Hirdetés

Fűvel-fával szereti

|

Kipróbáltuk az MSI P45-8D Memory Lovert, a gyártó első nyolc memóriafoglalattal felruházott alaplapját.

Hirdetés

Mostanában picit lelassultak az online hardveres cikkek, de aggodalomra semmi ok, érkezik is a következő adag. E cikkben az MSI legújabb Intel P45 lapkakészlettel felszerelt alaplapjával ismerkedünk meg. Igazi különlegesség jutott el a tesztlaborba, nevén nevezve a P45-8D Memory Lover. Mi is hírt adtunk a gyártó eme meghökkentő próbálkozásáról, mely lényegében nem takar mást, mint hogy a deszkán összesen 8 (!) memória foglalat található. Nem semmi ez így elsőre, főleg annak tudatában, hogy még a nemsokára megjelenő, ultra-újdonság X58-as alaplapokon is hat lesz a standard kiosztás. Közelebbről megvizsgálva a lapot persze rögtön kiderült a turpisság, ám még így is egyedinek nevezhető a P45-8D. Nézzük részleteiben, mit is kínál ez a csini alaplap!

msi_memlover_k.png


Ahogy már említettem, a P45-8D az Intel legfrissebb lapkakészletére épül, egészen pontosan az P45+ICH10R párosra. Ebből fakadóan gyakorlatilag az összes ma fellelhető Intel központi egységgel elboldogul, még akár az Extreme változatokat is életre kelthetjük bennem ha OC-módra váltunk. Jó is ez a nagyfokú kompatibilitás, hiszen ne feledjük, az Intelnek ez az utolsó lapkakészlete az LGA775-ös érába.

msi_memlover_3_k.png


Processzorok garmadája mellett memória modulok hadát képes támogatni a Memory Lover. Lássuk csak, miként is teszi ezt! Számolni mindenki tud, bárki le tudja lesni a nyomtatott áramkörről a nyolc színes sínt. A helyzet azonban korántsem annyira egyszerű, mint amilyennek gondolnánk. Elsőként azt kell, hogy tisztázzuk, hogy a nyolc foglalatot szabványonként ketté kell osztani. Más szóval az egyik négyes - zöld és narancssárga - a DDR2, a másik - kék és rózsaszín - pedig DDR3 szabványú lapkákat kezel. Többetek bizonyára remek reklámfogásnak tartja a Memory Lovert, ám ha épp valaki DDR2-DDR3 váltáson vacillál, viszont nem óhajt súlyos tízezreket rákölteni a platformcserére, akár még jól is járhat egy ilyen deszkával.

msi_memlover_4_k.png


Ők azonban nem árt, ha tudnak még valamit. A DDR2-1066 MHz-es memóriákat kizárólag OC-módban támogatja a lap. Lehetséges, hogy mindössze csak egy csettintés egy ilyen beállítás, én személy szerint mégis jobban örülnék, ha ez az órajel 100 százalékosan támogatott lenne. A DDR3-as modulokkal már nincs ilyen probléma, túlhajtással egészen 1600 MHz-ig pakolhatunk bele modulokat. Egy Performance-családba tartozó laptól véleményem szerint nem is kell több. Ami az installálható mennyiséget illeti, DDR2-ből 16 GB-ot, DDR3-ból pedig ennek felét képes megcímezni a P45-8D.

msi_memlover_6_k.png


Eddig tartottak az izgalmak, innentől tipikus P45-ös jellemzők következnek. Láthatóan a gyártó belefeledkezett a memória foglalatok számának növelésébe, és elfelejtett még egy tizenhatszoros PCI Express bővítő sínt ráintegrálni a NYÁK-ra. Tudom, hogy a felhasználók töredéke gondolkodik CrossFire kiépítésben, én viszont azért szívesen vettem volna a lehetőségét. Dicséretes, hogy a maradék helyre 3 sima PCI foglalat is odafért, így aki nem szívleli az integrált hangkártyák minőségét, valamint TV-tunerrel is rendelkezik, bátran tömheti tele a lap alsó fertályát.

msi_memlover_8_k.png


A déli híd környékén tüske erdő és SATA csatlakozók tömkelege fogadott. Nem semmi a 4 USB alaplapi kivezetés, kár, hogy nem kapunk hozzá ennyi hátlapi USB-s panelt. Újabb tüskék kerülnek látóterünkbe, melyek különböző funkciók felélesztésére alkalmasak. Piros pont jár a gyártónak a színkódos előlapi panel csatlakozósoráért, már csak azért is, mert a dobozban M-Connector néven helyett kapott egy olyan plusz műanyag darabka, mely révén nem kell szenvednünk a bekapcsoló gomb, HDD LED és egyéb előlapi finomságok bekötésével. A RAID-funkciókat is kínáló ICH10R-ből megkapjuk mind a 6 SATA csatlakozását, melyet további kettővel fejelt meg a gyártó. Ez utóbbiakat a JMicron 363-as lapkája vezérli

msi_memlover_5_k.png


Az integrált nyolccsatornás hangkártya és a gigabites, PCI Express buszon csüngő hálózati vezérlőt a Realtektől szerezte be az MSI, míg a FireWire lapka szintén a JMicrontól származik. Az eSATA támogatás sajnos valamiért kimaradt.

msi_memlover_7_k.png


Az ismerkedés végén nézzük át az alaplap hátlapi paneljét! Hogy is mondjam? Modern és retro is egyben a P45-8D hátlapja. Modern, mert külön kivezetésre került egy CMOS Clear gomb is, retro viszont a COM és nyomtató port láttán. Ezt így látva, valahogy az egész alaplapra ez a kettőség jellemző. Vannak teljesen modern megoldások, ám bizonyos területeken elgondolkodtató hiányosságokat lehet felfedezni. Nyilvánvalóan az ár normál szinten való tartása volt az elsődleges cél, még akkor is, ha képesek voltak 8 memória foglalatot rátenni a Memory Loverre. Az a fajta tartósság és kompatibilitás, amelyet az MSI említ e lap kapcsán, picit meg is inog ilyenkor. Sebaj, ettől még sikeres termék válhat a P45-8D-ből. Én drukkolok neki, még a 37000 Ft-os ára ellenére is. Az ítéletet rátok bízom, de azért ne legyetek nagyon kegyetlenek!:)

MSI P45-8D Memory Lover specifikációs lista

 

Utóirat: A címben jól látható módon a „kipróbálás" szó szerepel. Nos, ezt meg is tettem, azonban pár mérés és BIOS-os matatás után egyelőre úgy tűnik, hogy a tesztlap az örök vadászmezőkre került. Papp G-vel még megpróbálunk életet lehelni belé a jövő héten, ám attól félek, helyet kell keresni neki a R.I.P. polcon.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)