Hirdetés

Megint lelőtték az egyik legnépszerűbb Switch emulátort, de már fel is támadt

|

Folytatódik a Yuzu/Suyu körüli macska-egér játék.

Hirdetés

Aki csak fél szemmel követte az elmúlt hetek híradásait, annak már igencsak kuszának tűnhet a PC-s Nintendo Switch emulátorok körüli kavarás, de dióhéjban arról van szó, hogy a japán cég az ügyvédein keresztül lelövette az egyik legnépszerűbb ilyen programot, a Yuzut, ám mivel egy nyílt forráskódú projektről volt szó, gyorsan fel is bukkant egy másolat Suyu néven. A közösségileg fejlesztett fork készítői azt ígérték, hogy megpróbálják elkerülni azokat hibákat, amelyek az eredeti kiadás vesztét okozták, ám most mégis át kellett menekíteniük a régi-új emulátort.

A fájloknak eredetileg otthont adó GitLab ugyanis nemrég váratlanul törölte a programot egy úgynevezett DMCA kérelem miatt. Ez a rövidítés a Digital Millenium Copyright Act nevű 1998-as törvényt takarja, amely a szerzői jogok védelméről gondoskodik az Egyesült Államokban, és ami alapján a tulajdonosok felszólíthatják az online platformok üzemeltetőit a jogsértőnek vélt tartalmak eltávolítására.

Hirdetés

A GitLab levélben értesítette az érintett fejlesztőket, akiknek a döntés értelmében a felhasználói fiókjai is felfüggesztésre kerültek. Az egyik készítő viszont időközben egy újabb weboldalra is felpakolta az emulátort, illetve a projekt vezetője arról értesítette a közösséget, hogy biztosan elérhetővé fogja tenni a Suyu kódjának másolatát. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a Yuzu/Suyu kálváriája még messze nem ért a végére.

Az ügy érdekessége, hogy e sorok írásáig nem tudni, valójában ki állhat a DMCA kérelem mögött. A The Verge beszámolója alapján ugyanis a GitLab nem közölte, hogy a Nintendótól érkezett-e a felszólítás, a levél szerzője pedig azt a jogvédett művet sem nevezte meg, amit az emulátor állítólag megsértett, holott ez kötelező eleme lenne egy ilyen kérelemnek. További furcsa részlet, hogy a kérvényező a DMCA 1201-es szakaszára hivatkozik, holott a törlési felszólítások esetében az 512-es szakasz lenne az irányadó.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)