Hirdetés

DC Extended Universe kronológia - így nézd helyes időrendi sorrendben a filmeket és sorozatokat

|

A DCEU esetében sokkal egyszerűbb összerakni egy kronológiai sorrendet, mint anno a Marvelnél, de azért így sem árt figyelni arra, hogyan nézzük végig az egyes alkotásokat.

Hirdetés

Első, 2017-es publikálása óta többször frissítettük már a Marvel filmes univerzum helyes kronológiai sorrendjéről szóló cikkünket, vagyis azt az anyagot, melyben időrendi, nem pedig megjelenési sorrend szerint állítottuk egymás mögé az MCU mozifilmjeit és tévésorozatait. Sőt, videós formában is feldolgoztuk már kétszer ezt az egyre csak bővülő anyagot, legutóbb például alig pár hete. De mi a helyzet a rivális DC moziverzummal?

Sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, ha egy hasonló listát kell összeállítani a DC Extended Universe, avagy DCEU filmjei kapcsán, és ennek két oka is van. Egyrészt fennállásának tíz esztendeje alatt a DCEU jóval kevesebb filmet termelt ki, mint a Marvel Studios, tévésorozatból pedig egyetlen egyet kaptunk csupán. Másfelől alig voltak visszaugrások az időben, ami úgyszintén megkönnyíti a kronológiai sorrend felállítását. Lássuk tehát, hogyan kell nézni a DCEU alkotásait, ha nem a megjelenési sorrendet akarjátok követni. 

Hirdetés

Előtte azonban gyorsan térjünk ki még egyetlen egy kritériumra: most kizárólag az univerzumon belüli filmekről lesz szó, nem érintjük tehát a 2019-es Jokert és a 2022-es Batmant, ezek a filmek ugyanis teljesen különálló, úgynevezett "elseworld" világokban játszódnak, nincs közük a fő DC-s moziverzumhoz.

Wonder Woman

Kronológiai sorrendünket rögtön a DC filmes univerzumának negyedik kalandja, a 2017-es Wonder Woman nyitja, mivel néhány napjainkban játszódó jelenetén kívül a film az első világháború idején kíséri nyomon Diána themüszkirai hercegnő, vagy ahogy a nagyvilág ismeri, Wonder Woman kalandjait, illetve itt ismerkedhetünk meg a főhősnő szerelmével, a Chris Pine által alakított Steve Trevorral. Még csak nem is ebben a filmben bukkant fel egyébként először Gal Gadot Wonder Woman szerepében, de az kétségtelen, hogy első önálló története lett a szuperhősnő messze legjobb sztorija, valamint a DCEU egyik legjobb filmje is. Továbbá az sem tűnik merész állításnak, hogy az első Wonder Woman egyben az eddig készült talán legjobb, női főhőssel dolgozó szuperhősös mozi. Egyedül az antagonista miatt lehet hiányérzetünk, Arész, a háború istene könnyen feledhető főgonosznak bizonyult.

Wonder Woman 1984

Időrendben haladva Gal Gadot második szólómozija, a Wonder Woman 1984 a következő állomás, ez a film pedig azt bizonyítja, hogy végtelenül egyszerű a legnagyobb magaslatokból is a mélybe hullani. Hiába rendezte mindkét részt Patty Jenkins, hiába forrt egybe a karakter Gal Gadottal, a Wonder Woman 1984 egészen szörnyű lett, még az aktuális gonoszok, a Kristen Wiig-féle Gepárd és a Pedro Pascal által alakított Maxwell Lord sem tudták menteni a helyzetet, sőt inkább csak tovább rontottak rajta. Pedig a '80-as évek annyi más produkció esetében bizonyult már hálás időszaknak, ezúttal mégsem jött be a terv. A kifejezetten gyenge bevételekhez nyilván hozzájárult a még javában tomboló koronavírus-járvány is, a streamingből származó pénzek viszont nem lehetettek annyira rosszak, mivel a Warner harmadszorra is esélyt akart adni Patty Jenkins és Gal Gadot párosának, egészen James Gunn érkezéséig és a DC moziverzum teljes átszervezéséig úgy volt, hogy el fog készülni a Wonder Woman 3. Nos, nem fog.

Az acélember

Kronológiailag a harmadik helyre került a 2013-as Az acélember, az a film, ami elindította az egész DCEU-t, ami ekkor még Zack Snyder vízióján alapult. Ebben a moziban öltött először kék-vörös szerkót Henry Cavill, akinek szintén Gunn érkezése miatt kellett távoznia - külön kellemetlen, hogy azután küldték el, miután már hivatalosan bejelentették a visszatérését, de hát nincs mit tenni, ilyen ez a filmes szakma. Az acélember főleg a mellékszereplők között villantott nagy neveket, hiszen Superman édesapját, Jor-Elt Russell Crowe, míg nevelőapját, Jonathan Kentet Kevin Costner alakította. A főgonosz, vagyis Zod tábornok szerepe Michael Shannonnak jutott, őt látni fogjuk még visszatérni idén a Flash - A Villám filmben. Superman szerelme, Lois Lane szerepe pedig Amy Adamshez került, aki még két másik moziban visszatérhetett. Bár Az acélember nem tartozik a legjobb DC-s mozik közé, megvoltak a maga pozitívumai, és csak sikerült berúgnia az egész filmes univerzum ajtaját. 

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala

A Warner és a DC nem sokáig húzták az időt, a következő, Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című filmben rögvest egymásnak is engedték a képregénykiadó két nagyágyúját, sőt ebben tűnt fel először Wonder Woman is. Henry Cavill Supermanjéhez Ben Affleck csatlakozott Batmanként, Jeremy Irons lett Alfred Pennyworth, míg Superman legnagyobb nemezise, Lex Luthor Jesse Eisenberg alakításában mutatkozhatott be. A casting több pontja is megosztotta a rajongókat, és bár a kritikusok egyáltalán nem voltak elájulva a filmtől, 872 millió dollárt azért csak összeszedett, szóval a stúdió továbbra is biztosítottnak látta a jövőt, és még mindig bízott Zack Snyder elképzeléseiben - ezt a filmet is neki köszönhettük ugyebár.

Suicide Squad - Öngyilkos osztag

Mielőtt még a legnagyobb hősök megkaphatták volna saját csapatmozijukat, a Warner előbb a rosszfiúkat és -lányokat verbuválta össze egy botcsinálta kompániává. Ebben mondjuk nem volt sok köszönet, nem véletlen, hogy a 2016-os Suicide Squad - Öngyilkos osztag direktora, David Ayer nemrég azért kampányolt, hogy Snyderhez hasonlóan ő is befejezhesse a film rendezői, bővített változatát, mivel véleménye szerint ezt a sztorit a Warner és a vágószoba barmolta szét. Pedig az Öngyilkos osztag adott nekünk egy csomó érdekes karaktert, az egész bandát összetrombitáló, Viola Davis által alakított Amanda Waller nemcsak a következő Öngyilkos osztag filmben és a Peacemaker sorozatban tért vissza, hanem az egyik olyan szereplő lesz, aki megússza James Gunn érkezését: szerepelni fog az új filmes univerzumban, sőt hamarosan saját tévésorozatot is kap. Jared Leto Jokere már nem aratott akkora sikert, nagyon megosztotta a rajongókat, az egész produkció abszolút nyertese azonban mindenképpen Margot Robbie, aki tökéletes választás volt Harley Quinn szerepére, nem véletlen játszhatta el két másik filmben is.

Az Igazság Ligája

Az antihősök bevetése után az igazi A-ligás héroszok léptek színre, a 2017-es Az Igazság Ligája viszont korántsem abban a formában került a mozikba, ahogy eredetileg Zack Snyder megálmodta. Egy személyes tragédia miatt a rendező távozott a produkcióból, a helyére pedig a Bosszúállókat öt évvel korábban már sikerre vivő Joss Whedon ült be. Aztán kiderült, hogy nem Whedon volt a jó megoldás, akinek nem sikerült megismételnie azt, ami az MCU-ban összejött neki. Az Igazság Ligája hiába dobta be a DC nagy triója, vagyis Wonder Woman, Superman és Batman mellé Aquamant, Cyborgot, valamint Flasht, nem állt össze élvezetes produkcióvá. Ciarán Hinds Steppenwolfja eldobható főgonosznak bizonyult, attól pedig még nagyon messze álltunk, hogy a Liga magával Darkseiddel szálljon szembe. A film 657 millió dollárral zárt, vagyis jóval kevesebb pénzt hozott, mint a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, azaz minden szempontból csalódást okozott. Ezt követően online petíciókban harcoltak a rajongók éveken át a Snyder-féle eredeti verzióért, és végül csoda történt: a Warner tényleg hajlandó volt elkészíteni és az HBO Maxon bemutatni a négyórás, Zack Snyder: Az Igazság Ligája címmel megjelent rendezői változatot.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Aquaman

Snyder távozása után eltűnni látszott a DC filmes univerzum kényszeredetten sötét, komor tónusa, James Wan filmje, a 2018-as Aquaman már nem vette véresen komolyan magát, ennek meg is lett az eredménye: egy világ jegyezte meg örökre a címszereplőt alakító Jason Momoa nevét (már ha erre a Trónok harca sorozat nem lett volna elég), a mozi pedig 1,146 milliárd dolláros bevételt termelt. Sztárokból nem volt hiány: Merát Amber Heard, Nuidis Vulkót Willem Dafoe, Néreusz királyt pedig Dolph Lundgren alakította. Aquaman anyja Nicole Kidman lett, a gonoszok oldalán pedig Yahya Abdul-Mateen II alakításában Fekete Manta, illetve Patrick Wilson állt, mint Marius Orm, avagy az Óceán Ura. A második részt már többször elhalasztották, de remélhetőleg most tényleg semmi nem jön közbe és év végén valóban érkezik a folytatás, ami egyben le is zárja a jelenlegi DC moziverzumot.

Shazam!

A humorosabb, vidám vonalat erősítette az első Shazam! film is, főszerepben Zachary Levivel. Nem hozott óriási bevételeket, de nem is volt drága elkészíteni ezt a szuperhősös kalandot, melyben az ifjú Billy Batson sérthetetlen szuperhőssé változott minden egyes alkalommal, ha kimondta a Shazam varázsszót. Ellenfele Dr. Thaddeus Sivana lett Mark Strong alakításában, és maradjunk annyiban, nem belőle vált a DC legemlékezetesebb mozis gonosza. A körítés, a humor mindenesetre simán elvitte a hátán a filmet, és ismét bebizonyosodott, hogy egy DC-mozi lehet harsány és humoros is. Persze vannak kivételek.

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)

És ilyen kivétel lett rögvest listánk következő versenyzője, a 2020-as Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) - igen, tényleg ez volt a film teljes címe. Margot Robbie visszatért, mint Harley Quinn, és Jokerrel való szakítása után megpróbált a saját lábára állni. Kapott mindehhez egy halom barinőt, de hiába alakította a főgonosz Fekete Maszkot Ewan McGregor, valahogy mégsem állt össze a dolog. Noha látványosan bukdácsolt ez a mozi, az továbbra is világosan látszott, hogy Harley Quinn karakterében és Margot Robbie játékában még bőven van potenciál.

The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag

Éppen ezért szerepelt Margot Robbie a következő filmben ismét a stáblista kiemelt helyén. A 2021-es The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag megszületéséhez azonban a Marvel ügyetlenkedése is kellett. Történt ugyanis, hogy megkérdőjelezhető, régmúltból előásott tweetjei miatt a Marvel és a Disney kiadta A galaxis őrzői filmek rendezőjének, James Gunn-nak az útját, akire egyből lecsapott a DC. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem: a Gunn által rendezett The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag nem lett pénzügyi siker, de kifejezetten szórakoztató filmet kaptunk, ez az irány pedig szemmel láthatóan tetszett a Warnernek is. Nem csak berendelték a John Cena által alakított egyik karakter, Peacemaker (magyarul Békeharcos) spin-off sorozatát az HBO Maxra, sokkal nagyobb terveik voltak Gunn-nal. Persze mint már tudjuk, a Marvel később megenyhült, visszahívták Gunnt, aki meg is rendezte A galaxis őrzői harmadik részét és a hozzá kapcsolódó karácsonyi különkiadást, de közben elfogadta a Warner ajánlatát: ő lett a DC Studios társelnöke, és ő felel a teljesen új alapoktól induló DC filmes univerzumért. 

Peacemaker - Békeharcos

Már csak a főcímvideó miatt is kötelező lett volna elkészíteni a Peacemaker - Békeharcos című sorozatot, de szerencsére nem merülnek ki ennyiben az érdemei. Gunn jellegzetes humora átjárta az összes részt, John Cena pedig tökéletesen hozta a teljesen eltorzult morális iránytűvel rendelkező, saját szabályrendszerén belül viszont végig következetes igazságosztót. Rögtön be is jelentették a második évadot, de most már tudjuk, hogy a korábban említett Waller-sorozat miatt biztosan csúszni fog a folytatás. Természetesen ezen is James Gunn fog dolgozni, neki előbb azonban még össze kell hoznia a Superman: Legacy mozifilmet, amit ő ír és ő is rendez. Csak a Superman-film és a Waller-sorozat után készülhet tehát el a Peacemaker - Békeharcos második etapja.

Black Adam

Dwayne Johnson hatalmas ígéretekkel harangozta be a Black Adam filmet, melynek nemcsak főszereplője, de egyik producere is volt, valódi szerelemprojektnek tekinthető számára ez a mozi, nem kevés évet ölt bele abba, hogy elkészülhessen. Sőt, a film stáblistás jelentében felbukkanó Henry Cavill visszatérését is ő harcolta ki a stúdió fejeseinél. Johnson terve azonban megbukott: a Black Adam jócskán alulteljesített az előzetes várakozásokhoz képest, bár elvileg a streamingbevételek megmentették a teljes bukástól. Johnson tervei viszont így a kukában végezték. Ő ugyebár azt szerette volna, ha Black Adam és Superman összemérhetnék erejüket a filmvásznon, erre viszont nem fog sor kerülni. A stúdió kiadta Henry Cavill útját, és Dwayne Johnsonnal is világosan közölte Gunn, hogy egyáltalán nem tervez vele az új DCU-ban belátható időn belül.

Shazam! Az istenek haragja

Listánk jelenlegi utolsó szereplője az idén márciusban bemutatott Shazam! Az istenek haragja, melyben immár egy teljes szuperhőscsalád állt a címszereplő oldalán, nekik kellett szembeszállniuk Atlasz lányaival. A logikátlan forgatókönyv és a végjátékra teljesen széteső narratíva megtette hatását: a film világszinten eddig 132 millió dollárig jutott, és ez már nem igazán fog változni. Ilyen számok mellett pedig kétséges, hogy Shazam visszatérhet-e majd az új DC moziverzumban, noha ennek lehetőségét korábban alapvetően James Gunn sem zárta ki. David F. Sandberg tehát nem tudta megismételni a 2019-es közönségsikert, a Shazam! folytatása gyakorlatilag minden fronton, a mozipénztáraknál, a nézőknél és a kritikusoknál is elbukott. 

Itt tartunk pillanatnyilag, és már csak karnyújtásnyira van tőlünk a DC Extended Universe lezárása, sírkövére pedig felvéshetjük majd, hogy élt kereken tíz évet, 2013 és 2023 között. James Gunn és Peter Safran, a DC Studios társelnökei ugyanis egy teljesen új moziverzumot álmodtak meg, melyet a 2025 nyarára tervezett Superman: Legacy film fog elindítani. Gunn rögvest be is jelentett az új kánon, vagyis a DCU kapcsán öt mozifilmet és öt tévésorozatot, két év múlva tehát egy teljesen új idővonalat kell majd nekünk is elkezdenünk vezetni. Addig azonban még három film érkezik, ezek lesznek a DCEU záró történetei. Júniusban megkapjuk a Flash - A Villámot, ami multiverzumos sztorijával tökéletesen alkalmas lesz a finálé szerepének betöltésére, augusztusban kerül mozikba az eredetileg csak az HBO Maxra tervezett Blue Beetle, decemberben pedig jön az Aquaman és az Elveszett királyság. Ezen mozik bemutatója után ígérjük, frissíteni fogjuk a most összeállított kánon időrendet. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)