Hirdetés

Elhunyt Törőcsik Mari

|

A Déryné, hol van?, a Körhinta és a Szerelem színésznője, valamint a Nemzet Színésze 85 éves volt.

Hirdetés

Hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Törőcsik Mari, tudatta a Nemzeti Színház az MTI-vel. A Nemzet Színésze, akit két Jászai Mari- és három Kossuth-díjjal is kitüntettek, 85 éves volt. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született Pély községben, Törőcsik Marián néven. Középiskolát Egerben végzett, majd 1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult. Tanulmányait operett szakon kezdte, később pedig docensként is tanított itt. Elsőévesen Fábri Zoltán őt választotta ki a Körhinta főszerepére: a filmmel együtt a színésznő játéka is lenyűgözte a cannes-i filmfesztivál közönségét és a szakmát egyaránt.

Hirdetés

1958-tól 1979-ig a budapesti Nemzeti Színházban játszott (aminek 2002-ben újra tagja), 1976-ban pedig a Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat Cannes-ban. A filmet 2013. decemberében elhunyt férje, Maár Gyula rendezte. Törőcsik Mari ezenfelül olyan filmekben bukkant még fel hosszú, tartalmas karrierje során, mint a Szerelem, A napfény ízei, vagy utolsó, 2017-es filmje, az Aurora Borealis - Északi fény.

Legfontosabb szerepeiért Jászai Mari- és Kossuth-díjain túl számos más művészeti, fesztivál- és életműdíjat is kapott, és nem csak hazánkban. 2000 óta a Nemzet Színésze, 2014 óta pedig a Nemzet Művésze is. Korábbi betegségei és legyengült egészségügyi állapota miatt az elmúlt években sokat volt kórházban: legutóbb márciusban került be, akkor hőemelkedés miatt.

Törőcsik Mari a Szerelem című filmben (1971)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)