Hirdetés

Külsős cég világítja át az Activisiont, de nem biztos, hogy ezzel jól járnak a dolgozók

|

A WilmerHale szolgáltatásait korábban az Amazon is igénybe vette, méghozzá a munkavállalói önszerveződés letörésére.

Hirdetés

Világszerte sztrájkoltak szerdán az Activision Blizzard dolgozói, akik szerint a vállalat nem adott megfelelő választ a céget ért szexuális zaklatási és egyenlőtlen bánásmóddal kapcsolatos vádakra.

Az akció abból a szempontból meghozta a gyümölcsét, hogy nem csak a Ubisoft munkatársai csatlakoztak hozzá, de hosszas hallgatás után az Activision CEO-ja, Bobby Kottick is megszólalt, nyílt levélben meaculpázva a botrány kezeléséért és átfogó változásokat ígérve a tiltakozóknak.  

Ezek között van, hogy egy külsős jogi cég, a WilmerHale fogja átvizsgálni a vállalat gyakorlatait és irányelveit, hogy valóban "tiszteletteli és befogadó" munkahelyi környezetet hozhassanak létre. Kottick azt is kilátásba helyezte, hogy bármely panaszos kapcsolatba léphet a WilmerHale képviselőjével, biztonságosan feltárva az esetleges sérelmeit.

Hirdetés

A Kotaku nemrég megjelent elemzése azonban rávilágít, hogy az Activision Blizzard tiltakozói nem feltétlenül járnak jól a WilmerHale-lel, korábban ugyanis éppen ez a cég segített az Amazonnak, hogy meghiúsítsa az áldatlan munkakörülmények miatt elégedetlenkedő raktárosok szakszervezeti szintű összefogását.

Tudni kell, hogy a kapitalizmust csúcsra járató USA-ban nem népszerű ez az intézmény, 2016-os adatok alapján az OECD országok közül itt volt az ötödik legkevesebb munkás, aki tagja valamilyen szakszervezetnek. A helyzet kialakulásának számos oka van, köztük azzal, hogy a hidegháború évei alatt a kommunizmus megnyilvánulási formájaként bélyegezték meg az önszerveződésen alapuló dolgozói érdekvédelmet.     

Az amazonos előzmények mellett a Kotaku cikke arra is rávilágít, hogy a két nagyobb cég (Hale and Dorr; Wilmer, Cutler & Pickering) egybeolvadásával létrehozott WilmerHale hagyományosan igazi nagyhalakat képvisel, de korábban védett már a Holokausztból való profitálással megvádolt svájci bankokat, illetve a II. világháború idején alkalmazott kényszermunkával vádolt német cégeket is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A portál szerint az is beszédes, hogy az egykori köztisztviselők sorát (pl. Jamie Gorelicket, az USA egykori főügyészhelyettesét) köreiben tudó WilmerHale kifejezetten népszerűsíti a szakszerveződés meghiúsítását célzó szolgáltatásait, amire remek referencia, hogy az Amazon esetében is sikerrel jártak. A több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztató vállalat állományából az Egyesült Államokban senki nem lépett a szakszervezeti útra, ellentétben az európai kollégáikkal.  

Az Activision Blizzard szakszervezetektől való félelmét pedig az az eset bizonyíthatja,  amely a napokban történt meg. Az Uppercut beszámolója szerint a cég 26-án egy 500 fő részvételével zajló Zoom-meetinget tartott, ahol az önszerveződés kérdését firtató felvetésre az egyik vezető, Joshua Taub úgy felelt, hogy "a védelem legjobb eszköze", ha a dolgozók felveszik a kapcsolatot a feletteseikkel, vagy használják a bejelentésre létrehozott forródrótokat.

Összességében tehát a WilmerHale megjelenésével közel sem biztos, hogy jól járnak a komoly változtatásokat és a széles körű iparági összefogást sürgető tiltakozók. Fontos azonban megjegyezni, hogy a jogi cég hivatalosan HR-tanácsadást végez majd az Activision Blizzardnál, vagyis ezen túlmenően minden csak spekuláció.

Ami pedig a kiadó-fejlesztő álláspontját illeti, a Kotakuhoz eljuttatott kommentárjában az Activision azzal indokolta a WilmerHale felkérését, hogy annak nagy tapasztalata van a zaklatással és diszkriminációval kapcsolatos munkahelyi problémák kezelésében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)