Hirdetés

Hivatalos: a Nintendo pár nap alatt kinyírta az egyik legnépszerűbb Switch emulátort, és egy 3DS emulátor is járulékos veszteség lett

|

A program beperelt fejlesztőinek nem maradt más hátra, mint lelőni a Yuzut, sajnos a Citra is áldozatul esett ennek.

Hirdetés

Mindössze néhány nappal ezelőtt robbant a hír, hogy a szellemi tulajdonjogait tűzzel-vassal védő Nintendo beperelte a világ első és egyik legnépszerűbb PC-s Switch emulátora, a Yuzu fejlesztőit, mivel a vállalat úgy véli, hogy a csapat illegális módszerekkel tette kompatibilissá a konzolos játékokat a számítógépekkel, a program pedig hozzájárult  a kalózkodáshoz.

A Nintendo a digitális szerzői jogokról szóló törvény (DMCA) megsértésére hivatkozva a projekt teljes lelövését és kártérítés megfizetését követelte, az eljárás pedig végül nagyon rövidnek bizonyult, mivel a Team Yuzu máris visszavonulót fújt.

A csapat nemrég a Discordon jelentette be, hogy azonnali hatállyal leállítja a Yuzu és a szintén általa készített 3DS-emulátor, a Citra terjesztését és támogatását. Az ügyhöz kapcsolódó bírósági dokumentumból kiderül, hogy a fejlesztőknek 2,4 millió dolláros kártérítést is fizetniük kell, a yuzu-emu.org weboldalt pedig átadják a Nintendónak. A tagok mindemellett beleegyeztek, hogy soha többé nem készítenek hasonló szoftvereket.

Hirdetés

A Team Yuzu azt írja, hogy a projektet jóhiszeműen indították el, ám most belátják, hogy az alkalmas a Nintendo védelmi intézkedéseinek megkerülésére, ami végső soron "kiterjedt kalózkodáshoz" vezetett. A Discord-poszt arra is kitér, hogy a fejlesztőknek csalódást okozott, amikor az emulátort megjelenés előtt álló "játékos tartalmak" kiszivárogtatására használták, minden bizonnyal a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom tavalyi kikerülésére utalva.

"A mai naptól kezdve lekapcsoljuk a kódtárakat, megszüntetjük a Patreon-fiókjainkat és a Discord szervereinket, és hamarosan a weboldalainkat is bezárjuk. Reméljük, hogy ez egy kis lépés lesz afelé, hogy véget vessünk a kalózkodásnak minden alkotó művével szemben. Köszönjük az évek óta tartó támogatásotokat és megértéseteket a döntésünkért."

- zárják búcsújukat a fejlesztők. Ez azonban még jó eséllyel nem a vég, a Yuzu és a Citra ugyanis nyílt forráskódú szoftverek, s habár a projektekhez tartozó GitHub-oldalakat már lelőtték, a perről értesülve számos felhasználó lementette a fájlokat. A Yuzunak szentelt Reddit-fórumon már fel is bukkant egy új verzió Yuzu Vanced néven, ám az ilyenek fejlesztőinek szintén számolniuk kell vele, hogy előbb-utóbb őket is utolérik a Nintendo ügyvédei.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)