Hirdetés

Ion Fury - homofób tartalmak és sértő megjegyzések miatt áll a bál a játék körül

|

A fejlesztők kapnak hideget-meleget, és a játékra is több száz negatív értékelés érkezett a Steamen.

Hirdetés

Igazi retro hangulatú lövölde lett az Ion Fury, köszönhetően a Build motornak, ami olyan klasszikusokat hajtott régen, mint a Duke Nukem 3D, a Shadow Warrior vagy a Blood. Ám sajnos még egy ilyen, a nosztalgiára építő játékot sem kerülik el a botrányok.

Hirdetés

Az egész hercehurca úgy kezdődött, hogy a játékosok homofóbnak titulált tartalmakra bukkant a játékban, ugyanis a fejlesztők beraktak a játékba több "OGAY" feliratú flakont, így figurázva ki elméletileg az Olay nevű, valódi sampont. Aztán az egyik titkos területen megtalálták a "fagbag" nevű szócskát, ami szintén nem egy túl kedves kifejezés a melegekre nézve. Néhányan pedig azon is felháborodtak, hogy a netre felkerült képek alapján a fejlesztők egy része a Discordon osztotta meg nézeteit többek között a transzneműséget illetően.

Ezt követően a játékot fejlesztői Voidpont elnézést kért a történtekért, és azt ígérte, hogy kiveszi a játékból a sértő vicceket, illetve 10 ezer dollárt adományoz egy LMBTQ-s szervezet számára. Most viszont úgy tűnik, meggondolhatták magukat, ugyanis a vezető fejlesztő, Richard Gobeille (aki Terminx néven írogatott a Discrodon) közzétett egy bejegyzést a Steamen, ami állítólag a stúdió és a kiadó közös nyilatkozata. Ebben többek között az szerepel, hogy egyáltalán nem fogják cenzúrázni az Ion Furyt, sem a későbbi játékaikat, így a játékvilág legellentmondásosabb arclemosója is marad.

Időközben a 3D Realms is eljuttatott egy közleményt a Kotakuhoz, amiben arról írnak, hogy a jövőben érkező játékaikban nem lesznek kisebbségi közösségeket célzó viccek. Ugyanakkor a rajongóik egy része tisztán és érthetően kijelentette, hogy az "OGAY" eltávolítása cenzúra lenne, és a Voidpont hallgatott is rájuk, a kiadó pedig tiszteletben tartja ezt a döntést. Azonban még megjegyezték, hogy a "fagbag" kifejezésre nem bólintott rá senki, így azt a fejlesztők el is távolították a játékból.

A korábbi nyilatkozatot követően egyébként egyből elárasztották a játékot a negatív értékelések a Steam felületén, mivel sokaknak nem tetszett, hogy a stúdió visszavonulót fújt a botrány kirobbanása után, és "behódolt" a panaszkodók akaratának. Ám mire az egyik review bombing véget ért, rögtön jött a következő, ugyanis a cenzúrára vonatkozó megjegyzések miatt megjelentek azok, akik nem örülnek, hogy a bocsánatkérés és a jótékonykodás után a srácok visszatáncolnak, és mégsem távolítják el a kifogásolt flakont a játékból.

Elég kusza történet, az egyszer biztos, ám remekül szemlélteti azt, hogy a fejlesztőknek, illetve általánosságban a tartalomgyártóknak hogyan kell egyensúlyozniuk a különböző nézeteket valló rajongók igényei között. Sajnos nem egyszerű megtalálni az arany középutat. Ti mit gondoltok, valóban sértőek ezek a viccnek szánt dolgok az Ion Furyban?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)