Hirdetés

És az megvan, hogy a Volkswagen Pikabug a világ egyik legritkább autója?

|

Volt idő, amikor a Nintendo profi módon átalakított VW bogarakkal reklámozta a Pokémon szériát.

Hirdetés

A náci Németországban, Adolf Hitler ösztönzésére megszületett Volkswagen Käfer, ismertebb nevén a Bogár minden idők egyik legnagyobb mennyiségben értékesített járgánya: 65 éves karrierje során 21,5 millió darab talált gazdára belőle, és még azt követően is sokáig készültek belőle új példányok, hogy a VW 1997-ben New Beetle néven piacra dobta a modernizált, újragondolt utódját, amit nálunk az Üvegtigris című film is megörökített egy emlékezetes termékelhelyezés formájában.

Ez a 2010-ig forgalmazott típus ugyan távolról sem volt képes megismételni a legendássá vált felmenője sikerét, de azért még így is eladtak belőle annyit, hogy ne lehessen ritkaságnak nevezni, eltekintve egy egészen különleges limitált szériától, amelyet a Nintendo hívott életre, a játéktörténelembe is beírva ezzel a New Beetle-t.

Hirdetés

1998-ban járunk, amikor is a Nintendo a Modo Marketing nevű ügynökséggel összefogva egy óriási marketinghadjárattal vezette be az amerikai piacra a Japánban már jelentős sikert arató Pokémon franchise-t. És hát mi is lehetne jobb figyelemfelkeltő húzás, mint egy flottányi kerekeken guruló Pikachu, amelyek az országot járva népszerűsítik a játékokat és a hozzájuk kapcsolódó, busás haszonnal forgalmazott ajándéktárgyakat?

Így került képbe a Volkswagen New Beetle, amibe a maga játékosan barátságos formavilágával cseppet sem volt nehéz belelátni a Pokémon egérszerű, villámszóró főhősét. A Nintendo ezért egy Washington állambeli kereskedésben 10 példányt vásárolt fel az autóból, amelyeket aztán a Missouriban működő Pro Body Works nevű cég alakított át: a járgányokat egyedi "villámcsapássárga" fényezéssel, szemekkel fülekkel és a csomagtartóra rögzített Pikachu-farokkal látták el, a végeredmény pedig tényleg hasonlított az ihletet adó figurára.

A Pikabugból végül összesen 22 sorszámozott darab készült, az első rendelést követően ugyanis a Nintendo 1999-ben további 10 példányt gyártatott belőle, majd a világhírű FAO Schwarz játékbolt is kapott kettőt New Yorkban. Az autók egy részét a kampány keretében kisorsolták a rajongók között, a többi pedig afféle attrakcióként különféle rendezvényeken vett részt a Pokémon népszerűsítésében. A feladathoz speciális felszerelést is járt: a bogarak csomagtartójába egy Nintendo 64 konzol került CRT-tévével együtt, néhány példány pedig gombnyomásra Pikachu-hangeffekteket is képes volt kiadni a hátsó lökhárítón rögzített hangszórón keresztül.

Az átépített VW New Beetle-ök így Amerika-szerte rengeteg gyerekben hagyhattak nyomot, ám semmi sem tart örökké, a kampány lecsengésével pedig a Nintendo egyszerűen elárverezte azokat a kocsikat, amelyeket nem osztogatott el addig. Akkoriban persze még nem volt olyan óriási felhajtás a Pokémon-témájú relikviák körül, mint manapság, ezért egy New York-i kereskedő, aki többet is megvett belőlük, egyszerűen visszaalakította őket, de egy olyan Pikabugról is tudunk, ami kvázi hirdetőtáblaként végezte egy autótelepen. Így aztán a Pikachu-bogarakból ma már csupán 7 túlélő létezik, vagyis ez a világ egyik legritkább "sorozatgyártott" típusa, még ha nem is egy hivatalos Volkswagen modellről van szó.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A téma egyik legnagyobb szakértője a Pokémon emléktárgyakat és ritka digitális anyagokat gyűjtő Grace Kilch, aki maga is birtokol egy ilyen guruló Pikachut, amit pénzt és időt nem sajnálva, évek munkájával hozott vissza az eredeti állapotába. Az autó ugyanis már régóta egy mezőn pusztult, amikor 2019-ben hozzá került, így lényegében teljesen restaurálni kellett, amibe beletartozott a farokrész újragyártása is, mivel a fából készült eredeti kiegészítő egyszerűen elrohadt az évek során. A végeredmény magáért beszél, a kocsi pedig befektetésnek sem utolsó, hiszen a rajongók és a gyűjtők ma már ölre mennek ezekért a járgányokért.

Kilch az Instagram-fiókján számos érdekes posztot találtok az autóról és a Pikabug történetéről, köztük például egy csokornyi ritka fotóval az átalakítást végző Pro Body Works műhelyéből, amelyeken jól látható, hogyan is készültek ezek a rendhagyó autók. Akit pedig még jobban elmélyülne a Pikabug-sztoriban, annak ezt a részletes blogbejegyzést ajánljuk a témában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)