Hirdetés

Snooker 19 teszt - a snooker világa

|

Az új snooker videojáték messze áll a tökéletestől, de a sport kedvelőinek okozhat kellemes pillanatokat.

Hirdetés

Nem a világ legnépszerűbb sportja a snooker, viszont a fanatikusok számára teljes körű élményt nyújt a Lab42 legújabb játéka. A Snooker 19 fejlesztőcsapata ugyanis rengeteg energiát fordított arra, hogy a lehető legtöbb hivatalos licencet szerezze meg az alkotáshoz, és ez kétségtelenül sikerült is. A játékban a sportág világának 128 ismert figuráját irányíthatjuk, napjaink kiemelkedő játékosai - többek között Ronnie O'Sullivan és Mark Selby - mellett olyan legendákkal is asztal mellé állhatunk, mint Jimmy White vagy Ken Doherty. Ha a mobilos és böngészős minijátékokat nem számítom, akkor utoljára kisgyerekként játszottam snooker videojátékkal még a '90-es évek végén, mégpedig az imént említett Jimmy White nevével fémjelzett Whirlwind Snookerrel. Az akkoriban kiemelkedő alkotás volt, a közelmúltban megjelent Snooker 19-et pedig a fizikája és a játékmenete teszi versenytársainál érdekesebbé és élethűbbé.

Hirdetés

Bajnokká szeretnék válni

A játék legelső indítása alkalmával gyorsan megismerkedhetünk a vezérléssel. A folyamat három lépésből áll: először beállítjuk a lökés irányát, ezután finomítunk a célzáson, végül az erősség megadását követően végrehajtjuk a mozdulatot. Legfeljebb öt perc alatt végzünk is a tutoriallal, amelyből még a finomabb, a következő lökésekhez ideális pozíciót biztosító mozdulatokat is megtanulhatjuk. Érdemes úgy belevágni a játékba, hogy tisztában vagyunk a játékszabályokkal, de a fejlesztők gondoltak a kezdőkre, és szabálykönyvben ismertetik a snooker legfontosabb tudnivalóit. Sajnos arra már nincs lehetőség, hogy ezenkívül is gyakoroljunk, tapasztalatot kizárólag gyors meccsek és bajnokságok teljesítésével szerezhetünk. E hiányosságot a legegyszerűbben úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy rövid, mindössze 1 frame hosszúságú meccset játszunk egy gyengébb számítógépes ellenfél ellen, bár ez nem helyettesíti teljesen a zavartalan gyakorlást és az egyes mozdulatok ismétlésének lehetőségét.

Belevághatunk viszont a Snooker 19 legtartalmasabb játékmódjába, a Career-módba. Választhatunk a sportág legjobbjai és a feltörekvő fiatalok közül, ám saját karaktert nem hozhatunk létre, és választott profink kinézetét sem módosíthatjuk. Bizonyos szempontból nagyon izgalmas a világ legjobbjainak bőrébe bújni vagy éppen egy ifjú tehetségként küzdeni az elismerését, de mivel mégiscsak sportjátékról van szó, bőven elférhetett volna egy saját játékos létrehozásának lehetősége.

Karrierünk során rengeteg bajnokságban tehetjük próbára tudásunkat a hivatalos licencekkel rendelkező kupákon, a megszerzett serlegeket pedig bármikor meg lehet csodálni a trófeaszekrényben. Más célunk igazából nincs a lehető legtöbb torna teljesítésén kívül, így azok, akik kevésbé jártasak a snooker világában, könnyen ráunhatnak a folyamatosan ismétlődő eseményekre. A sportág rajongói számára viszont nagyszerű élmény lehet megmérkőzni a világ legjobbjaival az ismert arénák valamelyikében.

Rutinszerű szórakozás

A Snooker 19 ugyan nem olyan látványos, mint napjaink leginkább felkapott sportjátékai, de a grafikát és az atmoszférát mégsem érheti panasz. A fények, a mozdulatok és a golyók fizikája teljesen élethű, a profi kommentárnak köszönhetően pedig olyan érzésünk lehet a meccsek alatt, mintha egy tévés közvetítést követnénk. Sajnos a játékosok csak külsejükben különböznek egymástól, nyoma sincs érzelmeknek vagy testbeszédnek, és nem adják elő egyedi mozdulataikat sem. Szerencsére a játékélmény szórakoztató, ezért a Snooker 19 szimulátorként még hiányosságai ellenére is elismerésre méltó, a rajongók számára tartalmas élménnyel szolgálhat. Aki azonban nem vevő a snookerre, még a karriermódot is hamar repetitívnek találhatja.

Snooker 19
Közel sem tökéletes játék, de a sportág rajongóinak kellemes kikapcsolódást nyújthat.
Ami tetszett
  • Rengeteg hivatalos licenc
  • Látványos prezentáció
  • Könnyen tanulható irányítás
Ami nem tetszett
  • Személytelen karakterek
  • Nincs gyakorlómód
  • Nem lehet saját játékost létrehozni
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)