Hirdetés

A videojátékoknak igenis van művészi értékük

|

Guillermo del Toro mostanában nagyon aktivizálta magát, mint gyakorló gamer és újdonsült játék-designer...

Hirdetés

Alig pár napja nyilatkozott a mexikói származású, spanyol ajkú rendező-géniusz játékipari terveiről az MTV News-nak, s máris újabb fórumon, egy portland-i felolvasóesten nyilvánított igen markáns véleményt a videó-játékokat becsmérlőkről - ipari mennyiségű "fuc**ng" szócska közbeiktatásával.

Szerinte a videó-játékok korunk képregényei, melyek a társadalom sznob értelmiségi rétegében soha nem fognak jelentős tiszteletet és érdeklődést kivívni maguknak, mert ezek az emberek csak legyintenek a videó-játék szó hallatán. Ugyanakkor, ahogyan ő fogalmaz: "A panaszkodók többsége ku***ra soha nem is játszott még ilyen játékokkal."

Majd így folytatta: "A videó-játékok már bebizonyították, hogy
elképesztően intenzív élményt képesek nyújtani. Igenis a művészet egy formáját képezik, aki pedig mást mond, az egyszerűen azért gondolkodik így, mert kívülálló és nincsen személyes tapasztalata. Régen a fiatalokat érő káros hatásokat többnyire a horror filmekre és képregényekre vetítették rá, ma pedig a videó-játékok vannak soron. Ez baromság! Ráadásul nem minden játék shooter."

Del Toro egyébként (szigorúan háborúellenes politikai nézetei ellenére) totálisan odavan az FPS-ekért. A Bioshock-ot külön ki is emelte, mint az összes médiumot figyelembe véve minden idők egyik legaprólékosabban kidolgozott univerzumával rendelkező játékot.

Végül a 2013-ra esedékes, Lovecraft ihlette játékáról is mondott egy-két (sajnos csak általános) plusz infót a már ismertek mellé: "Monumentális, forradalmi és nagyon más játék lesz. Az ötlet régen a fejemben van, de 3-4 év kellett ahhoz, hogy zöld utat kapjon a projekt. A filmjeimhez hasonló módon szeretnék a játékfejlesztéshez is közelíteni. Azért csinálok ilyen filmeket, mert senki más nem csinálja meg őket. Abban reménykedem, hogy olyan játékot fogok alkotni, amilyet más még nem csinált, olyan ötletekkel, melyeket én magam is szívesen látnék egy videó-játékban."

Az tény, hogy Guillermo del Toro jó fej. Az is tény, hogy zseniális alkotó, főleg A Faun Labirintusa óta vagyok erről meggyőződve. Na és mi a helyzet szerintetek a játékokat érintő fenti meglátásaival?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)