volt, sokszor találkozott magával Pókemberrel is. Először az Amazing Spider-Man képregénysorozat 210. lapszámában bukkant fel, halála pedig 37 évvel később, a Prowler nevű széria második kiadásának negyedik füzetében következett be - ez a második halála volt  egyébként, hamarosan részletesen is kitérünk arra, hogy miért. A karakter kapcsán a legnagyobb változtatás nyilván az lesz, hogy a képregényekben Cassandra egy nagyon idős, vak nő, míg Dakota Johnson egy fiatal hősnőt alakít, akinek semmi baj nincs a látásával - ez persze a mozifilm végére megváltozhat.

Julia Carpenter 

A képregények második Póknője, Julia Carpenter először az 1984-es Secret Wars képregénysorozat 6. számában bukkant fel egy gyors cameo erejéig, majd a következő füzetben ténylegesen is bemutatkozott. Az első ilyen néven futó szuperhősnő egyébként Jessica Drew volt, vele, ahogy azt már korábban említettük, a Pókember: A pókverzumon át című animációs filmben találkozhattatok. Érdekesség, hogy a Secret Wars, vagyis a Titkos háború eseményei során Julia jelmeze ihlette meg magát Pókembert, amikor a szimbióta segítségével létrehozta saját új pókruháját. A Madame Web mozifilmben az a Sydney Sweeney fogja alakítani Juliát, akit talán leginkább az Eufória tévésorozatból ismerhettek. A képregényekben Póknő egy titkos kormányhivatal, a Commission, azaz a Bizottság kísérleti alanyává vált, ezen kísérletek alatt kapta meg Pókemberéhez hasonló szuperképességeit. A Titkos háború után tagja volt a Avengers West Coast, a Force Works, valamint az Omega Flight nevű szuperhőscsapatoknak is.

Julia már csak azért is nagyon fontos karakter, mert a képregényekben ő vette át egy idő után Cassandra Webb helyét, belőle vált az új Madame Web, miután a halálos sebet kapott Cassandra átruházta telepatikus, prekognitív és asztrálprojekciós képességeit Juliára, ezzel egyúttal meg is vakította a nőt. Innentől fogva már Julia tevékenykedett Madame Web néven a Marvel Comics kiadványaiban.

Mattie Franklin 

A soron következő újabb Póknő nem más, mint Mattie Franklin, akit a Szellemirtók - Az örökségben is játszó Celeste O'Connor alakít. A karakter eredetileg a Spectacular Spider-Man képregénysorozat 262. számában mutatkozott be még 1998-ban, 2017-ben, a második Silk széria 17. lapszámában pedig elhunyt. A Marvel füzeteiben Mattie egy Gathering of Five nevezetű misztikus rituálénak hála kapta meg szuperképességeit. Ezt a rítust többek között a lány apja, Norman Osborn végezte el - tudjátok, ő nem más, mint Pókember egyik legnagyobb ellensége, a Zöld Manó. Új képességei birtokában Mattie maga is bűnüldözőnek állt, amikor a barátságos és közkedvelt hálószövő pár hónapra teljesen eltűnt. Később megküzdött a gonosz Póknővel, Charlotte Witterrel (aki mellékesen nem más, mint Madame Web unokája), majd az eredeti, első Póknő, azaz Jessica Drew áldásával ő is felvette a Póknő nevet.

A képregényekben először 2010-ben vesztette életét a Grim Hunt történetfolyamban, itt Kraven felesége, Aleksandra Kravinoff áldozta fel őt annak érdekében, hogy feltámaszthassa saját fiát. Ebben a sztoriban Cassandra Webb is meghalt, de később, 2017-ben mindkettejüket visszahozták az életbe, egészen pontosan a Sakál nevű, klónozásra szakosodott szupergonosz hozta létre a klónjaikat. A sztori végén mind Mattie, mind Cassandra klónjai meghaltak - egyelőre úgy tűnik, véglegesen.

Anya Corazon 

Végezetül jöjjön a negyedik Póknő, aki igazából a képregényekben nem pont ezen a néven fut, hiszen Anya Corazon a Spider-Girl, vagyis Póklány nevet használja, illetve első körben az Araña nevet vette fel - az araña egy spanyol szó, ami pókot jelent. Az összes most felsorolt pókképességű szuperhősnő közül Anya debütált a legkésőbb a képregényekben, az Amazing Fantasy második kiadásának első számában találkozhattunk vele először, még 2004 júniusában, de ekkor még csak civilként mutatkozott be. A széria 5. számában vette fel az Araña nevet, majd 2010-ben, a Young Allies képregénysorozat 5. füzetében lett belőle Póklány. A karakter teljes neve Aña Sofia Corazón, apja Puerto Rico-i, anyja pedig mexikói származású. Képességeit úgy szerezte, hogy két misztikus klán, a Spider Society és a Sisterhood of the Wasp közötti összecsapásba keveredett, majd halálosan megsérült. Azért, hogy megmentse a lány életét, a Spider Society egyik mágusa, Miguel Legar elvégzett egy rituálét. A varázslás következtében Anya testén megjelent egy pók formájú tetoválás, a lány pedig pókképességekhez jutott.

Ezekiel Sims

A négy hölgy után pedig most következzék maga a főgonosz, Ezekiel Sims, akit vagy teljesen átalakítottak a Sony kreatív döntéshozói, vagy elég nagy csavarokra számíthatunk a Madame Web mozifilmben, melyben Tahar Rahim kapta a szerepet - őt a hamarosan bemutatásra kerülő Napóleon moziban is látni fogjuk. Ezekiel az Amazing Spider-Man képregénysorozat második kiadásának 30. számában mutatkozott be 2001-ben, halála pedig három évvel később, az Amazing Spider-Man széria 508. füzetében következett be - itt a Marvel visszatért már a képregényszéria eredeti számozásához. A Marvel képregényeiben Ezekiel egy perui templomban "póktotem" rituálén esett át, ennek hála tett szert Pókemberéhez hasonló képességekre, majd nekilátott egy kisebb vagyon felhalmozásának. Miután találkozott Pókemberrel, gyakorlatilag a hálószövő mentorává vált, és bevezette őt a kozmikus póktotemek világába. Ezekiel nagy küldetése, életcélja az volt, hogy megvédjen minden pókképességű szuperhőst egy Morlun nevű, vámpírokéhoz hasonló erőkkel bíró lénytől, aki a pókhősök életenergiájából táplálkozott. Gyakorlatilag Ezekiel segítségével vezette be a Marvel a képregények világába a Pókverzum, illetve a multiverzális Élet és Végzet Hálója koncepcióit, melyek nagyban kapcsolódnak magához Madame Webhez is. 

Ezekiel ugyanakkor nem csak ezért fontos, a karakter meghatározó szerepet játszik annak a szereplőnek az életében is, akit a Marvel's Spider-Man 2 videojáték stáblistás jelenete villantott meg. Ebben a jelenetben ugyebár Miles Morales édesanyjának udvarlója érkezik meg, és bemutatja Milesnak a lányát, Cindy Moont, aki a képregényekben Silk néven maga is pókképességű szuperhőssé válik. Cindyt ugyanaz a radioaktív pók csípte meg, mint Peter Parkert. A lányt még fiatalon Ezekiel vette magához és egy titkos helyen képezte arra, hogy később szembe tudjon majd szállni az előbb említett Morlunnal. Cindy éveket töltött egy bunkerben, ahonnan végül Pókember szabadította ki. 

De térjünk is vissza még gyorsan Ezekielhez, aki a képregényekben pozitív karakter, nem gonosztevő, élete pedig úgy ért véget, hogy feláldozta magát Pókember védelme érdekében. Kíváncsian várjuk, hogy a Madame Web filmben is kiderül-e róla, hogy valójában nem rosszfiú, vagy az előzetes nem hazudott, és valóban ő lesz a mozi főgonosza. 

Az első trailer után még nehéz lenne megítélni azt, hogy mire is számíthatunk a Madame Webtől, lehet ez még egy kifejezetten jó, vagy akár egy botrányosan rossz mozifilm is. Az viszont biztos, hogy a nulladik percben, zsigerből ellőtt savazásnak nem sok értelme van, ahogy az azon való kesergésnek sem, hogy "jaj már megint egy női szuperhősös film, miért erőltetik ezt ennyire". A helyzet valójában az, hogy az elmúlt 15 évben ez már az 52. olyan élőszereplős film lesz, ami valamilyen Marvel képregényen alapul, és egyúttal az ötödik olyan (a Marvel Kapitány, a Fekete Özvegy, a Fekete Párduc 2 és a Marvelek után), aminek női főszereplője, illetve főszereplői van, avagy vannak, a Sony saját pókverzumában pedig a legelső ilyen próbálkozás.

2024. februárjában kiderül, hogy S. J. Clarkson rendező mihez tudott kezdeni ennyi Marvel karakterrel. Neki egyébként nem teljesen ismeretlen a képregények világa, hiszen korábban rendezett már két-két részt a Jessica Jones és a The Defenders tévésorozatokon, illetve dolgozott a Heroes, magyarul Hősök című szérián is. Az is érdemes még megemlíteni, hogy a filmben szerepelni fog elvileg Peter Parker anyja, Mary Parker és az ő testvére, Ben Parker is, szóval simán elképzelhető, hogy az egész sztori egy Pókember eredettörténetté fog kibontakozni. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)