Hirdetés

2023 legjobb Amazon és Apple tartalmai - Gen V-től a Ted Lassóig

|

Miután a többi streamingszolgáltató válogatásait letudtuk, nagy kanállal merítettünk az Amazon Prime Video és az Apple TV+ tavalyi kínálatából is.

Hirdetés

2023 legjobb Apple TV+ tartalmai

A siló (Silo)

Az Apple TV+ ért hozzá, hogy különleges oldalról közelítse meg a sci-fi műfajt: a For All Mankinddal, a See-vel és a Különválással már bizonyította ezt, tavaly pedig újabb nevet írtak fel a képzeletbeli listájukra A siló képében. A sorozatot Hugh Howey regényfolyama alapján A törvény emberét is készítő Graham Yost hozta össze, és meglehetősen izgalmas alapanyagból dolgozhatott, hiszen a sztori egy disztópikus jövőben játszódik, amikor az emberiség maradéka egy teljesen elszigetelt társadalomban, egy földalatti bunkerben él. Több évszázada vannak lent, és már senki sem tudja, hogyan kerültek oda, vagy mi történt a külvilággal. A kinti körülmények azonban mérgezőek, és ha bárki kimegy, meghal, ezért vasszigor uralkodik odalent. Ebben a közegben fonódnak össze egy seriff (David Oyelowo), az ő felesége (Rashida Jones) és egy karbantartó gépész (Rebecca Ferguson) sorsai egy összeesküvés-elmélet nyomán, amelynek felfedezése olyan izgalmakat rejt, hogy akit elkap, az garantáltan végig fogja pörgetni a tíz epizódot. A bevonódást segíti az elszigeteltségből fakadó sajátos atmoszféra és a remek színészi játék is, élen Fergusonnal.

Hirdetés

Az eltérített járat (Hijack)

Nagyon nehéz új repülőkatasztrófás és -eltérítéses filmeket készíteni, hiszen a filmesek lényegében már mindent megmutattak a témában, amit csak lehetett. A legtöbben az akció szemszögéből közelítették meg a dolgot, de Idris Elba karaktere ezúttal nem erővel, hanem intellektussal próbál meg rendet tenni egy Londonba tartott, de eltérített repülőgépen. Finom modorral, körmönfont mondatokkal tárgyal, és folyamatosan elemzi a helyzetet, hogy megfontoltan hozhassa meg a következő lépést. Mediátori szerepet betöltve igyekszik jó kapcsolatot ápolni a többi utassal, de a merénylőket is meg akarja érteni. A gépen zajló események mellett fontos szerepet kapnak a felszíni történések, az otthoni elvarratlan szálak is. A sorozat végig feszült, amit egyrészt a valós idejű dramaturgia, másrészt a kamarajelleg generál, a téteket pedig a kifejezetten erős alakítások húzzák alá, amik közül kimagaslik Elbáé, aki testhezálló karaktert kapott. Az eltérített járat talán nem mindenkinél kerül a repülőgépes tartalmak élmezőnyébe, de emlékezetes maradhat.

Direkt terápia (Shrinking)

A feelgood-tartalmaknak fontos szerepük van az életünkben: kikapcsolnak, feltöltenek, adnak egy kis pluszt a mindennapokban. Ilyen a Ted Lasso, amire mindjárt visszatérünk, és ilyen Brett Goldstein (Ted Lasso), Bill Lawrence (Kerge város, Dokik) és Jason Segel (Így jártam anyátokkal, Lepattintva) sorozata, a Direkt terápia is. Ebben egy gyászoló pszichiáter úgy dönt, hogy a terápia szabályait felrúgva őszinte lesz a klienseivel és pontosan elmondja, mi a helyzet velük. A férfi ezzel hatalmas változásokat hoz az emberek életébe, beleértve a sajátját is. Elsőre ez inkább tűnik drámának, mintsem jóleső komédiának, de nem véletlenül lett sokak kedvenc terápiás időtöltése a sorozat: egy kellemes, édes-bús dramedy, amely tele van frappáns párbeszédekkel és remek karakterekkel (mint a pszichiátert szomorú bohócként megformáló Jason Segellel, a bájosan morgós Harrison Ford vagy az Egy rém rendes családból ismert Ted McGinley). Meglepően gyorsan elröppen a Direkt terápia tíz epizódja, szóval ajánlott beosztani, naponta egyet javaslunk levertségre, rosszkedvre.

Minden kémia (Lessons in Chemistry)

Mióta Brie Larson Marvel Kapitányként harcol, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy sokkal többre is képes: nem véletlenül kapott a 2015-ben bemutatott A szobáért Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjat is. Az Apple TV+ egyik 2023-as újdonságában, a Bonnie Garmus magyarul is megjelent regényén alapuló Minden kémiában ismét megmutatja, hogy mit tud, a koncepció pedig adja magát ehhez: egy igazi feminista történetről van szó, amelynek főszereplőjét, Elizabeth Zottot a rendszer mindenféle módon el akarja nyomni, de ő nem hagyja magát. A nő tehetséges kémikus, aki képességei alapján bármilyen posztot betölthetne, de az 1950-es években a nők számára nem volt egyszerű munkát vállalni. Elizabeth aztán megismerkedik egy férfival, aki végre a kollégát látja benne, és a jövőbe ugorva azt láthatjuk, hogy a nő egy tévéműsorban számol be a receptjeiről, és egyúttal a teljesebb életre igyekszik tanítani a nézőket. A Minden kémia fontos társadalmi mondanivalót ad át többek között ötletes megoldásokkal és egy remekelő főszereplővel, már csak ezért is érdemes elkezdeni.

Szigorúan barátság (Platonic)

Seth Rogent legtöbben a füves vígjátékokkal azonosítják, ugyanakkor sokkal több ennél: tehetséges forgatókönyvíró és producer is, akinek olyan projektekből vette ki a részét, mint a Preacher, a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz, az Invincible és a The Boys. Az Apple támogatásával készült romkom, a Szigorúan barátság szkriptjét ugyan nem ő írta, viszont a produceri kredit mellett a főszerepet is bevállalta Rose Byrne (Rossz szomszédság, Instant család) oldalán. Francesco Delbanco és Nicholas Stoller antológia-sorozatának első állomásában két korábban egymástól eltávolodott barátot követhetünk figyelemmel, akik az egyikük válása után újra közel kerülnek. Ennyi alapján snassznak tűnhet a sztori, de a Szigorúan barátság legjobb eleme pont az, ahogy két érdekes ember, akik fordulóponthoz érkeztek a saját világukban, hogyan lehelnek új életet a barátságukba, és önmagukba. Aki Rogen miatt fetrengős poénokra számít, az csalódni fog, viszont a mosolygásra bíró, életigazságokra rávezető stílus könnyen betalálhat, a főszereplő páros pedig telitalálat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ted Lasso (Ted Lasso) 3. évad

Ha a Direkt terápiánál említettük a feelgood kifejezést, akkor ez a Ted Lassóra hatványozottan igaz. Igazi húsleves a léleknek, ahogy egy pozitív szemléletű, az élet napos oldalát néző, sikeres amerikai fociedzőt egy szebb napokat is látott brit fociklubhoz szerződtetnek le, aki aztán a pályán kívül és belül is mindenkire hatást gyakorol, miközben több nehézséggel is meg kell birkóznia. Valószínűleg fele ennyire sem lenne élvezetes a sorozat, ha a címszereplőt nem a fanyar humoráról ismert Jason Sudeikis (Családi üzelmek, Förtelmes főnökök) formálná meg végtelenül szerethető módon, hiszen nincs benne olyan elem, amit ne láttunk volna már sportfilmben és olyan karaktertípus, aki ne lenne ismerős, de a készítők olyan profin zsonglőrködnek a hozzávalókkal és a szereplőkkel, hogy ez mit sem számít. A közegben jó érzés elmerülni, a figurák a játékidő előrehaladtával egyre erősebb kontúrokat kapnak, és az életigenlés átadása hibátlanul működik. Üröm az örömben, hogy elvileg a 3. évad egyben a széria zárószezonja is, de voltak rá utalások, hogy talán nem búcsúztunk el végleg Ted Lassóéktól. Akinek eddig kimaradt, az kóstoljon bele, nem kell hozzá se foci-, se sportrajongónak lenni.

Van olyan kedvenc filmed vagy sorozatod, ami lemaradt a listáról, de itt lenne a helye?

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)