Amazon: Ügyvéd 1-4. rész kritika - ilyen lenne egy tökéletes adaptáció?

|

Az első négy rész alapján a Disney+-os Amazon: Ügyvéd sorozat pontosan azoknak szól, akik imádták az eredeti She-Hulk képregényeket is.

Bár a kilencrészes Amazon: Ügyvéd, avagy She-Hulk: Attorney at Law sorozat csak holnap, augusztus 18-án startol el a Disney+-on, mi olyan szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy nemrég megnézhettük a széria első négy epizódját. Mi több, szigorúan spoilermentesen, de nektek is mesélhetünk a látottakról.

És az a helyzet, hogy a sorozat majdnem felének megtekintése tükrében kijelenthető: az Amazon: Ügyvéd alkotói pontosan értették, mitől különleges ez a karakter, és miért szereti annyi rajongó a képregénysorozatait. 

A kisképernyőkre átültetett Jennifer Walters / Amazon szerepére tökéletes választás volt Tatiana Maslany, aki remekül hozza a főszereplőt civilben és zöld óriásnőként is, mellette ráadásul a mellékszerepekben is csupa remek alakítással találkozhatunk, legyen szó akár a Jen barátnőjét alakító Ginger Gonzagáról, akár az olyan nagy visszatérőkről, mint az előzetesekben már megvillantott Mark Ruffalo, Tim Roth, vagy épp Benedict Wong. A kiváló szereposztás messze nem minden, ehhez igazi csapatmunka kellett.

Az Amazon sorozat írója, Jessica Gao korábban három másik Marvel projektre is jelentkezett, de rendre elhajtotta őt a stúdió. Ez nekünk, nézőknek hatalmas szerencse, mivel így végül ezt a sorozatot kapta meg, és a széria minden percéről süt, hogy Gao ismeri, szereti és érti az alapanyagot.

A sorozat egy teljesen hétköznapi ügyvédnőről szól, aki szeretne valahogy boldogulni a munkahelyén, harminc fölött már a pasizás sem egyszerű feladat számára, majd egy baleset következtében hirtelen olyan zöld óriássá tud változni, mint unokatestvére, Bruce Banner, vagyis a Hulk... vagyis nem pont olyanná, hiszen míg Hulk csak hosszú évek alatt vált képessé arra, hogy úrrá legyen magán, Jennifer a nulladik perctől "észnél van" akkor is, ha átváltozik Amazonná - sőt, ezek az átváltozások egyáltalán nem spontánok, ő maga irányítja őket. Szuperképességeinek köszönhetően hamar megváltozik magánélete és munkája is, közben pedig valódi cameócunamit zúdítanak ránk az alkotók. Aki szeret lubickolni abban, hogy az MCU-ban összeérnek a szálak és néha összefutnak a főbb szereplők, kifejezetten imádni fogja a sorozatnak ezen vonalát. 

A vígjátékos és klasszikus amerikai jogásszorozatos főbb csapásvonalakat viszont az is élvezi majd, akinek nincs semmi ismerete az MCU-ról és úgy általában a képregények világáról. Úgy istenigazán azonban tényleg a keményvonalas rajongók dobják el az agyukat, mert ez a széria konkrétan a képregényfüzetek lapjairól kecsesen leballagott Amazonról szól. Az apróbb változtatások mind a történet gyors sodrását segítik elő, és négy rész után még messze nem tudni, hová fog kifutni ez az egész, egyelőre csak egészen egyszerűen jó nézni azt, amint elénk pakol a Marvel. 

Érdekes lesz látni, hogyan alakul majd Jennifer Walters személyisége, hiszen anno a képregényekben az is egy nagyon izgalmas vonal volt, ahogy először csak szuperhősként aratott diadalokat, majd jogászként is sikeressé vált, és rá kellett jönnie, vannak az életnek olyan területei is, ahol emberként, és nem zöld Amazonként tud hibátlanul helytállni. Egyelőre kérdés, hogy kifutunk-e ide a kilenc rész végéig, de úgy tűnik, az sem baj, ha nem itt akarnak egy teljes személyiségfejlődésbéli kört leírni az alkotók, hiszen Amazonnak helye kell, hogy legyen az MCU jövőjében.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Az már csak külön egy kis hab a közmondásos torta tetején, hogy a képregényekből a negyedik fal áttörését is adaptálták: a főhősnő néha a kamera felé fordul, és kiszól a nézőkhöz, valahogy úgy, mint Deadpool szokta ezt csinálni saját filmjeiben. Ez az elem is működik, nem erőltetett, ahogy a sorozat humoráról is az mondható el, hogy nagyrészt valóban szórakoztatóak a poénok (amikből ezúttal nagyon-nagyon sokat kapunk), de nem csap át teljesen bazári stílusba annak ellenére sem, hogy dedikáltan egy vígjátéksorozatról van szó - mi legalábbis nem éreztük így, de persze mindenkinél máshol húzódnak a határvonalak.

Egyetlen dolog hiányzik egyelőre: a valódi dráma, ami a háttérben nem egyszer ott volt a képregényekben Amazon történeteinél. Ezt vagy az évad második felére tartogatták a készítők, vagy pedig úgy érezték, hogy érdemes lenne ezúttal inkább a humoros iránynál megmaradni. Utóbbi esetben sem lennénk kimondottan mérgesek. 

Jennifer Walters egy szerethető és szerethetően esendő hősnő, akin sokan átnéznek. Amazon azonban egy elképesztően menő és nem mellékesen mutatós szuperhős, aki minden férfi álma. Ez a kettősség adja a sorozat esszenciáját. Illetve az, hogy egy jó, képregényeken alapuló kalandban nem feltétlenül csak a világ megmentése lehet a cél ezredszerre is, hanem olykor megéri kicsiben is játszani - épp ezért volt például annyira remek a Sólyomszem sorozat.

Ha többet szeretnél megtudni Amazon képregényes múltjáról, akkor ajánljuk figyelmedbe She-Hulk magyarázónkat írott formában, illetve videóként:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)