Hirdetés

Ezt kell tudnod A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi évadzárójában elkészült három tünde gyűrűről

|

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi már megvillantotta a három tünde gyűrűt, most elmagyarázzuk, mik is ezek.

Hirdetés

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi évadzárójában megtörtént az (és ennyi idővel az epizód premierje után talán már nem számít akkora spoilernek), amire az első rész óta vártak a rajongók: elkészült az első három gyűrű, a tündék varázserejű ereklyei. A széria sztorija szerint Celebrimbor végül úgy tudta elkészíteni őket, hogy Halbrand (vagyis igazából Sauron) tanácsára hallgatva a mithrilt más fémekkel vegyítette - ez egy újabb változtatás az eredeti lore-hoz képest.

Eredetileg egy koronát akartak készíteni, végül azonban Galadriel javaslatára három gyűrű született meg, ezáltal megtartva az egyensúlyt és igazságosan megosztva a hatalmat. De pontosan mik is ezek a gyűrűk? Tolkien munkásságából szerencsére pontos válaszokkal tudunk szolgálni, továbbá az is ismert, hogy végül kiknél kötöttek ki a varázserejű ékszerek.

Hirdetés

A három tünde gyűrűi birtokosa már csak azzal is remek döntést hozott, hogy amíg Sauron élt, tartózkodtak az ereklyék viselésétől, inkább csak hatalmukból merítkeztek, és így biztosítottak védelmet a Középföldén egyre inkább növekvő gonosz ellen. 

De mire is voltak képesek ezek a gyűrűk egészen pontosan? Nyilván a sorozatban sokféleképpen lehet majd csavarni a történetet, és annyi változtatást láttunk már, hogy nem elképzelhetetlenek a módosítások a tünde gyűrűk esetében sem (azt már most átírták, hogy konkrétan miből készültek), szóval az alábbiakban mi most alapvetően Tolkien eredeti könyveiből, úgymond a hivatalos lore-ból indultunk ki.

Narya, a tűz gyűrűje

A vörös kővel dísztett Narya először Gil-galad királyhoz került, majd halála után egy ősöreg és végtelenül bölcs tünde, Círdan hordta a tűz gyűrűjét. Ő A hatalom gyűrűi sorozat második évadában már fel is fog bukkanni. Később Círdan átadta a gyűrűt a szürke mágusnak, Gandalfnak. A trilógia idején végig nála maradt, Sauron legyőzése után pedig Gandalf magával vitte a gyűrűt Valinorba. Tokien írásaiból nem derült ki, hogy pontosan milyen fémből készült, ékköve egy rubint lehetett.

Birtokosán nem fogott az idő múlása, ellenállt a zsarnokságnak és képes volt másokat is inspirálni. Bár Gandalf hatalmában állt a tűz manipulálására, Tolkien soha nem tette egyértelművé azt, hogy ezt az erőt a gyűrűtől kapta, vagy mágusként alapvetően is rendelkezett vele.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Nenya, a víz gyűrűje

A fehér kővel ékesített Nenya egyből Galadriel gyűrűje lett, és nála is maradt egészen a trilógia végéig, amikor Gandalfhoz hasonlóan a tünde úrnő is elhajózott halhatatlanföldre, így végül ez a gyűrű is Valinorba került. Tolkein művei szerint mithrilből készült, és úgy ragyogott, mint maguk a csillagok, ékköve egy gyémánt volt.

A Nenya védelmet biztosított hordozójának, a védettség viszont messze nem teljes, hiszen a móriai orkok beléphettek Lothlórienbe, sőt Dol Guldurból maga Sauron is orkokat küldött ide. Galadriel mindenesetre a gyűrű segítségével hozta létre az erdei királyságot. Miután a gyűrű Galadriellel együtt elhagyta Középföldét, Lothlórien szépsége is halványulni kezdett, végül teljesen elnéptelenedett. Mikor a Negyedkorban Arwen idejött meghalni, már csak romokat talált itt.

Vilya, a levegő gyűrűje

Végezetül a legerősebb tünde gyűrű, a kék kővel ellátott Vilya a Naryához hasonlóan először Gil-galadhoz került, aki átadta ezt kedves barátjának, Elrondnak. Elrond nagyúr magánál tartotta a gyűrűt egészen Sauron legyőzéséig, majd ő is Valinorba hajózott, a gyűrűt pedig magával vitte.

Messze a Vilya parancsol a legnagyobb hatalomnak, az összes gyűrű közül közvetlenül Sauron Egy Gyűrűje mögött áll a képzeletbeli rangsorban a második helyen - már amennyire ez az összemérés egyáltalán elképzelhető, hiszen az összes többi gyűrűvel ellentétben a három tünde ékszer nem a hatalom koncentrálására és a dominanciára épít, hanem a védelemre és a gyógyításra. Az eredeti könyvek szerint aranyból készült, kék ékköve valószínűleg zafír.

Különösen erős gyógyító képességei voltak, illetve kis mértékben irányítani lehetett vele a természeti elemek: segítségével idézett például Elrond vízözönt, mikor a nazgûlok Frodót üldözték - Peter Jackson mozifilmjében ezt egyébként (sok más egyéb mellett) teljesen átírták, a Frodót megmentő Glorfindel helyét Arwen vette át, és az özönvizet előidéző varázsige is Elrond helyett Arwen száját hagyta el, de mi most szigorúan a könyvekre koncentráltunk. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)