Hirdetés

Company of Crime teszt - gengszterek, zsaruk, na meg a '60-as évek

|

Sok tekintetben egy teljesen átlagos játékot tett le az asztalra a Resistance Games, de ez talán nem is akkora baj.

Hirdetés

Játékok és filmek is bebizonyították már, hogy izgalmas kalandokat lehet megalkotni azon maffiózók alapján, akik a két világháború közötti időszakban tevékenykedtek az Egyesült Államokban. Ám ha picit félretesszük a stílusos kalapokat, illetve a ballonkabátból előhúzott Colt M1911-es pisztolyokat, és előreugrunk néhány évtizedet az időben, akkor rájövünk, hogy némileg modernebb környezetben is jól működik a gengszteresdi.

Hirdetés

London bandái

A Company of Crime egészen pontosan a '60-as évekig repít vissza minket, ám az USA helyett az Egyesült Királyságban, egészen pontosan annak fővárosában, Londonban kalandozunk. Még a főmenü előtt, már a kiadó és a fejlesztő logóját bámulva ránk zúdul a korszakra jellemző hangulat, ami elég erősen jelen van gyakorlatilag az egész játékban. Két kampány közül választhatunk, így gengszterként, de akár a Scotland Yard felügyelőjeként is próbára tehetjük magunkat. A bűnözős történet főszereplője két testvér, akik a becsületes munka helyett inkább az alvilágot választják, és céljaik elérése érdekében piszkos módszerektől sem riadnak vissza.

Birodalmunk kiépítéséhez nagyon fontos, hogy felvegyünk magunk mellé keménykötésű hölgyeket és urakat, akikkel nyomást gyakorolhatunk a városban lévő vállalkozásokra, hogy szépen tejeljenek nekünk. Később akár meg is szerezhetjük magunknak az egyes kócerájokat, ha sikerül azokat átvennünk a tulajdonosoktól, de sajnos nem mindenki ért a szép szóból, szóval olykor muszáj kivezényelnünk egy brigádot a helyszínre, hogy jobb belátásra bírják a főnököt és a dolgozókat. A pénz és a befolyás mellett az is segítheti még a haladásunkat, ha az emberek tisztelnek minket, ám egyúttal azért félnek is tőlünk.

A küldetések közben körökre osztott játékmenet fogad minket, és a harc is ezen keretek között zajlik. Verőembereink a bokszolás mellett képesek lefogni az ellenfelet, üveggel támadhatnak rá, beleverhetik a fejét a bárpultba, és akár még egy székkel is odasózhatnak neki. Később aztán a különböző ütőeszközök és lőfegyverek is előkerülnek, szóval tényleg elég sok manővert bevethetünk az akciók során, és az XCOM-játékokban látott megoldások itt is jól működnek. Mindeközben pedig azzal is számolnunk kell, hogy a zsaruk esetleges kiérkezését követően még több ellenféllel találjuk majd szembe magunkat, ilyenkor pedig bölcs dolog lehet olajra lépni.

Jogában áll hallgatni

Nyilván izgalmas virtuális gengszterként tevékenykedni, ám van az éremnek egy másik oldala is, amit szintén érdemes jobban szemügyre venni. A rendőrös kampány főszereplője egy fiatal zsaru, aki a Scotland Yard felügyelőjeként, egy speciális brigád élén állva igyekszik rács mögé juttatni London legveszélyesebb bűnözőit. A testvérpár kalandjához hasonlóan a bűnüldözés is a körzetekre osztott várostérképen zajlik, csak értelemszerűen nem verőemberek felett rendelkezünk, hanem őrmesterekkel végeztetjük el az egyszerűbb feladatokat. Beosztottjainkat kivezényelhetjük az utcákra járőrözni, hogy gyanús dolgok és helyek után kutassanak, vagy szimplán a jelenlétükkel javítsák a polgárok biztonságérzetét, de még informátorokat is szerezhetnek, akik hasznos tudnivalókkal segítik a munkánkat.

Ha gyanús tevékenység nyomára bukkanunk, kiküldhetünk egy brigádot, hogy szimatoljanak körbe, és így lehetőségünk nyílik akció közben rajtaütni egy rosszalkodó bandán. Szerencsére nyomozóinkat is kemény fából faragták, és nem riadnak vissza egy kis bunyótól. Viszont a Scotland Yard emberei általában nem azért jelennek meg valahol, hogy szimplán összeverjék a bűnözőket, így nem ritka, hogy letartóztatunk valakit, és az is előfordulhat, hogy miután véget ért a csetepaté, még át kell vizsgálnunk a tetthelyet fontos infók után kutatva.

A Company of Crime egy korrekt alkotás, amiben egyértelműen megvannak azok a játékelemek, amiktől élvezhető lesz egy stratégiai és taktikai elemekből táplálkozó játék. Találkozhatunk hiányosságokkal és zavaró dolgokkal, de a jól összerakott játékmenet és a pazar hangulat simán kárpótol minket ezekért az apróságokért.

Company of Crime
A Company of Crime nem igazán tekinthető egy kiemelkedő alkotásnak, de ennek ellenére teljesen jól megállja a helyét a műfajon belül.
Ami tetszett
  • jól visszahozza a ’60-as évek hangulatát
  • egyszerű, jól működő harcrendszer
Ami nem tetszett
  • néha enyhén túlzásba vitt brit szleng
  • vannak repetitív játékelemek
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)