Hirdetés

Pro Evolution Soccer 2009 - Teszt

|

Olyan, mint az igazi foci - unalmas játék, és a végén a Milan nyer

Hirdetés

Miről ismeri fel a tapasztalt játékteszter, hogy jön az év vége? Nem, nem arról, hogy kint egyre hidegebb van, nem is a hulló falevelekről, hanem a kérdésről, amely már hosszú évek óta minden focirajongót izgat - jobb lett a PES? Jobb, mint a FIFA? Eleddig ez nem is nagyon volt vitás, azonban ez az év új helyzetet hozott. Ez egy olyan meccs, ami most épp erős döntetlenre áll, pedig néhány éve fel sem merült volna a kérdés, melyik a jobb - csak vak fanatikusok állították, hogy a nemzetközi szövetség licencével rendelkező játék felülmúlja riválisát.

Védekezzetek!

No nem azért, mert két egyforma játékról van szó, hanem inkább azért, mert a PES sajnos nem jó irányba fejlődik, szemben versenytársával, amely bár még mindig sok örökséget cipel magával régebbi változatokból, de érződik rajta a változtatás szándéka - meg is értem, le voltak maradva jócskán. Itt van egyből a PES 2009 legidegesítőbb tulajdonsága - a védekezés. Mert hát nincs mit tenni, ellenfelünk támadni fog, így aztán valahogy védekeznünk kell. Szerelés gomb ugye nincs, PES esetében megszokott, hogy a pontos ütemű közbeavatkozásra lehet elvinni a labdát. Így volt ez a PES 5, PES 6 korszakában. Elegáns, jó megoldás volt. Most meg ehelyett mi van? Semmi! Égbekiáltó bűn és lehetetlenség! Létezik ugyan becsúszás gomb, az azonban általában sárga/piros lapot és szabadrúgást eredményez. A nyomás gyakorlása gomb pedig maximum arra jó, hogy ellenfelünk gatyájában turkáljunk vele, ha jól fedezi a labdát - és jól fedezi, mert hát ez a dolga. Megszerezni úgysem fogjuk tőle. A gépecske nagyon klasszul, precízen passzolgat, sokszor esélyünk sincs odaérni - ezzel csak az a baj, hogy éles helyzetben még az is előfordult, hogy a meccs 22. percéig nem is volt nálam a labda - egyszerűen rosszul vált a gépi intelligencia, elvenni meg sehogy sem tudtam. Ehhez hasonló gondok már a PES 2008-ban is voltak, de mivel ezek szerint senki sem koppintott a Konami orrára, úgy gondolták, ez a jövő, és ezt fejlesztették tovább. Én ezt totális visszalépésnek, a jól működő játékegyensúly felborításának gondolom inkább. S ezután jött a feketeleves (ahogy a TV-ben az Atalanta-Milan meccsen). Sokáig nulla-nulla volt, egészen a 91. percig, amíg a gép hogy, hogy nem pont úgy passzolgatott, hogy embere pont egyedül maradt a kapussal szemben. Hát nem berúgta? Tisztára, mint a Milan - játszanak egy dögunalmas meccset, a végén meg rúgnak egy gólt és nyernek. Végül is csak a 3 pont számít. Vagy csal a gép? Mindenki döntse el maga.

Látványos foci FTW!

Úgy gondolom, hogy ez a „csak a 3 pont számít" felfogás megöli a focit, hiszen amikor megnéztem a Villareal - Atletico Madrid meccset, ami 4-4-re végződött, az minden volt, csak unalmas nem - pörögtek az események, ömlöttek a gólok, ez a közönségcsalogató foci, nem a sok 1-0 meg 0-0, meg 1-1. Ilyen kellene a fociprogramokba is - tudom, hogy sokaknak tényleg csak az számít, hogy a csapatuk nyer, de a foci nem attól foci, hogy unatkozunk 90 percig. Ilyen szempontból a PES még mindig látványos focira kényszeríthető, ha nálunk van a labda - főleg igaz ez akkor, amikor támadásban vagyunk, és a gépi intelligencia csak kivagdossa a labdákat a tizenhatosról, amelyeket úja visszavezethetünk a védőzónára, esetleg meghúzhatjuk a széleket és beadhatjuk - a fejelési modell még mindig párját ritkítóan reális és látványos. Azonban ilyen helyzet viszonylag ritkán adódik, akkor is elég szerelőképesek a hátvédek - minden esetre ha valaki ki akarja használni a PES-ben rejlő képességeket, akkor folyton próbálni kell nyomás alatt tartani az ellenfél kapuját - olyankor ez a fociprogram fényévekkel veri ellenfelét látványban, hangulatban, játszhatóságban. Viszont amikor át kell játszani a középpályát, fel kell cipelni a labdát: nos, akkor vált át a PES „unalmas Milan" üzemmódba és olyankor lesz szenvedés egy meccs. Tudom, ez a valós foci, és bocsánat, hogy pont a Milan jutott eszembe a sok hasonló csapat közül. S akkor hadd folytassam egy kis vallomással - talán az is a baj, hogy túl sok foci ömlik a sportcsatornákból, de bizony a 90 percek java része meglehetősen szürke, unalmas, a két csapat csak gyűri egymást, a bírók összevissza tévednek, kiállítanak embert úgy, hogy hozzá se ért a másikhoz, nem fújnak be 11-eseket, megadnak lesgólokat, lefújnak nem leseket stb. Nem véletlen, hogy ez elitnek tartott ligák közül Portugáliában és Olaszországban egyre kevesebben vannak a lelátókon - a védekező, pontokat foggal-körömmel őrző, szürke játékot játszó csapatok csak meggyilkolják a sportot - könyörgöm, inkább legyen a meccs végeredménye 5-4, mint 1-0. Ugyanaz a 3 pont jár mindkettőért, de mennyivel többet kap a néző az első esetben? Sokkal többet - ezt is figyelembe kéne végre venni, nem csak a pontszámokat. Úgy vélem, a nagy ponthajhászásban elmarad, ami a fociban a legfontosabb lenne - a nézők kiszolgálása. Természetesen tiszteletem a kivételeknek...

Legenda lettem

Nos, nem egy legújabb Will Smith moziról van szó, hanem a PES egyik játékmódjáról, amely 17 éves kortól követi végig egy játékos karrierjét egészen 35 éves koráig - sőt, ennek a játékosnak a szemszögéből látjuk majd a világot. Az első meccs nagyon sok mindent eldönt majd, lévén a program ez alapján állapítja meg, mekkora spílerek vagyunk. S ha szerződést kaptunk, akkor is egy ideig csak az első csapat elleni edzéseken villoghatunk. Az tény, hogy ez így, ebben a formájában arra hasonlít, ami a valóságban is zajlik, még a frusztráció is benne van, amit igazi 17 évesek átélhetnek, ha az öregek lenyomják őket, azonban ismét úgy gondolom, hogy bár a frusztrációnak létezik motivációs ereje, kicsit lehetett volna könnyedebbre venni ezt a módot. Illetve be lehetett volna építeni valami olyasmit, amit a Maddenben is csináltak: az ember eleve indíthat egy fiatal sztárt, nem a teljes ismeretlenségből kell felverekednie magát - remélem ezt a jó feature-t nem felejtik el átvenni majd a PES 2010-ben. Szerencsére maga a meccs, amelyben csak önmagunkat alakítjuk, elég jól működik, eléggé hasonlít arra, amilyennek egy valós fociélményt elképzelünk - voltaképp sokkal jobb, mint a konkurens hasonló, mindössze négy évnyi profiskodásra esélyt adó próbálkozása. Istenigazából ez a játékmód az, ami nekem a PES 2009-ben nagyon bejött, ez menti meg magát a játékot - a sima, váltogatós meccsekhez képest sokkal kiegyensúlyozottabb, ahogy az MI védekezik (persze én támadót játszom), így a labdához is többször jutok hozzá, mint az elszúrt „normál" játékban. Az is igaz persze, hogy itt keményen „grindelni" kell - magyarán ahhoz, hogy az első csapat közelébe jusson az ember, rengeteg edzőmeccset kell játszani - az pedig üres edzőpályán zajlik. Aztán ha úgy vélik, az ember megfelelt, a cserepadra leülhet esetleg. Jobb esetben akár be is állhat. Hosszú az út a karrier felé, 18 év alatt sok száz mecset kell majd lejátszani... szóval aki ezt a módot választja, kösse fel az alsót, mert hosszú elfoglaltságban lesz része.

Mit lehetne tenni?

Egyrészt jó lenne végre, ha a Konami tényleg több licencet tudna felmutatni - ez évek óta gondot jelent, pedig a játék sikeres, nem hiszem, hogy pénzügyi probléma lenne - persze a community hamar és csodásan szokott az ilyesmire reagálni, így nagy tragédia nincs. Azonban úgy érzem, hogy a 3-4 évvel ezelőtti NAGYON domináns piacvezetés korszaka lejárt, és ezt kéne észrevenni. A PES változatlanul nagyon népszerű (az első héten 600 ezer példányt adtak el belőle), azonban aggasztó, hogy nem fejlődik kellőképpen ahhoz képest, amilyen nagyszerű játék volt 3-4 éve. Félreértés ne essék, most is nagyszerű játék, de ha igazán jó focival akar valaki játszani, akkor ma is a PES 5 vagy PES 6 telepítését javasolnám igazán - arról nem is beszélve, hogy azok a változatok gondolom erős budget áron kaphatóak, szemben a teljes árral. Egy hatalmas, next-gen ráncfelvarrás nagyon jót tenne a sorozatnak, olyan mérkőzések sűrű megtekintése mellett, mint amilyen a Villareal - Atletico Madrid volt. Sokan azt a véleményt alkották, hogy míg 3-4 éve a PES szimulátor volt, addig egyre inkább FIFÁsodik és scriptesedik, míg a FIFA egyre inkább PESeződik. Ez utóbbi látszik a jobb irányvonalnak, így a PESnek is a PESre kéne hasonlítania végre. A PES 5-re mondjuk. S akkor nem kellett volna 90% alá pontoznom a PES 2009-et... S most válaszolok a cikk elején feltett kérdésre - jobb a FIFA 09, mint versenytársa? Nem feltétlenül jobb, de jobban látszik rajta az igyekezet, a fejlődésre való törekvés, és ezt nagyon értékelem ezúttal.

Minden más egyéb

Sok fórumot végignyálaztam, mi a PES rajongók/ellendrukekrek véleménye a programról: néhányan arról panaszkodnak, hogy a gép védekezéskor önállósítja magát a tizenhatoson belül (aminek a legfőbb jele az, hogy az ellenfél 11-est kap), mások a Mester Liga nehézségeiről beszélnek (mivel nagyon fáradnak a játékosok, így rotálni kell, nincs mese), de sehol nem éreztem a mindent elsöprő lelkesedést. Ahogy magamban sem - eljátszogattam vele, de a PES 5 tüze nem lobbant fel újra. Nagy kár, Konami, nagy kár....

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)