Hirdetés

Videólesen a neten!

|

Egyre hatalmasabb bázisa van az internetes videómegosztásnak. Ahogy nő a sávszélesség és javulnak a szoftveres megoldások, egyre-másra bukkannak fel a különböző gyűjtőoldalak, ahol a leglehetetlenebb témákban is találhatunk képanyagokat.

Hirdetés

Nem mindegy azonban, mit, hol és hogyan keresünk, ráadásul ahhoz is dolgozni kell kicsit, hogy a videó valóban átvándoroljon a gépünkre.

Hol érdemes körülnézni?
A videócserélő oldalak annak idején azért indultak, hogy boldog-boldogtalan feltehesse a remegő kézzel készített családi felvételeket, és megmutathassa a világ másik felén élő rokonoknak, ismerősöknek. Aztán persze megindult a vicces videók özöne, mostanság pedig a közelmúlt régészei is szívesen bányásznak a múlt század derekán készült archív felvételek között is. Az alapszabály: minél nagyobb és látogatottabb az oldal, annál biztosabb, hogy megtaláljuk rajta, amit keresünk. A megosztott videók és a keresések száma alapján a YouTube (www.youtube.com) és a Google Video (video.google.com) vezet, itt érdemes először körülnéznünk.

Mit kereshetünk?
Videókat bárki feltölthet egy egyszerű és ingyenes regisztrációt követően, csupán egy nem túlzottan szétkódolt avi vagy mpg forrásfájlra és normális netkapcsolatra van szükség. A feltöltés előtt egy kis adatlapot kell kitölteni a videó nevével, címével, esetleg némi kulcsszavakkal, rövid leírással – ez azért fontos, mert ha épp a másik oldalról, keresőként vadászol egy felvételre, könnyebben megtalálsz egy pontosan "felcímkézett" filmecskét. A "funny", "blooper", vagy a "humor" keresőszavak például akár napokig leköthetnek a találatok ezreivel, de nagy csodálkozásomra én még régi zenekarom egyik vidéki koncertjének kézikamerás felvételét is megtaláltam egy véletlenszerű keresést követően.

Mivel játszunk le?
A videók lejátszására két módszer kínálkozik: a gyermekien egyszerű és a kifejezetten egyszerű. Egészen pontosan egy Flash lejátszóval ellátott böngészőre van szükség, ahol a kiválasztott videóra rábökve a háttérben megindul a letöltés, és ha már szépen előrehaladott az arány, automatikusan el is indul a film. A Google szolgáltatásában bizonyos filmeket (melyek feltöltője engedélyezett) le is tölthetünk a Google saját formátumában, viszont ugyenitt egy ingyenes lejátszót is találunk, mely segítségével internet nélkül is nézegethetjük a kedvenceinket. A YouTube esetében letöltésre nincs ugyan közvetlen lehetőség, azonban az ingyenes regisztráció után saját internetes lejátszási listákat, kedvenceket hozhatunk létre, kedvünk szerint kategorizálhatjuk a klipeket, sőt, beszúrhatjuk őket saját blogunkba, weboldalunkba is (mely persze továbbra is a YouTube-tól veszi át a videókat lejátszáskor).

Hogyan érdemes?
Vannak tehát videóink, de vagy nem tudjuk lementeni őket, vagy csak egy átlagos lejátszóval megnyithatatlan formátumban tárolhatjuk el őket. Mindenre van gyógyír a halálon és az adózáson kívül, tehát máris megjelentek erre is a megoldások. Az egyik megoldás Firefox alól működik, mivel a VideoDownloader plugint használja (https://addons.mozilla.org/firefox/2390). A www.exploseek.com/YoutubeGetter oldalon egy hasonló megoldást találhatunk Internet Explorer alá, itt már elég csak a kívánt videó előnézeti képére kattintanunk egy jobbost, és már menthetjük is a filmecskét merevlemezünkre.
A legkényelmesebb megoldás mindenképpen a keepvid.com meglátogatása, ahol csupán a megfelelő Google- vagy YouTube-videót tartalmazó oldal címét kell a böngésző címsorából a megfelelő mezőbe másolni, és hamarosan egy újabb videóval lettünk gazdagabbak.
A lementett fájlokat máris megnézhetjük egy Flash video (flv) kompatibilis lejátszóval, mint például a népszerű és ingyenes VLC Player, de akadnak konverterek, mint például az www.effectmatrix.com címen fellelhető darab. Ennek segítségével könnyedén avi vagy mpg formátumba gyúrhatjuk a videókat. Az ingyenes változat kezelése csupán annyiban merül ki, hogy megadjuk a konvertálandó fájl nevét, a kívánt filmszakasz kezdetét és végét, a kért formátumot és a végleges fájlnevet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)