Hirdetés

Elhunyt a Chuck Norris magyar hangjaként ismert Jakab Csaba

|

Az Art-Színtér színház társulatának színésze 70 éves volt.

Hirdetés

Rosszul indul az év a magyar művészvilág és annak kedvelői számára, hiszen kevéssel a Kossuth- és Jászai-díjas Benedek Miklós után Jakab Csaba is távozott - adta hírül az Art-Színtér. Noha Jakab mozifilmekben és tévéfilmekben éppúgy gyakran megfordult, mint a világot jelentő deszkákon, elsősorban szinkronmunkái miatt ismeri őt az ország. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínészként olyan sztároknak kölcsönözte a hangját, mint Chuck Norris, Lex Barker és Denzel Wasington. De akkor is őt hallhattuk nem egy alkalommal, amikor Denzel Washingtont, Tchéky Karyót, Billy Bob Thorntont vagy Jean-Claude Van Damme-ot néztük.

Csornán született 1953-ban, de fiatalkora jelentős részét Algériában töltötte, a középiskolába is ott járt, mivel az édesapja ott dolgozott kiküldetésben építészmérnökként. Ennek köszönheti egyébként, hogy kiválóan beszél franciául. Noha az apja építésznek vagy közgazdasági pályára szánta, Jakab inkább a színpadot választotta.

Hirdetés

Tanulmányait a Színház és Filmművészeti Főiskolán végezte a '70-es évek második felében, a Vígszínháznál töltött gyakornoki időszaka után pedig vidékre szerződött, a szolnoki Szigligeti Színház társulatához csatlakozva. Az első filmszerepére sem kellett sokat várnia, 1981-ben játszott Szurdi András filmjében, A transzportban. Játszott még az István, a királyban, a Képvadászokban és az Állítsátok meg Terézanyut! című filmben is sok egyéb alkotás mellett.

Pályafutása során tagja volt a Népszínháznak, majd a Budapesti Kamaraszínháznak, játszott a Pécsi Harmadik Színházban, fellépett a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, megtapsolhatta a budapesti József Attila Színház közönsége, de  az egri Gárdonyi Géza Színházban, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban és az Art-Színtér színházban is várt rá néhány emlékezetes alakítás.

Szinkronszerepei mellett ő volt több csatorna (Movies 24, AXN Black, Sony Movie Channel, Viasat Film) hangja is, valamint láthattuk és hallhattuk őt az RTL több műsorában, mint konferanszié.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)