Hirdetés

A Harry Potter 18+-os film lehet? Tiltakoznak egy új törvénytervezet ellen

|

Közleményben tiltakozott az RTL a törvényjavaslat ellen, mely korlátozná a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását műsorokban és reklámokban.

Hirdetés

A T/16365. számú törvényjavaslat részeként beterjesztett A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény és A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény tervezete heves társadalmi vitákat váltott ki az elmúlt napokban.

Ezekre reagált a mai nap folyamán a RTL Klub Magyarország is, hivatalos Facebook-oldalán közzétett közleményében. A törvénytervezet szövegéből az derül ki, hogy a jogalkotó meg akarja tiltani a 18 éven aluliak számára hozzáférhető médiatartalmakban a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását, avagy "népszerűsítését". Erre reflektált most a csatorna.

Hirdetés

Az RTL az említett közleményben úgy fogalmazott, hogy "A tervezet aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozná a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban".

Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy amennyiben elfogadásra kerül a törvényjavaslat, a jövőben már csak 18 éven felülieknek lehetne bemutatni olyan mozifilmeket, mint Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy a Harry Potter széria egyes filmjei, sőt olyan tévésorozatok bizonyos epizódjai is csak késő este kerülhetnének adásba, mint a Jóbarátok, a Szomszédok vagy a Barátok közt.

Az RTL mindezeken felül kiemelte, hogy véleményük szerint a tervezet "A médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okoz, és minden állampolgár számára megnehezíti egyes tartalmak elérését, de ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából, ezzel ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet".

A tervezett törvénymódosítás ellen a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is tiltakozott tegnap, mivel szerintük "Az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket."

Egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy "A fürdővízzel együtt kiönti a gyereket is az a politika, amely intézményesíti a cenzúrát, azzal, hogy törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a nappali műsorokban".

Érvelésük szerint a gyakorlatban eztán az említett műsorok vetítése "kizárólag 23 és 05 óra között lesz  jogszerű, még úgy is, hogy feltüntetik a 18 éves korhatárt a műsorszámban".

A többek között a Szigetet, az Akváriumot, az Artisjust, vagy a MAHASZ-t is magában foglaló Music Hungary Szövetség is közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy "A törvényjavaslatnak ezen része nemcsak a másságot fogja negatívan megbélyegezni, de negatívan befolyásolja a társadalmi elfogadást és toleranciát, emellett súlyosan csorbítja és korlátozza a szólás- és művészi szabadságot."

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)