Hirdetés

A teljes Mortal Kombat sztori - összefoglaljuk a széria eddigi történetét

|

A Mortal Kombat 1 teljesen újragondolja a széria idővonalát, de nem árt tisztában lenni az idáig vezető úttal sem.

Hirdetés

A verekedős játékokat alapvetően nem a történetük miatt kezdték el szeretni az emberek, az évek során azonban a Mortal Kombat széria egyre hangsúlyosabbá tette ezt a vonalat is. A sorozat anno már megélt egy ötletes időutazós rebootot, és tovább szőtte a történetet a jövő irányába is, de most a legújabb epizód, a Mortal Kombat 1 alapjaiban borítja az eddigi alapvetéseket - nem véletlenül lett épp ez az új rész címe. 

De mit tegyen az, aki valahol lemaradt útközben, és most csak pislog, mert nem érti például, miért és hogyan lett Liu Kangből tűzisten? Nos, ennek az összefoglalónak pontosan az a célja, hogy mindenkit felzárkóztasson, mielőtt belekezd a Mortal Kombat 1 sztorimódjába. Az idővonal teljes újraindítása már csak azért is szerencsés helyzetet teremt, mert az ezt megelőző kánonnak így van rendes eleje, közepe és vége. Ezt foglaljuk most össze nektek.

A különféle mozifilmekkel, tévésorozatokkal és animációs produkciókkal ezúttal nem foglalkozunk, ez az összefoglaló kizárólag a videojátékokra és azok történetére koncentrál. Kimarad továbbá a Mortal Kombat: Shaolin Monks, ami az első két játék történetét mondja el újra, nem kevés változtatással, ugyanakkor nem képezi a hivatalos kánon részét. Ugyancsak kispadra kerül a Mortal Kombat vs. DC Universe, ami bár a számozott nagy játékok közé tartozik, cselekménye nem a kánon része. Nyugi, így is bőven lesz miről mesélnünk. Nem a játékok megjelenése szerint fogunk haladni, hanem az idővonalat követjük, így még az első, 1992-es Mortal Kombat előtt kitérünk két spin-offra is. Mindenekelőtt azonban ejtenünk kell pár szót a Mortal Kombat univerzumának azon eseményeiről, amelyekre még a videojátékok előtt került sor.

Hirdetés

A Mortal Kombat előtt

Kezdjük az alapvetésekkel: a Mortal Kombat világában párhuzamos dimenziók, úgynevezett birodalmak léteznek. Ne gondoljatok Marvel- vagy DC-féle multiverzumra, itt nem pár apróságban térnek el egymástól ezek a világok, igazából teljesen különálló síkokról van szó, amiknek semmi közük sincs egymáshoz. A mi Földünk az Earthrealm nevű dimenzióban létezik. A fontosabb birodalmak között meg kell említeni a szörnyektől hemzsegő, barbár Outworldöt, a pokol manifesztációjaként elképzelhető Netherrealmet, a rend birodalmát, Orderrealmet, avagy Seidót, és annak ellentétét, a kaotikus Chaosrealmet. Ezek a világok nem épp a pacifizmusukról híresek. El tudják foglalni, sőt magukba tudják olvasztani a rivális birodalmakat. Hogy a nagy háborúskodásba azért valami rendszer is kerüljön, az ősi istenek kitalálták a Mortal Kombat nevezetű harcművészeti tornákat. Ha az egyik birodalom le akarja igázni a másikat, akkor elkezdődik a Mortal Kombat tornák sora. Ötven évente egyszer rendeznek egy tornát, viszont a verseny győztese nem fog öregedni egészen a következő torna kezdetéig. Ha az egyik birodalom egymás után tíz alkalommal megnyerni a Mortal Kombatot, akkor jogot formálhat az invázióra. 

De miért akarnak ennyire háborúzni egymással a birodalmak? Ennek megfejtéséhez egészen a Mortal Kombat idővonalának legelejére kell visszaugranunk, amikor az ősi istenek mellett egyetlen kozmikus lény, a One Being létezett csupán. A One Being az ősi istenek esszenciájából táplálkozott és gyakorlatilag mindenható volt, így hatalmas fenyegetést jelentett. Az ősi isteneknek azonban mégis sikerült legyőzniük őt. Tudatát hat relikviába, úgynevezett kamidoguba zárták. Ezekből a kamidogukból jöttek létre maguk a birodalmak, vagyis a korábban említett Earthrealm, Outworld, Netherrealm, Orderrealm, Chaosrealm és az az Edenia, ami a Mortal Kombat játékok idején már nem létezett, mivel elfoglalta az Outworld. Ha a hat világ, vagyis a kamidogu egyszer teljesen egyesül, a One Being is képessé válhat a visszatérésre, épp azért akarja a kozmikus entitás pontosan erre sarkallni a birodalmak vezetőit. És ezt a folyamatot lassítja le a Mortal Kombatok rendszere. 

Persze van, hogy a birodalmak felrúgják a szabályokat. Ilyen volt például, mikor a Netherrealm egyszerűen megtámadta az Outworldöt. Végül az Outworldnek sikerült visszavernie a támadást nem kis mértékben az aktuális vezetőnek, Onagának, a sárkánykirálynak köszönhetően. Az Outworld innentől kezdve elkezdett kisebb világokat leigázni, hogy egyre erősebbé váljon, és soha többé ne kerülhessen a bukás közelébe sem. Onagát aztán megmérgezte egyik közel tanácsadója, Shao Kahn. Innentől Shao vált az Outworld uralkodójává, és már a szabályok szerint akar játszani, először a Mortal Kombatokra hivatkozva kihívja Edenia birodalmát. Az Outworld meg is nyeri a tíz egymást követő tornát és magába olvasztja Edeniát. Shao Kahn következő célpontja az Earthrealm lesz, és meg is bízza a varázslót, Shang Tsungot, hogy rendezze meg a tornákat. Shang Tsung az egész franchise egyik legfontosabb rosszarca, nagyon sokszor fog még kellemetlenkedni a jövőben is. Bajnoka, a származását tekintve félig ember, félig sárkány, négykarú Goro összesen kilenc tornát nyer meg, és így jutunk el a videojátéksorozat első részéhez. 

Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero

Az első Mortal Kombat előtt viszont még mesélnünk kell a Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero című játékról is. Ennek története szerint egy gonosz varázsló, a Netherrealmen élő Quan Chi megbízza a Lin Kuei klán kék ruhás nindzsáját, Sub-Zerót, hogy szerezzen meg neki egy térképet, ami egy mágikus amuletthez vezet. Quan Chi biztosra akart menni, ezért felbérelte Sub-Zero nagy riválisát, a fixen sárga ruhában feszítő Scorpiont, a Shirai Ryu klánból. A Lin Kuei és a Shirai Ryu a Mortal Kombat játékok talán két legfontosabb nindzsaklánja, később még sokszor elő fognak kerülni. A két nindzsa összecsapott, és Sub-Zero diadalmaskodott. Scorpion halála után Sub-Zero átadta Quan Chinak a térképet, a mágus pedig kiirtotta a teljes Shirai Ryu klánt. Ezt követően a térkép segítségével Sub-Zero eljutott egy templomba, ahol megtalálta az amulettet, az utolsó pillanatban azonban Quan Chi megjelent, és megkaparintotta a mágikus tárgyat. Ekkor derült ki, hogy az amulett segítségével egy gonosz ősi istent, Shinnokot tartottak elzárva - őt anno a villámok istene, a Föld védelmezője, Raiden győzte le. Raiden meg is jelenik és a Netherrealmre küldi Sub-Zerót, hogy szerezze vissza az amulettet. Itt végül látszólag sikerül is legyőznie Quan Chit, de nyilván nem ennyire egyszerű a dolog.

Mortal Kombat: Special Forces

Még mindig nem tudunk az első Mortal Kombat játékról beszélni, mert a Mortal Kombat: Special Forces című spin-off cselekménye is előtte játszódik kronológiailag. Ebben a játékban a börtönből kiszabaduló Kano egy Eye of Chitian nevű varázstárgyat akar megszerezni. Kano nem épp egy kellemes figura, a Fekete Sárkányok nevezetű bűnszervezet oszlopos tagja, később még sok játékban fel fog bukkanni. A különleges erők katonája, Jax indul Kano nyomába és sikerül is nyakon csípnie a rosszfiút. Az Eye of Chitian egyébként igen hasznos eszköz, a birodalmak közötti utazásra képes. Most viszont tényleg következzék már az első, 1992-es Mortal Kombat.

Mortal Kombat (1992)

Az első Mortal Kombat játékban a Földnek már csak egyetlen esélye van. Ez az Earthrealm és az Outworld között zajló tizedik Mortal Kombat torna, és ha a világunk elbukik, akkor végleg az enyészeté lesz. A tornát Shang Tsung titokzatos szigetén tartják, ide érkezik meg a saolin szerzetesek közül Liu Kang, a színész Johnny Cage, a Különleges Erők katonája, Sonya Blade, és az a Kano, akit épp a nő üldöz, továbbá a Lin Kuei klán korábban már a saját spin-offjában emlegetett nindzsája, Sub-Zero, aki magát Shang Tsungot akarja megölni, és a halálból visszatért Scorpion, aki Quan Chi utasításait követve Sub-Zerón akar bosszút állni. Bár a játékban az Earthrealm védelmezője, Raiden is választható karakter, ő igazából nem vehetett részt a tornán, csak támogathatta, tanácsaival segíthette a földlakókat. A tornát Liu Kang nyeri, így a Föld elvileg megmenekül. Scorpion küldetése is sikerrel jár, megöli Sub-Zerót, akit azért akart mindenáron levadászni, mert felelősnek tartotta kánja, a Shirai Ryu lemészárlásáért - ekkor még nem tudta, hogy mindezek mögött valójában Quan Chi állt. Sub-Zero nem egyszerűen csak meghal, hanem a Netherrealmre kerül, ahol egy még Scorpionnál is gonoszabb, félelmetesebb lény, Noob Saibot válik belőle. Bukása után Shang Tsungnak csak sikerült kikönyörögnie Shao Kahntól, hogy kapjon még egy esélyt, ez pedig egyből a második játék eseményeihez vezet minket.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Mortal Kombat 2

A Mortal Kombat 2-ben Shang Tsung a következő ötlettel áll elő: rendeznek egy új Mortal Kombat tornát, ezúttal az Outworldön. Ha az Outworld nyer, akkor ez számít a tizedik győzelemnek, ha azonban az Earthrealm diadalmaskodik, akkor soha többé nem rendeznek új tornát, vagyis véglegesen leállnak a Föld elfoglalására tett kísérletekkel. Shao Kahnnak tetszik ez a megoldás, ezért még több hatalommal és egy fiatalabb testtel jutalmazza meg a varázslót. A tarkatan fajba tartozó, kezéből pengeszerű tüskéket előcsapó Baraka és harcosai megtámadják a Földön a saolinokat, erre pedig nyilván a Föld védelmezői is összegyűlnek, és elfogadják a kihívást. Csatlakozik hozzájuk az új Sub-Zero, vagyis Kuai Liang, aki az eredeti kék ruhás nindzsa, Bi-Han öccse. Miután erre a cserére rájött, Scorpion úgy döntött, meg fogja védeni az új Sub-Zerót, ezzel vezekel azért, amiért megölte testvérét. Új karaktereket is kaptunk persze, a tornához csatlakozott a már említett Baraka, a Mortal Kombat: Special Forces című spin-offban már emlegetett Jax, egy saolin szerzetes, Kung Lao, valamint Shao Kahn mostohalánya, Kitana, és az ő klónja, Mileena, akit Shang Tsung alkotott meg. Kitana miatt ismét előkerül most egy pillanatra a korábban emlegetett Edenia, ő ugyanis ennek a már elpusztított birodalomnak a hercegnője. Miután ő is rájön, mi lett otthonának sorsa, Shao Kahn ellen fordul és csatlakozik a földi hősökhöz. Megöli klónját, Mileenát is. A tornát ismételten Liu Kang nyeri, végül magát Shao Kahnt is legyőzi. 

Mortal Kombat 3

A harmadik játékban Shao Kahn még mindig nem adja fel Earthrealm elfoglalását. Árnypapjai segítségével feléleszti Edenia egykori királynőjét, Sindelt. Sindel azért lett anno öngyilkos, mert birodalma bukása utána feleségül kellett volna mennie Shao Kahnhoz. Most jön a trükk: Sindelt a Földön támasztották fel, így Shao Kahnnak megvolt az indoka arra, hogy eljöjjön érte. Portált is nyitott, melyen keresztül egyrészt átlépett a világunkba, másfelől milliók lelkét olvasztotta magába, sőt a két birodalom is elkezdett összeolvadni. Raidennek sikerült néhányat megmentenie a nagy harcosok közül, nekik kellett megvédeniük a földet a következő Mortal Kombat tornán. Shao Kahn azonban még a torna előtt el akarta intézni a harcosokat. Egy Motaro nevű kentaurnak sikerült is megölnie Johnny Cage-et. Jax megtudja, hogy Sonya és Kano fogságban van az Outworldön, majd kiszabadítja őket. Sonya csatlakozik a Föld hőseihez, míg Kano Shao Kahn erőihez áll. Egy korábban Kano bűnszervezete, a Fekete Sárkányok közé tartozó harcos, bizonyos Kabal is csatlakozik a jófiúkhoz, miután hírét veszi, hogy Kano szabadlábon van. Azért akarja mindenképp elintézni, mert úgy tudja, hogy Kano felelős azért a balesetért, melynek következtében egész hátralévő életében egy lélegeztetőgépet kellett hordania az arcán. Egy indián sámán, Nightwolf szintén a hősök közé állt, és ugyanez a helyzet a Stryker nevű rendőrrel. Az első rész végén említett Noob Saibot is visszatért, közben pedig a Lin Kuei klán hatalmas változásokon esett át: lélektelen gépekké, kiborgokká változtatták a legjobb harcosaikat. Négy nindzsát akartak első körben átváltoztatni: Cyraxet, Sektort, Smoke-ot és Sub-Zerót. Az utóbbi kettő ebből köszönte szépen, nem kért, és elhagyták a klánt. Smoke-ot végül elfogták és átalakították, Sub-Zero pedig csatlakozott a hősökhöz. Scorpion is így döntött, mivel még mindig védelmezni akarta az új Sub-Zerót. No, Shao Kahn sem maradt új harcosok nélkül, az ő seregébe állt be a négykarú Sheeva. A végső harcban Shao Kahn megölte Kung Laót, az emiatt ékteln haragra gerjedt Liu Kang pedig harmadszorra is megnyerte a tornát, miután megint győzelmet aratott Kahn felett. Ezúttal ráadásul Edenia is felszabadult az Outworld uralma alól.

Mortal Kombat 4

Emlékeztek még Quan Chire? Nos, a gonosz mágus természetesen nem halt meg a Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero játék végén, sőt csak sikerült kiszabadítani a korábban emlegetett ősi istenséget, Shinnokot, aki egyből bosszút is akart állni a többi ősi istenen. Első célpontja Edenia birodalma lesz, ahol egy áruló, Tanya segítségével sikerült rávennie Sindel királynőt, hogy őt és harcosait fogadja be menekültként. Ez persze csak csel volt, és el is indították a teljes körű inváziót Edenia ellen. Shinnok közben megtámadta a négy elemi istent, akik közül csak a szél istene, egyben Raiden testvére, Fujin menekült meg. Neki Liu Kang és egy másik szerzetes, Kai segített. Shinnok ártalmatlanítása érdekében Raiden ismét összehívta a Föld legnagyobb hőseit, akinek sikerült is győzedelmeskedniük. Mondanunk sem kell, megint Liu Kang volt az, aki végül lenyomta a főgonoszt. Shinnok vereségének köszönhetően Raiden pedig feljebb léphetett a ranglétrán, ő maga is ősi istenné vált. Az Earthrealm védelmezése innentől fogva testvére, Fujin feladata lett. Még egy jó hírrel szolgálhatunk: Scorpion végre megtudta, hogy Quan Chi felel a családja haláláért, úgyhogy fogta és magával is vitte a mágust a Netherrealmre, hogy ott kínozza.

A cikk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)