Hirdetés

ECS P67H2-A3 - kedvező árú alaplap gamer PC-kbe

|

Az Intel P67-es lapkakészlete az egyike azoknak a fejlesztéseknek, amik sikerre vitték az Intel Sandy Bridge processzorokat. Az ECS is számos különféle modellt épített erre, melyek közül a P67H2-A3 vendégeskedett nálunk.

Hirdetés

Aki rendszeresen olvassa a magazinban található Mélyvíz rovatot, tulajdonképpen mindent tud az Intel P67-es lapkakészletről, az LGA1155-ös foglalatról, illetve az ebbe illeszkedő Intel Sandy Bridge processzorokról. Január elejétől létezik a platform, és a kis év eleji SATA-fiaskót követően végül igen kiforrottá vált, köszönhetőn az alaplapgyártók dömpingszerű termékáradatának. Hazánkban az ECS is többféle inteles típussal képviselteti magát, melyek mindegyikére igaz az a tény, hogy piszok alacsony áron vásárolhatók meg. Ellenben minden olyan tudással, technológiával rendelkeznek, amiket más gyártóknál is megszokhattatok. A P67H2-A3 különösen érdekes lehet a számotokra, hiszen pont egy olyan arany középutat biztosít, ami a kategóriához illő tudást és alacsony árat is jelent egyben.



Azon talán senki sem lepődik meg, hogy a Core i3, i5 és i7 processzorok mellett a K típusú, szorzózártól mentes központi egységeket is támogatja a lap, viszont a memória támogatás terén bizony még mi magunk is meglepődtünk, hiszen a plafon egészen 2133 MHz-ig magasodik. Már itt volt egy olyan érzésünk a P67H2-A3-mal kapcsolatban, hogy egy igazi báránybőrbe bújt farkassal van dolgunk, hiszen ránézésre nem derülnek ki ezek a fontos jellemzők. A szolid hűtőbordák, a viszonylag egyszerű nyomtatott áramkör azt a képet mutatja, hogy egy átlagos alaplapot kapunk, de valójában egy tuningra termett fenevad bújik meg az alkatrészek mögött.



Letisztult nyomtatott áramkör minőségi komponensekből

Bármilyen processzorról, memóriáról legyen szó, az ECS által készített eOC tuningos segédprogram vagy az Intel Extreme Utility segítségével az utolsó megahertzeket is ki lehet préselni ezekből a komponensekből. Természetesen a BIOS-ban is átállítható minden, a túlhajtáshoz szükséges paraméter, de a kezdő felhasználók sokkal inkább az előbbi két, windowsos alkalmazást fogják díjazni, hiszen pofon egyszerűvé válik a tuning a használatukkal. A szilárdtest kondenzátorok és a fejlett tápellátás révén emelt órajelek esetén is stabil üzemre képes a lap, ami kiemelten fontos abban az esetben, ha hosszan tartó játékra vetemedne valaki. A P67H2-A3 ennek a felhasználási igénynek oly módon is képes megfelelni, hogy támogatást nyújt az AMD CrossFireX technológiájának, azaz akár két DX11-es Radeon HD6000-es videokártya meghajtása sem probléma a számára.



Brutális erejű gamer konfiguráció alapja is lehet akár

A harmadik generációs adatátviteli szabványok (SATA-III és USB 3.0) mindegyikét támogatja az alaplap, ráadásként mindkét csatlakozási formához két-két portot kínál. Az USB 3.0 kapcsán fontos kiemelnünk, hogy az EZ Charger technológia révén egy normál alaplaphoz képest 3-szor nagyobb áramerősség jut a portokra, ami kifejezetten jól jön akkor, ha a megszokottnál gyorsabban, akár feleannyi idő alatt akarjuk feltölteni a mobiltelefont, zenelejátszót, stb. Az ínyencek a RAID funkciók támogatása által megadatott lehetőségekkel is élhetnek, akár 4 lemezes RAID 5 tömb is létrehozható pár BIOS-os beállítással.



Gigabites LAN csatlakozó alatt helyezkedik el a két USB 3.0 port


Piros pont jár az ECS mérnökeinek az eBLU és eDLU alkalmazásokért, amik internetről töltik le a friss BIOS fájlokat és meghajtóprogramokat. Nem kell tartani egyiktől sem, ugyanis beállítható, hogy csak értesítse a felhasználót, vagy netán azonnal letöltse és telepítse az új fájlokat. Végül pedig a kicsit mókás elnevezésű eJIFFY-t említenénk meg, ami egy mini operációs rendszer, ami a gép bekapcsolását követően 8 másodperc alatt képes internet elérést, csetelési lehetőséget és képnézegetést biztosítani. Roppant hasznos tud lenni, ha épp halófélben van a Windows.
Az ECS tehát szinte minden olyan dolognak megfelel, ami egy átlag felhasználó vagy egy gamer számára fontos lehet. Alapjáraton hozza a kategóriától elvárható szintet, ha viszont kicsit belenyúlunk a motorháztető alá, akkor lórugásnyi teljesítménytöbbletet képes kihozni a rendszerből. És hogy mi a legjobb? Hogy mindezért körülbelül 24 500 Ft-ot kell a pénztárnál hagyni. Egy újabb lórugás, csak most mi hanyatt is vágódtunk...

Az ECS alaplapok hazai forgalmazója a Mercury Magyarország Impex Zrt.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)