Hirdetés

Zotac Erődemonstráció

|

Ránézésre szinte ugyanazt kapjuk. A hűtés alatt azonban már felfedezhető egy-két változás...

Hirdetés

Az előző mélyvizes drágaság után most ismét visszatérünk a realitások talajára, és két olyan termékkel ismerkedhetünk meg, melyeknek igen nehéz dolgunk van a jelen piaci helyzetben. A Zotac GeForce 9800-as kártyáinak olyan ellenfelei akadnak, mint pl. az OC-s 4850-esek vagy a szimpla, 512 MB-tal felszerelt HD 4870-es Radeonok. Bár ez utóbbi kártyák inkább a GTX 260 típusú vezérlők ellenfelei, egy-két spéci 9800 GTX+ egész közelről súrolja egy alap 4870-es árának az alját.

 

zotac_9800gtx_plus_box_k.png

 

Szóval két vendégünk is van, nagyon hasonló típusjelzéssel és külsőségekkel. Egyikük egy mezei GeForce 9800 GTX, a gyártóra jellemző matricával felszerelt referencia hűtéssel. Sok újdonságot nem lehet vele kapcsolatban megemlíteni, a Zotac is a 128 darab stream processzorral telitömött G92-es grafikus magot forrasztotta a fekete nyomtatott áramkörre. Eme DirectX 10-es csodának 675 MHz-en ketyeg a 65 nanométeres gyártástechnológiával készült magja, a stream processzorok üzemfrekvenciája 1688 MHz. A memória modulok 256 bites adatbuszon keresztül kommunikálnak a grafikus lapkával, órajelük effektíve 2200 MHz. A kártya beindításához két 6 pines tápcsatlakozó szükséges, szerencse, hogy egy átalakítót mindenféleképpen találni fogunk a dobozban. A monitorkimenetek története kimerül két DVI-ban, melyek felett egy TV-Out is található.

 

zotac_9800gtx_k.png
zotac_9800gtx_plus_k.png

 

Elméletileg valamivel frissebb fejlesztés a Zotac 9800 GTX+ AMP! Edition, ám első szoftveres vizsgálatunk rögtön megcáfolta ezt. A GPU-Z legfrissebb kiadása ugyanis 65 nm-es magnak ismerte fel a GTX+-on található lapkát. Érdekes információ ez számunkra, vajon a Zotac „csak" annyit tesz, hogy a jobban sikerült 65 nanos GTX magokat tolja rá a Plus-os verziókra is? Nos, szerencsére nem. Mi mással lehetne ellenőrizni egy gyártástechnológia váltást, mint egy jól megkomponált fogyasztásméréssel?! A végeredmény 20-25 Wattal kisebb étvágy, mely minden paramétert - 55 nm, de magasabb órajelek - figyelembe véve korrekt adatnak tűnik. Az „új" GPU üzemfrekvenciája jóval magasabb, melyre még a gyártó is rátett egy lapáttal és a végeredmény 750 MHz lett. A stream processzorok száma nem változott, órajelük viszont 1875 MHz-re emelkedett. Végül térjünk át a fél gigányi GDDR3-as memóriára, melyek 100 MHz-cel ketyegnek gyorsabban a plusz nélküli változathoz képest. A hűtés és a kimenetek kiosztása nem változott.

 

zotac_9800gtx_plus_back_k.png

 

Tesztgépünk alapját ezúttal egy Gigabyte X48T-DQ6 adta, melyben egy Intel Core 2 Duo E8500 típusú processzor üzemelt kétszer 2 gigabájt DDR3-as memória társaságában. A 64 bites Windows Vista Ultimate SP1 rendszerre a legfrissebb GeForce-meghajtó került, mely alapból tartalmazza a legfrissebb PhysX eszközillesztőt is. A 3DMark Vantage eredményeket tehát e információ tudatában tessék elemezgetni.

 

zotac_3dmark_k.png
zotac_crysis_k.png
zotac_fear_k.png
zotac_ut3_k.png

 

Nos, elmondható, hogy csöppnyi változásnak lehetünk szemtanúi, nagyjából ennyi teljesítménybeli pluszra lehetett számítani a GTX+ kapcsán. A melegedéssel egyik kártyának sem volt különösebb gondja, az viszont feltűnt, hogy a sima GTX hűtőjén a ventilátor hamarabb kapcsolt fel, és kergette ezzel őrületbe a kollégákat. Hogy jó vétel-e bármelyik is? Ezt döntsétek el ti!

Árak:

Zotac GeForce 9800 GTX 512 MB GDDR3:  46800 Ft

Zotac GeForce 9800 GTX+ AMP! 512 MB GDDR3: 49500 Ft

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)